Vvs-firma tidobler overskuddet

Vvs-firma tidobler overskuddet
Jacob Svendsen er glad for sit hold. Det fungerer både i marken og på kontoret. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 13. MAJ 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
13. MAJ 2023 • 05:30

Gode indkøb, effektiv planlægning og en halvering af sygetimer får æren for en tidobling af overskuddet hos Flemming Svendsen VVS Aps.

– Det er gået rigtig godt.

Sådan kan det kort og godt siges, da Tidendes udsendte møder Jacob Svendsen på kontoret i vvs-virksomheden, som bærer hans fars navn.

Han er glad, for de seneste regnskaber viser, at det er lykkedes firmaet at tidoble overskuddet i det seneste regnskabsår, så hvor de seneste regnskaber viste et overskud på omkring 259.000 kroner, så ligger det på hele 2,7 millioner i det seneste regnskab fra 2022.

– Vi har fået en noget større omsætning. Den er faktisk øget med 15 procent, og det er ikke nødvendigvis lig med højere bundlinje, men det er et sted at starte, forklarer han.

Resultatet er dog stadig under fem procent af firmaets omsætning. Det er meget normalt for branchen, lader han forstå, men han forestiller sig, at det vil virke lavt i andre brancher.

Købt stort ind

I 2021 besluttede firmaet desuden at handle en del materialer ind, fordi det begyndte at blive svært at få fat på tingene, og den investering har i den grad vist sig at være en god idé.

– De ting, vi indkøbte i 2021, er steget i værdi, så når vi gør status, er der også en fortjeneste på vores varelager, forklarer han.

Og så er der i øvrigt kommet en strammere projektstyring, som har betydet, at materialerne bliver brugt bedre, at arbejdet bliver planlagt bedre, og det giver også mindre spildtid. Det kan mærkes på bundlinjen, når arbejdstimerne udnyttes optimalt, forklarer ejeren.

– Vi har haft nogle sager, der er gået rigtig godt. Vi er lykkedes med at have nogle anlægsforløb, hvor vi er blevet bedt om at give en fast pris, og det har vi så gjort på baggrund af nogle forventede prisstigninger, så vi ikke lige pludselig står og giver for meget for tingene.

– Når den prisstigning så har vist sig ikke at være helt så voldsom, som vi havde regnet med, så har det hjulpet os på vej til bedre sager, forklarer han.

Og det er vigtigt, at den slags også af og til sker, for året inden havde firmaet flere sager, hvor anlægsopgaverne gik i nul, når materialer og arbejdstimer var trukket fra. Den slags forløb skal der ikke være for mange af, siger Jacob Svendsen.

– Når der skal regnes faste priser i et marked, som det sidste år, så hedder det livrem og seler. Det kan gå begge veje, men sidste år gik det altså godt, og vi har handlet fornuftigt ind.

Permanent efterspørgsel

Han mener også, at de i firmaet er blevet bedre til at planlægge, hvad folkene skal bruge deres tid på, så der ikke er en tvivl om, hvad der er givet pris på, og altså derfor skal laves, og hvad der ikke er medregnet i den pris, der er blevet givet. Og så er antallet af sygdomstimer faktisk også halveret.

– Vi havde en del sygemeldinger året inden, og der har vi i seneste regnskabsår kun haft halvt så meget sygdom. Det er også en vigtig faktor, for når man er syg, så omsætter man ikke noget, men man får stadig løn.

I bund og grund er han meget tilfreds med sit nuværende hold, som han giver en stor del af æren for det seneste regnskab.

– Det fungerer på kontoret, og det fungerer i marken. Vi er enige, og vi kan snakke om tingene, fortæller han.

Han kunne dog stadig sagtens bruge flere vvs-montører, men træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen, og selvom firmaet tager flere lærlinge, end det plejer, så er det altså stadig færdiguddannede montører, der er en form for permanent efterspørgsel på.

– Vi kan godt tage arbejde ind efter sommerferien nu, og vi siger ikke nej. Men hvis folk kan finde en anden vvs'er, der kan komme hurtigere, så har vi fuld forståelse for det, fortæller han.

En af løsningerne på mandskabsproblemet har desuden været at ansætte op til flere arbejdsmænd, som hjælper til med de ting, der ikke er specifikt montørarbejde.

– På den måde kan vi undgå, at de laver noget, der ikke er specialistarbejde, og så kommer en anden efterfølgende og fylder huller og efterisolerer. Så får svendene lige en hånd, så det glider bedre.

– Det fungerer rigtig godt, og man kan håbe, at det også kan betyde, at de bliver længere på arbejdsmarkedet.

Store fremtidsplaner

Hvordan den kommende tid kommer til at se ud afhænger meget af de store anlægsprojekter, som er på vej i kommunen.

Jacob Svendsen har givet pris på både Bo42's renoveringsprojekter og nybyggerier og kaserneprojektet. Hvis Flemming Svendsen VVS kommer med på de vogne, så bliver ordrebogen hurtigt fyldt op, forudser han.

– Men vi har bare vist interesse og givet et tilbud, og så må vi se, hvad entreprenøren synes om det. Det er jo en entreprise, forklarer han.

Byggeriet på kasernen skal dog først lige i gang, inden der bliver brug for vvs, så han gætter på, at det først bliver i 2024.