Kommunen erkender manglende indblik i sag om cykelsti i Sandvig

Kommunen erkender manglende indblik i sag om cykelsti i Sandvig
Sådan ser det ud i dag, hvor bommen står for enden af vejen. Og sådan vil beboerne gerne have, at det skal blive. Bommen har været fjernet eller kørt af op til flere gange. Foto: Jacob Jepsen
TRAFIK | SANDVIG | ABONNENT | 20. AUG 2021 • 05:30
TRAFIK | SANDVIG | ABONNENT
20. AUG 2021 • 05:30

Det er vidst ikke helt forkert at sige, at en cykelsti i Sandvig har givet en masse ballade i noget tid nu. Det erkender kommunen også nu, hvor de sætter deres ellers planlagte løsning på pause. Nu skal det gøres ordenligt, fortæller Palle K. Tourell, der er leder for afdelingen Veje, havne og beredskab i Bornholms Regionskommune.

– Jeg fornemmer, at det har givet anledning til ballade. Det har gjort indtryk hos os – det har det.

– Det virker som om, at sagen er mere kompleks end som så. Nu prøver vi lige at grave et spadestik dybere for at se, hvad der egentligt foregår. Det er mere generende, end hvad jeg før havde antaget, siger Palle K. Tourell.

Hvad er det så, der giver anledning til ballade? En cykelsti i Sandvig har lagt vej til lidt mere end bare cyklister og gående. Biler, lastbiler og andre større maskiner med mere end to hjul har lagt vejen forbi cykelstien, det beretter naboer til stien om. Og det er altså ikke alle fartøjer, der har tilladelse til at køre på den cykelsti.

Det er kun en gasbil og en vaskeribil, der kører til og fra The Falcon Hotel, der umiddelbart har en tilladelse. Derudover har byggeriet af sommerhuse i området givet tilladelse til, at nogle lastbiler kan bruge cykelstien også. Men nu skal der findes en løsning, så cykelstien kan blive cykelsti igen inden nogen kommer til skade, og ikke mindst for at begrænse generne for naboerne til cykelstien.

En bom på standby

Faktisk havde kommunen allerede en løsning på problemet. Bommen, der skærmer cykelstien for tung trafik, skulle flyttes for enden af grustien og ned mod hotellet, hvor stien bliver smal og grus bliver til asfalt. Det kunne Bornholms Tidende fortælle i sidste uge.

Men den løsning faldt mildest talt ikke i god jord hos naboerne til stien, der gerne ville have bommen, hvor den altid har stået – for enden af cykelstien.

Og nu fortæller Palle K. Tourell, at den bom, de planlagde at lave, ikke bliver til noget alligevel. I hvert fald ikke lige foreløbigt, da noget tyder på, at det ikke var den rigtige løsning, erkender kommunen nu.

– Vi har fået en del mails siden, hvor folk lufter deres utilfredshed. Det tager vi selvfølgelig til efterretning. Vi vil tage kontakt til dem, der bor i nærheden, og dem der har skrevet ind til os.

– Vi sætter lige vores løsning på standby. Vi skal lige være sikre på, at vores løsning er varig, som både beboere i området og hotel kan leve med, siger Palle K. Tourell.

Skulle I have haft løsningen i høring hos de påvirkede parter, inden I kom med en løsning?

– Vi snakker om en cykelsti, der har været dialog omkring i længere tid, og der er ikke noget formelt krav om, at det skal sendes i høring. Men jeg vil godt sige, at det havde været god stil, at gøre det, siger Palle K. Tourell, der håber at lande en løsning, som kan tilgodese alle involverede parter.


Illustration: Christina Skovmose

Uklar kommunikation

Der er naboer, der bliver generet af trafikken, men der er også The Falcon Hotel, der beskriver, at de er afhængige af netop den sti.

