Men det er i så fald kun af den grund, at så mange dengang ubekendte faktorer er endt med at gå Beof's vej i tiden efter salget, at Lars Goldschmidt knapt nok kan fatte, hvor heldig Beof har været.
– De alternativer, som vi lagde frem for kommunalbestyrelsen, gik ud på at styrke likviditeten så meget, som vi kunne. Men vi havde allerede skåret mandskabet så langt ned, at vi knapt nok kunne drive elnettet med det mandskab, der var tilbage, siger han.
– De katastrofer, der kunne ske, var ikke blevet udløst endnu. Men hvis vi fortsatte linjen, ville vi ikke have noget at stå imod med, hvis de indtraf. Vi kunne godt have satset på, at alle de her ubekendte ville gå vores vej. Men det frarådede vores rådgivere os at satse på, siger Lars Goldschmidt om Beof's situation i efteråret 2020.
– Vi kunne fortsætte kursen og håbe på, at der ikke ville gå noget galt. Og der er jo faktisk ikke gået noget galt, tværtimod, siger han.
– Prisen på el er steget. Vi vandt kontrakten om back up-kapaciteten, der nu indbringer omkring 35 millioner kroner om året. Og vi har vundet en række sager mod Rønne Vand og Varme, hvor vi nu er oppe på syv vundne sager.