Tror på flere turister end nogensinde før

Tror på flere turister end nogensinde før
Med udsigt over byen i den nedgående sol afholdt Syte generalforsamling torsdag aften. Foto: Sarah Thun Kristensen
ERHVERV | Lørdag 20. april 2024 • 11:00
ERHVERV | Lørdag 20. april 2024 • 11:00

Sydbornholms Turist- og Erhvervssammenslutning tror på en kanon sæson, hvor aktivitetsplads og nye tiltag kan give den bedste sæson nogensinde.

Generalforsamlingen i Sydbornholms Turist- og Erhvervssammenslutning minder mere om en omgang kaffeslabberas blandt en flok gamle venner end om en officiel og offentlig begivenhed.

Således har en flok på omkring 10 personer fundet sig til rette i pallemøblerne omkring den blå- og hvidternede dug i caféen på den lukkede terrasse i Sparloppan. Her disker formand Egon Mondrup op med drikkevarer, sandwich og et enkelt stykke kage til bageren, som sætter stor pris på det.

Ambitionerne fejler dog ingenting - den hyggelige og uformelle forsamling til trods - og da først en ordstyrer er valgt, går det slag i slag med at få afviklet det officielle program, som blandt andet involverer en formandsberetning, der er svær at skyde igennem.

– Mens vi i foreningen her bruger stort set alle vores penge på julen, så har borgerforeningen og kommunen været meget aktive med at lave nogle vigtige tiltag for byen, som jeg tror kommer til at tiltrække mange turister, fortæller formanden.

Mens det tidligere i høj grad har været kræmmerne på torvet og Naturbornholm, der har trukket læsset, så har de seneste års arbejde med områdefornyelsen nemlig både givet byen nyhedsværdi og en attraktion, som formentlig kommer til at trække børnefamilier til fra hele øen.

– Jeg tror, det bliver en kanon sæson med flere turister i Aakirkeby end nogensinde før.

Den forventede succes, som kan anes i horisonten, vil foreningen underbygge med endnu en dag med aktiviteter på torvet, udover de traditionelle kræmmerdage om tirsdagen og torsdagen.

– I år er det planen at udvide med en børnedag hver mandag, hvor vi sammen med borgerforeningen og AAIF vil samarbejde om at lave noget fodboldbane, hestevognskørsel og andre aktiviteter for børn.

Formanden fortæller endvidere, at de i bestyrelsen også drømmer om en fast fredagsaktivitet med livemusik eller andet, men det kræver som de fleste andre ting, at nogen tager initiativ og har energi til at stå for det.


Formand Egon Mondrup aflagde beretning. Foto: Sarah Thun Kristensen


Sammenlægning på vej

Et indkommet forslag går i korte træk ud på at påbegynde en potentiel sammenlægning af byens foreninger, som har et fælles formål om et levende og aktivt Aakirkeby.

Forslaget fremlægges af Aakirkeby Borgerforenings formand Niels Lohmann som i dagens anledning er mødt op ved generalforsamlingen.

– Det er svært for os alle at skaffe frivillige, så måske skal vi fremadrettet arbejde hen imod at blive en fælles forening, for vi vil jo det samme, og måske er tiden løbet fra borgerforeningen, og det er tid til at finde en ny konstellation, hvis vi også vil fange de nye borgere, som flytter til byen, forklarer han.

Han understreger desuden, at de to foreninger allerede planlægger at lave et arrangement i fællesskab hen over sommeren, ligesom man allerede har et godt samarbejde om julen.

– Det er det, vi skal bygge videre på resten af året, og så skal vi selvfølgelig finde ud af, hvordan vi kan finde en kontingentmodel, der kan fungere.

Forslaget modtages med åbne arme, og det bliver enstemmigt besluttet, at bestyrelsen arbejder videre med en eventuel sammenlægning. Af samme årsag bliver Niels Lohmann valgt ind i bestyrelsen for foreningen.

Desuden bliver indehaver af Café Buddha, Ann Lipo, valgt ind, mens Lars Funch Jensen og Jesper Dam ikke modtog genvalg.

Ann Lipo stemplede blandt andet ind ved at foreslå, at man inviterede foodtrucks eller madboder indenfor ved årets julearrangementer og måske på den måde strakte tidsrummet lidt, så flere kan nå at være med.

Vil have et vartegn

Under eventuelt diskuteres blandt andet et punkt i regnskabet med navnet "Henlæggelse til fremtidige aktiviteter".

Her foreslår formand Egon Mondrup, at man i foreningen kunne arbejde på at give Aakirkeby et monument eller et vartegn; noget der kan ses, når man kører ind i Aakirkeby.

– Vi har snakket om, at man måske kunne sætte lys på tårnet - altså vandtårnet, fortæller han.

Med et kort blik ud af vinduet på førstesalen i Spar kan forsamlingen konstatere, at tårnet ganske rigtigt rager godt op i landskabet.

– Hvis man satte lys på den nedefra, kan man jo se den på lang afstand, og det vil især være fint i de mørke måneder.

Snakken omkring bordet går uundgåeligt i retning af gæssene på torvet, og hvorvidt den herlige flok udarbejdet af billedhuggeren Paul Ranslet er en fin skulptur eller et regulært vartegn.

– Hvad med en af de store skovtrolde, som står rundt omkring i Danmark, og så kan vi være det første sted på Bornholm, hvor man har en af dem, foreslår en af de øvrige tilstedeværende med argumentet, at en skovtrold af genbrugstræ ville passe perfekt ind i fortællingen om Bornholm som naturby.

Punktet bliver imidlertid diskuteret under eventuelt, og der er dermed ikke mulighed for at tage en beslutning, men måske Aakirkeby næste sommer står klar med flere store nyheder, der får folk til at parkere bilen og begive sig rundt i gaderne.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT