The Falcon Hotel om brug af cykelsti: 'Vi troede, at det var vores adgang'

The Falcon Hotel om brug af cykelsti: 'Vi troede, at det var vores adgang'
The Falcon Hotel i Sandvig. Foto: Jens-Erik Larsen
TRAFIK | SANDVIG | ABONNENT | 14. AUG 2021 • 08:00
TRAFIK | SANDVIG | ABONNENT
14. AUG 2021 • 08:00

Bag Mette Tiensuus og Martin Ramstrups hotel i Sandvig, The Falcon Hotel, går en bred cykelsti. Det er ingen vej for biler. Og lige nu er de eneste, der har tilladelse til at bruge vejen i bil, dem der kører med gas til hotellet og en vaskeribil, der henter ting til vask. Og så må cyklister og gående selvfølgelig også bruge vejen. I en periode har lastbiler og maskineri til bygning af sommerhuse også lovligt benyttet sig af stien.

Det vidste Mette Tiensuu og Martin Ramstrup bare ikke, da de købte deres hotel. De troede ikke, at de skulle indhente tilladelse til at bruge stien. Først for godt en måned siden har de fundet ud af, at det altså kræver særlig tilladelse, hvis man vil bruge cykelstien til andet end at cykle.

– Da vi køber hotellet, køber vi det, fordi vi tror, at det er vores adgang, og at vi må køre på stien. Vi fik på et tidspunkt en nøgle til bommen af en fra kommunen, der sagde, at den kunne vi bare bruge, så jeg forstår det ikke helt, siger Mette Tiensuu.


Mette Tiensuu: –  Vi kan jo ikke renovere uden at bruge den vej. Arkivfoto: Berit Hvassum


Mette Tiensuu erkender også, at de altså har brugt stien uden tilladelse undervejs i deres renoveringsarbejde af hotellet. Men det var i god tro. Omvendt har de heller ikke forsøgt at søge tilladelse til brug vejen.

– Vi har ikke søgt tilladelse til vores brug af vejen. Det et rigtigt. Vi bruger den så lidt som muligt. Vi kan jo ikke renovere uden at bruge den vej. Vi var overhovedet ikke klar over, at vi ikke må bruge den i forbindelse med renoveringen, selvom kommunen har sagt til os, at det fik vi at vide. Men det har vi ikke fået at vide før for nylig. Vi fik tilladelse til at køre gas og vask, men hvis vi skal have tre lastbiler med møbler og materialer, så må vi ikke det. Det hænger ikke helt sammen, og det gør, at vi ikke rigtig kan renovere, siger Mette Tiensuu.

Mette Tiensuu holder fast på, at hvis hotellet skal løbe rundt, så er de nødt til at finde en løsning på problemet. Ellers har hotellet, ifølge Mette Tiensuu, ikke mulighed for hverken at renovere eller kunne få transporteret større ting til hotellet.

– Vi holder blandt andet et event i weekenden, hvor vi er nødsaget til at køre ind med kølevogne og så videre. Her er vi nødt til at bruge den. Det er jo dybt problematisk, at vi har købt et hotel, hvor vi finder ud af, at vi ikke har adgang til det. Det giver jo ingen mening. Vi bliver nødt til at have en bagindgang. Vi skal jo komme op med møbler. Men nu har vi tænkt os at søge en tilladelse, når vi har brug for det, siger Mette Tiensuu.

Et vigtigt forhold til naboerne

Dem, der bliver irriteret af trafikken, er naboerne til den trafikerede cykelsti. Kommunen vil løse problemet ved at skilte ved grusvejens start og sætte en bom op for enden af grusvejen, hvor den bliver smallere og til en asfaltsti. Men den løsning har nærmeste nabo til cykelstien, Bente Madsen, ikke meget til overs for. Bente Madsen peger også på, at det er hotellet, der står for store dele af trafikken.

Blandt andet har der været spekuleret i, at dele af trafikken er hotellets gæster, der benytter sig af cykelstien til stor gener for både cyklister og gående. Og så er det jo også ulovligt at køre på vejen uden tilladelse. Men Mette Tiensuu understreger, at gæsterne ikke har noget at gøre på den sti, men erkender også at hotellet har benyttet stien uden tilladelse.

– Der er aldrig gæster, der kører på den vej. Det er i hvert fald ikke noget, som vi siger, at vores gæster kan gøre. De skal køre langs vores hus. Det er kun mig, der har nøglen til den bom. Hvis jeg har skullet have møbler ind eller noget, der ikke kan køres op med en lille pallelaster, så har vi brugt den vej. Jeg kan godt forstå, at det kan være irriterende som nabo. Men vi kører jo ikke rundt hver dag flere gange om dagen. Det er svært at lave en forbedring her i Sandvig, når ikke vi har adgang til vores bygning. Nu er vi så færdige med renovering, men en gang imellem kommer vi til at køre med en stor bil, siger Mette Tiensuu.

Blandt andet i weekenden holder hotellet et arrangement, hvor man har kunnet se toiletvogne og kølevogne køre på cykelstien, da de ikke kan komme op på anden vis. Men Mette Tiensuu håber, at de kan få tilladelse til fremtidig brug af stien. Nu har de i hvert fald tænkt sig at søge om det, efter de blev bekendt med, at det var krævet af dem.

– Vi vil selvfølgelig beklage, at vi ikke har været omhyggelige noktil at orientere os om de forhold, der er omkring stien. Der har vi ikke været gode nok. Men vores gæster har ikke benyttet vejen. Jeg kan ikke garantere for, hvad de gør, men vi siger ikke til gæsterne, at de må, og de får ikke nøglen af os. De eneste vi siger må køre der, det er håndværkere og lastbiler med møbler, siger Mette Tiensuu.

Og hun opfordrer til slut Bente Madsen og andre naboer, der har set sig sure på hotellet, til at komme forbi til dialog. Mette Tiensuu håber, at de kan mødes i en fælles forståelse for, at det i sidste ende handler om, at man sammen skal udvikle Sandvig.

– Kom ned på hotellet og få en kop kaffe, og så kan vi snakke om det. Vi vil jo gerne være et sted, hvor de lokale kommer og mødes og får en drink, og en god kop kaffe. Både sommer og vinter. Jeg giver gerne en kop kaffe til de naboer, der er meget vrede, og så kan vi snakke om det, lyder opfordringen fra Mette Tiensuu.


Illustration: Christina Skovmose

Palle K. Tourell, der er leder for kommunens afdeling for veje, fortæller til Bornholms Tidende, at kommunen er opmærksom på problemerne omkring brugen af cykelstien. Indenfor de næste to måneder vil man etablere en bom længere nede ad grusstien, hvor stien bliver smal og går fra grus til asfalt. Derudover vil kommunen forbedre skiltningen ved grusstiens start, så det fremgår tydeligt, at færdsel er forbudt, medmindre man har et legitimt formål.