S ønsker power-to-x og erhvervspark ved landanlæg

S ønsker power-to-x og erhvervspark ved landanlæg
Socialdemokratiet ønsker at jorden omkring det kommende landanlæg skal bruges til erhvervspark og power-to-x. Illustration: Energinet
NYHED | ABONNENT | 27. MAR 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. MAR 2023 • 05:30

Et power-to-x anlæg og en grøn erhvervspark skal ligge ved siden af energiøens landanlæg, siger Socialdemokratiet. Store aktører er interesserede i at skyde penge ind, og Bornholm kan kun redde velfærden ved at gribe muligheden for vækst, er det tidligere borgmesterparti nået frem til.

Ved siden af energiøens landanlæg ved Sose skal der ligge en grøn erhvervspark og et power-to-x anlæg, der kan omdanne strøm til grønt brændstof.

Det mener Socialdemokratiet, der den seneste måned har markeret sig som den mest synligt drivende kraft bag, at Bornholm får mest muligt ud af energiøen.

Socialdemokratiet lagde ud med at foreslå en mere offensiv bornholmsk linje omkring energiøen. Den blev torsdag gjort konkret, da et flertal i kommunalbestyrelsen besluttede at tilføre kommunen et sekretariat for energiøen og bemande det med fire medarbejdere.

Nu følger Socialdemokratiet op ved at tale for både erhvervspark og power-to-x ved siden af det landanlæg, hvor strømmen fra de kommende havvindmøller vil blive ført i land. Også selvom det vil kræve at sætte mere areal af.

– Den naturlige konsekvens er et power-to-x anlæg ved landanlægget. Det er det allerede af den grund, at Ørsted og CIP's investering i en havvindmøllepark nummer to ikke kommer uden power-to-x, siger gruppeformand Claus Larsen-Jensen (S).

– Vi ligger lige midt i Østersøen, hvor der sejler 50.000 skibe forbi om året. De skal bruge brændstof. Det er da lidt interessant, ikke? I kraft af energiøen og CIP og Ørsteds projekt og også i kraft af Bornholms beliggenhed er vi i en fuldstændig unik situation, som vi skal udnytte, siger han.

– Det er logisk, at en grøn erhvervspark skal ligge ved landanlægget, hvor al energien vil komme fossende ind. Erfaringerne fra de andre steder i Danmark fortæller os også, at man skal placere en erhvervspark ved landanlægget. Man skal ikke sprede tingene og være nødt til at transportere energien rundt, siger Claus Larsen-Jensen.

Andres erfaringer overbeviste

Socialdemokratiet er blevet endeligt overbevist omkring energiøen i starten af året, hvor dele af kommunalbestyrelsen sammen med andre bornholmske aktører har været på studiebesøg og set store grønne anlæg i Esbjerg, Skive, Vordingborg, Aabenraa og Fredericia. Derfor tager S nu også skridt til at afstemme forventninger med resten af Bornholm.

– Det vil være at snyde bornholmerne, hvis vi tager det fra sag til sag i takt med, at hver enkelt virksomhed henvender sig. Det er mere ærligt at sige til folk, at perspektiverne er de her meget store perpektiver, men at vi også er nødt til én gang for alle at få et ret stort areal til rådighed for at udnytte de perspektiver, siger Claus Larsen-Jensen.

– Jeg tror, at vi er nødt til at melde rent ud til folk på Bornholm, at hvis vi vil udnytte mulighederne for billig fjernvarme og gartnerier i kraft af overskudsvarmen og alt hvad det ellers kan blive til, så skal vi samle de her aktiviteter ét sted, nemlig ved landanlægget, og gøre arealet større.

– Det handler også om at sikre kommunen et indtægtsgrundlag for at gøre alt det, som vi gerne vil, men som vi ikke kan i dag. Vi har lige lavet et forfærdeligt budget, og til efteråret kommer vi til at lave et forfærdeligt budget mere. Vi er nødt til at udvide vores muligheder i kraft af nogle nye indtægter, siger Claus Larsen-Jensen.

S: Nyt selskab skal i spidsen

Socialdemokratiet forestiller sig ikke, at kommunen selv skal opkøbe jord til en grøn erhvervpark, som Skive Kommune gjorde det for 15 år siden. I hvert fald ikke som den vigtigste aktør.

I stedet lægger Socialdemokratiet sig op ad borgmester Jacob Trøst (K), der som den første talte for at lade et udviklingsselskab stå for både at købe jord og udvikle erhvervsparken.

– Jeg forestiller mig, at vi starter med at beslutte, at vi ønsker en grøn erhvervspark. Og så skaber vi et udviklingsselskab til at tage investeringen i det areal, der skal bruges, og til at skabe muligheden og trække virksomhederne til, siger Claus Larsen-Jensen.

– Der vil så skulle opkøbes jord ved siden af landanlægget. Jeg ved ikke, om kommunen skal gå med ind i det, men jeg forestiller mig i hvert fald ikke, at det kan blive i nogen stor skala. Kommunen har jo ikke penge til at købe jord for, siger han.

Både pengene og interessen findes imidlertid andre steder, mener Claus Larsen-Jensen.

– Jeg er ret sikker på, at en række pensionsselskaber gerne vil gå med. Pensionsselskaberne investerer lige nu i udlandet, fordi der ikke er projekter nok i Danmark. Vi skal ikke undervurdere, hvad det betyder, at vi er det første sted i verden til at få en energiø, siger han.

– Vi går fra at være periferi til at blive en del af centrum, også i Region Hovedstaden. Der vil være massiv interesse, også fra udlandet.

Socialdemokratiet mener også, at Bornholm er nødt til at gøre brug af den interesse for en grøn erhverhvervspark ved landanlægget, som partiet venter at finde hos kapitalstærke kræfter.

– Hvis vi ikke har pensionskasser eller energiselskaber eller nogen andre af den størrelse bag erhvervsparkens udviklingselkab, kan vi ikke være sikre på at have den råstyrke, som der skal til for at tiltrække de virksomheder, som vi gerne vil have, siger Claus Larsen-Jensen.