Virksomhed politianmeldt for at dele oplysninger om tidligere ansat – risikerer bøde på 400.000 kroner

Virksomhed politianmeldt for at dele oplysninger om tidligere ansat – risikerer bøde på 400.000 kroner
Datatilsynet mener, at Nordbornholms Byggeforretning skal have en bøde på 400.000 kroner for at dele oplysninger om en tidligere ansat med nogle kunder. Arkivfoto
TILSYN | ALLINGE | 12. JUL 2021 • 13:27
Henrik Nielsen
Journalist
TILSYN | ALLINGE
12. JUL 2021 • 13:27

Datatilsynet har politianmeldt Nordbornholms Byggeforretning ApS for uberettiget at have videregivet oplysninger om strafbare forhold om en tidligere medarbejder til to af virksomhedens kunder. Datatilsynet har indstillet virksomheden til en bøde på 400.000 kroner.

Det fortæller tilsynet på sin hjemmeside.

Af Datatilsynets sagsbeskrivelse fremgår det, at tilsynet blev kontaktet af en borger i 2018. Vedkommende havde tidligere arbejdet i Nordbornholms Byggeforretning, der efterfølgende havde delt oplysninger om den tidligere medarbejder med nogle kunder.

 

Det må anses for legitimt
at oplyse sine kunder om,
at en medarbejder,
der tidligere har tegnet virksomheden,
ikke længere er ansat.

 

I emails fik to kunder at vide, at den tidligere medarbejder havde begået og erkendt at have begået strafbare forhold i ansættelsen.

Legitim interesse

Ifølge Datatilsynet havde Nordbornholms Byggeforretning en legitim interesse i at videregive oplysninger om afskedigelsen af den tidligere medarbejder til sine kunder samt i at fortælle kunderne, at medarbejderen derfor ikke kunne indgå aftaler på vegne af virksomheden. Men det var ikke i orden at omtale de strafbare forhold.

Datatilsynet mener, at Nordbornholms Byggeforretning skal have en bøde på 400.000 kroner for at dele oplysninger om en tidligere ansat med nogle kunder. Detaljerede beskrivelser af anklager mod den tidligere medarbejder har vægtet tungt, forklarer kommitteret Birgit Kleis i Datatilsynet. Pressefoto: Sine Fiig

– Det må anses for legitimt at oplyse sine kunder om, at en medarbejder, der tidligere har tegnet virksomheden, ikke længere er ansat og dermed ikke længere kan indgå aftaler på virksomhedens vegne, men detaljerede beskrivelser af anklagerne mod den tidligere medarbejder, herunder oplysninger om, at den tidligere medarbejder skulle have erkendt forholdet ved en afhøring hos politiet, og hvor stort et beløb den tidligere medarbejder havde svindlet for, mener vi ikke er nødvendige for at varetage den legitime interesse, siger kommitteret Birgit Kleis i Datatilsynet på hjemmesiden.

Størrelsen spiller ind

Sådanne oplysninger kan kun videregives, hvis der er hjemmel til det i databeskyttelsesloven, og det er der efter tilsynets vurdering ikke i den aktuelle sag.

I alle sager foretager Datatilsynet en konkret vurdering af, hvilken sanktion der efter tilsynets opfattelse er den korrekte. I denne sag lægger tilsynet vægt på, at der er tale om videregivelse af oplysninger om strafbare forhold vedrørende en tidligere ansat, og at oplysningerne er videregivet til samarbejdspartnere på Bornholm, som er et relativt afgrænset område, hvor den tidligere ansatte fortsat var bosiddende og skulle fortsætte sit arbejdsliv.

Bornholms Tidende har været i kontakt med indehaver og direktør Kim Christiansen hos Nordbornholms Byggeforretning, som foreløbig ikke har nogen kommentarer til sagen.