V: Trøsts eneste chance er at slutte sig til vores budgetforlig

V: Trøsts eneste chance er at slutte sig til vores budgetforlig
Venstres gruppeformand Søren Schow er ikke begejstret for Jacob Trøsts (K) nye borgmesterforslag. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 12. SEP 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. SEP 2022 • 15:30

Borgmester Jacob Trøsts nye budgetforslag giver ikke Venstre lyst til at ændre på den aftale, som partiet allerede er med i. Hvis borgmesteren vil stå bag budgettet, kan han kun komme til det ved at slutte sig til aftalen mellem EL, S og V, siger gruppeformand Søren Schow (V).

Venstre har intet ønske om at ændre på det forlig om næste års kommunebudget, som partiet den 2. september indgik med Enhedslisten og Socialdemokratiet.  

Det ændrer borgmester Jacob Trøsts (K) nye forslag ikke på, siger gruppeformand Søren Schow (V). Borgmesterens nye forslag bliver onsdag lagt frem i økonomiudvalget, men Trøst løftede sløret for en del af indholdet i Bornholms Tidende mandag.  

Søren Schow har hele borgmesterens nye udspil, der mandag eftermiddag fortsat ikke er offentligt tilgængeligt i sin helhed. Det giver ham ikke lyst til at begynde at forhandle med Jacob Trøst. 

– Vi er ikke synderligt begejstrede, og jeg synes ikke rigtig, at jeg kan se de ting, som vi gerne vil, i borgmesterens forslag. Jeg synes, at det er et dårligt forslag. Det må jeg sige, siger Søren Schow.

Er det et blankt nej, eller giver borgmesterens forslag jer noget at snakke om?

– Jeg har svært ved at se det, for han forringer den budgetaftale, som vi har lavet med Enhedslisten og Socialdemokratiet. Det er ikke en bedre aftale for os, så jeg har svært ved at se, hvorfor vi skulle gå med på borgmesterens forslag.

– Hvis man vil have en bred aftale, må man blive i stedet for at gå fra forhandlingerne. Hvis Jacob Trøst gerne vil med i budgetforliget, kan han komme det med at slutte sig til det forslag, der ligger. Det vil være mit oplæg, siger Søren Schow.

V: Flere penge op af kassen

Jacob Trøst nævnte mandag i Bornholms Tidende, at hans nye forslag freder lærernes arbejdstid og åbner for flere pædagoger i daginstitutionerne - hvilket er vigtige punkter for EL, S og V og ændrede positioner i forhold til Trøsts første udspil - men at han ønsker at lease de kommende elbusser i stedet for at købe dem. Jacob Trøst ønsker desuden ikke at skære to stillinger væk i kommunens udviklingsenhed.

Ifølge Søren Schow afviger Jacob Trøsts nye forslag dog også på flere punkter fra budgetaftalen mellem EL, S og V – men ikke på punkter, der prøver at imødekomme Venstre. I særdeleshed kan Søren Schow ikke lide, at borgmesterens nye forslag ifølge Schow opererer med at tage yderligere 10 millioner kroner op af kommunekassen.

 

Hvis man vil have en bred aftale, må man blive i stedet for at gå fra forhandlingerne. Hvis Jacob Trøst gerne vil med i budgetforliget, kan han komme det med at slutte sig til det forslag, der ligger.

Søren Schow (V),

gruppeformand

 

– Jeg kan se, at han har fjernet nogle af de besparelser, som vi har fået ind. Og så vil han tage yderligere 10 millioner kroner op af kommunekassen, for hans forslag budgetterer med et underskud på driften på 50 millioner kroner, ikke de 40 millioner, som økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen er blevet enige om, siger Søren Schow.

– Det er vigtigt for os, at vi har et budgetforslag, der hænger sammen. Det her forslag hænger ikke sammen, for det lægger op til at tage 10 millioner mere op af kassen.

– Borgmesterens forslag vil også skære mere på klippekortet til de ældre, end vi har lyst til at gøre. Han vil spare yderligere på botilbud og lægge en rammebesparelse ind på fritid og kultur. Og han vil fjerne sundheds- og ernæringskonsulenten og annullere den planlagte hal i Snogebæk, siger Søren Schow.

– Ingen af delene er noget, som vi ønsker at gøre, siger han.

Ifølge Søren Schow har der ikke været kontakt mellem Jacob Trøst og Venstre, før Trøst sendte sit nye forslag ud til kommunalbestyrelsen.

Har borgmesteren talt med jer, før han sendte sit nye forslag ud?

– Nej. Vi har ikke snakket med borgmesteren, efter at han forlod budgetforhandlingerne, siger Søren Schow.