Værd at fejre: Ti år med købmanden, der 'startede det nye Aarsdale op'

Værd at fejre: Ti år med købmanden, der 'startede det nye Aarsdale op'
Frits Madsen med harmonikaen i midten har været formand for Høkeren i to år. Lørdag spillede han foran et par hundrede mennesker, der fejrede Høkerens første ti år. Mange børnefamilier, som Aarsdale på det seneste har fået flere af, tog del i festlighederne. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | AARSDALE | ABONNENT | 30. APR 2022 • 23:05
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | AARSDALE | ABONNENT
30. APR 2022 • 23:05

Den frivilligt drevne købmandsbutik udfylder to roller: Det er Aarsdales indkøbssted og et socialt samlingspunkt, og lørdag var flere hundrede mennesker – unge som gamle – med til at fejre Høkerens ti-års fødselsdag.

Fra lang afstand er det tydeligt, at lørdag er en festdag på havnen i Aarsdale. Som så ofte før er begivenhederne centreret omkring pladsen foran Høkeren, der fejrer dens første runde fødselsdag.

Harmonikamusik, legende børn ved hoppeborgen og høj sol sætter stemningen for byens beboere og gæster, der sidder med friske fadøl på bænkene foran købmanden.

Jubilæumsfesten finder sted, nøjagtigt ti år og to dage efter den frivilligt drevne købmandsbutik blev åbnet – hvilket man, ifølge reportagen i Tidende, i 2012 markerede ved at sætte navneskiltet op over indgangen.

Vendepunkt

I dag står det klart for Høkerens formand, at åbningsdagen var skelsættende for byen.

– Ud over vi er stolte over at have kørt en frivillig butik i ti år, så er vi stolte over, at vi med Høkeren startede det nye Aarsdale op, siger Frits Madsen.

Han er lige blevet færdig med sin trios koncert, og harmonikaen er byttet ud med en pølse med brød, da Tidende hilser på. Op til åbningen af Høkeren i 2012 havde Aarsdale gennemgået nogle tunge år.

Høkerens bornholmske flag ved indgangspartiet var lørdag suppleret med Dannebrogsflag omkring butikken. Anne Marie Helger leverede midt på eftermiddagen en festtale for den lille købmandsforretning. Foto: Jakob Nørmark

Den sidste indkøbsmulighed lukkede i 2009, og aktiviteten på havnen var nedadgående. Kort efter Høkerens åbning begyndte Frits Madsen at lægge mærke til, at boligannoncerne fremhævede "en lille hyggelig købmandsbutik", og i løbet af få år kom der gang i bolighandlen – godt hjulpet på vej af ophævelsen af bopælspligten, der gjorde det muligt at bruge tidligere helårsboliger som fritidshuse.

– Det er jo lykkedes at få rigtig mange børnefamilier til Aarsdale de seneste år, siger Frits Madsen om en positiv tendens, der klart fornemmes, når man kaster et blik rundt på menneskemængden omkring Høkeren ved festen.

25 frivillige

Høkeren er udelukkende drevet af frivillige. Nogle står bag disken, andre har roller som pedeller eller indkøbere. Omkring 25 aarsdaleboer bidrager for tiden til at holde butikken åben. Fra begyndelsen har Høkeren været tænkt som et socialt midtpunkt i byen. Det er stedet, hvor man lærer sine medborgere at kende, fortæller Frits Madsen. Butikken holder åbent tre timer om dagen – klokken 14.30-17.30 – alle ugens syv dage.

Om sommeren udvides med en enkelt time, og sker der noget særligt i fiskerlejet, tilpasses åbningstiderne.

– Det har været en meget vigtig igangsætter for det hele i Aarsdale, siger Frits Madsen om Høkerens rolle som samlingspunkt.

På hylderne har Høkeren de vigtigste dagligvarer og en stribe bornholmske specialiteter. Butikken, som udelukkende drives af frivillige, har åbent tre timer om dagen hele året. Foto: Jakob Nørmark

Det er ganske sjældent, at Høkeren ikke slår dørene op.

– Vi havde en lukkedag for nylig, hvor alle var optaget af noget andet, men tæller man sammen over ti år, er det sket meget få gange, siger Frits Madsen.

Færre helårsbeboere

I det forgangne årti har stemningen i Aarsdale ændret sig. Da Svaneke steg i popularitet, smittede det hurtigt af på Aarsdale, hvor man kunne få flere kvadratmeter for pengene. Flexbolig-muligheden tiltrak andre købere, og tilflytterne satte mange huse i stand.

Købte man bolig på det rigtige tidspunkt, har man gjort en god handel, siger Frits Madsen i en sidebemærkning. Tilstedeværelsen af øl-restauranten Mikkeller og nyåbnede Gorm's siger en del om Aarsdales transformation.

Men slår man op på Danmarks Statistik, er antallet af folk med folkeregisteradresse inden for byskiltet siden 2012 imidlertid faldet fra 463 til 335 (per 1. januar 2021). Selv om mange deltidsbeboere er et aktiv for byen og engagerer sig i fællesskabet, vil en fortsættelse af udviklingen være en trussel for den frivillige købmand på havnen, vurderer Frits Madsen.

– Det er hele tiden en balance. For at have en høker og borgerforening kræver det, at der er helårsbeboere, siger formanden, der har siddet i bestyrelsen gennem seks år.

Mens vi snakker, har formanden gennem de første otte år, Olav Elvang, overtaget den musikalske fakkel. Han spiller keyboard i en kvartet, alt imens folk bevæger sig rundt mellem de forskellige boder – eller går i Høkeren, der på festdagen har åbent i otte timer, for at hente forfriskninger.

Festen for Høkeren sluttede med aftendiskotek i teltet for både børn og voksne ved DJ Lasse Mikkelsen og datteren Vigga. Foto: Jakob Nørmark