– Da vi køber hotellet, køber vi det, fordi vi tror, at det er vores adgang, og at vi må køre på stien. Vi fik på et tidspunkt en nøgle til bommen af en fra kommunen, der sagde, at den kunne vi bare bruge, så jeg forstår det ikke helt, fortalte Mette Tiensuu, der sammen med Martin Ramstrup ejer hotellet, til Bornholms Tidende i sidste uge.

I forlængelse af det erkendte Mette Tiensuu også, at hotellet havde brugt cykelstien uden at søge tilladelse da de blandt andet skulle renovere hotellet. Her tager Palle K. Tourell også dele af ansvaret på kommunens skuldre, når Tidende spørger ham, om kommunikationen om brug af cykelstien har været klar nok overfor hotellet.

– Hvis det ikke har fungeret, så kunne det tyde på, at kommunikationen ikke har været god nok, og det er det, vi blandt andet skal rette op på nu. Hotellet og dets tidligere ejere har længe haft en aftale med kommunen om, at det har været tilladt, at de bruger stien til gas- og vaskeribil men ikke til andet. Og der kan være en formodning om, at det ikke har været klart nok overfor de nye ejere, siger Palle K. Tourell.

Hvad siger i til, at hotellet har brugt stien uden at søge tilladelse hos jer?

– Vi kan ikke sanktionere på bagkant. Sket er sket. Vejen er brugt meget til sommerhuset og i og med, at der har været adgang uden bom og med skiltning, så er det ikke noget, vi gør noget ved efterfølgende. Vi ser ikke bagud nu. Nu ser vi fremad og forsøger at få det løst. Nu får vi en ny aftale, siger han.

En varig aftale

– Vi vil have trafiksikkerheden i orden, men vi har også et hotel, der skal have mulighed for at være her, siger Palle K. Tourell.

Og det er lige præcis det, der er humlen i det hele. Der er to parter, der skal tilgodeses, og det blev naboerne ikke i første forslag, hvor man flyttede bommen længere mod hotellet. Dermed var stien "åben", hvor der derimod blev skiltet, at kun ærindekørsel var tilladt. Men det var ikke nok for naboerne.

Nu skal en ny løsning findes, hvor kommunen i denne omgang har tænkt sig at inddrage beboere og hotel ved stien, inden de beslutter sig for en endegyldig løsning.

Den løsning skal findes forholdsvis hurtigt. Til efteråret skal det stykke af cykelstien, der er af grus, asfalteres. Derfor vil Palle K. Tourell gerne have en løsning på problemet, inden asfalteringen af stien starter. Det kan blive enten i september eller oktober, at asfalteringen påbegyndes, fortæller Palle K. Tourell.

Den nye løsning bliver lavet, efter man har hørt både hotel og naboer til stien, men kommunen holder fast i, at cykelstien forbliver sti, og det er ikke meningen, at der skal køre lastbiler på den.

– Det er først og fremmest en cykelsti og en gangsti. Det vigtigste er, at man kan færdes sikkert her. Det eneste, der ellers må være der, er gas og vaskeribilen. Det må vi jo prøve at lave en mere klar aftale om, siger han.

Kommunen har også tænkt sig, at række ud til The Falcon Hotel, og lave en aftale med dem. Men Palle K. Tourell understreger, at har The Falcon Hotel tænkt sig at bruge stien udover de til gas- og vaskeribilen, så skal der søges om tilladelse.

– Vi vil forsøge lave en aftale med hotellet. Det er lige så meget for deres skyld. Det bliver noget med at finde ud af, hvor tit vi kan udstede sådan en tilladelse til dem, hvis de søger. Vi skal have fundet en rimelig frekvens.

– Vi skulle gerne have landet en aftale, hvor alle kan føle trygge, tilfredse og hørt, siger Palle K. Tourell.


Op ad den snoede Markvejen i Sandvig, drejer en grussti til venstre. Det er cykelstien, der starter her, og den fortsætter i lang vej. Det var en gammel jernbanelinje. Foto: Jacob Jepsen