Savværk er en succeshistorie, men ejer ser sorte skyer i horisonten

Savværk er en succeshistorie, men ejer ser sorte skyer i horisonten
Tingsted Savværk og Emballage var ifølge Kim Christiansen ved at gå nedenom om hjem, da han med hjertet investerede i forretningen. Det viste sig at være en god ide. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
INTERVIEW | TINSTED | ABONNENT | 1. DEC 2021 • 14:00
INTERVIEW | TINSTED | ABONNENT
1. DEC 2021 • 14:00

Nyt overskud hos Kim Christiansen. Denne gang hos Tingsted Savværk og Emballage. Savværket lever godt af, at bornholmske virksomheder tænker lokalt og bæredygtigt.


– Det handler om arbejdspladser, det handler om bæredygtighed, det handler om CO2, siger Kim Christiansen om sin virksomhed hos Tingsted Savværk og Emballage.

Med et overskud på 180.000 kroner i 2021 kalder Kim Christiansen regnskabet "fint nok". Han arbejder som oftest med beløb, der er lidt højere. Men det var slet ikke for pengenes skyld, at Kim Christiansen købte savværket i sin tid. Det er først med tiden, at købet af Tingsted Savværk og Emballage har vist sig at være en god investering.

Oprindeligt var det en investering, der faktisk går lidt imod investeringslogikken. Det var en investering med hjertet, ifølge Kim Christiansen. Men det er sjældent med hjertet, at man tjener flest penge.

Savværket var i vanskeligheder, da det blev købt. Derfor er der tale om en succeshistorie, når Tingsted Savværk og Emballage kan præsentere et overskud. Et overskud der har ligget ganske stabilt de seneste år med lige omkring 200.000 kroner.

– Isoleret set er det positivt, at vi kan holde snuden i vandet, og vi kan tjene penge på det, siger Kim Christiansen.

Men den allerstørste succes er ifølge Kim Christiansen, at man har formået at køre en bæredygtig, bornholmsk virksomhed.

– For mig er hele tankegangen bag den grønne omstilling og bæredygtighed på øen, at vi holder det lokalt, og det gælder også i vores branche. Det er en god fortælling, at vi har et savværk, der bruger bornholmsk træ, bornholmsk arbejdskraft, og vi sælger til bornholmere, siger Kim Christiansen.

– Dem der skal bruge træ kan også vælge at få det importeret og transportere fra for eksempel Litauen, men de vælger at købe det hos os. Blandt andet fordi det er en fordel, at der er så kort ventetid, når de bestiller fra os, fordi vi praktisk talt bor ved siden af hinanden. Men i det hele taget handler det om, at bornholmske virksomheder skal forædle hinanden.

På Tingsted Savværk og Emballage er 11 mand ansat på fuldtid, og de har nok at lave, som det ser ud nu. Men Kim Christiansen ser faren, der lurer i den nære fremtid. Han er nervøs for, om de i fremtiden kan få træ nok på Bornholm, hvis der skal hegn om skoven. Det er den nye natur- og nationalpark, han frygter kan sætte en kæp i hjulet i den ellers smurte maskine af et savværk. Men han ved endnu ikke, hvad der skal ske, fordi han intet har fået at vide fra kommunen.

– Forretningen er jo bæredygtig nu. Men jeg synes, det er tåbeligt, at vi ikke kan få at vide, om vi kan få træ i fremtiden eller ej, siger Kim Christiansen.