Rønne Havn planlægger ny ændring

Rønne Havn planlægger ny ændring
I fremtiden er det meningen, at krydstogtskibe skal ligge i den nordlige ende af Rønne Havn, gerne sammen med andre skibe. Derfor ønsker havnen en ny lokalplan, som gør det muligt at bygge en ny krydstogtkaj længere, så den kan bruges til flere formål. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 2. MAJ 2023 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
2. MAJ 2023 • 11:00

Havnen vil anlægge en ny kaj, der både skal bruges af krydstogtskibe og andre skibe, herunder søværnet. Derfor er der brug for en ny lokalplan.

I de seneste år er der sket mange ændringer på Rønne Havn, og flere er på vej. Havnen har i hvert fald bedt regionskommunen om en ny lokalplan for en kaj i havnens nordlige del. Første skridt er at indkalde ideer og forslag for offentligheden, så de kan indgå i planarbejdet.

Det fremgår af dagsordenen til natur-, miljø- og planudvalgets møde onsdag.

Den eksisterende lokalplan gør det muligt at bygge en ny krydstogtkaj i denne del af havnen. Rønne Havn ønsker imidlertid at bygge en kaj, der kan anvendes til andet og mere end krydstogtskibe. I stedet for en ren krydstogtkaj ønsker havnen sig en længere kaj, end den nuværende lokalplan lægger op til, så den kan bruges af flere slags skibe.

I flere år har der været en krydstogtkaj i den sydlige ende af Rønne Havn. Den skal fremover bruges til oplagsplads for elementer til havmølleprojekter, ligesom resten af Sydhavnen. Derfor ønsker havnen at anlægge en ny i den nordlige ende og dermed gennemføre den funktionsopdeling, der adskiller passager- og færgetrafik fra tunge industriprojekter.

Ifølge Rønne Havn er der brug for, at den nye kaj bliver længere, end den nuværende lokalplan tillader. En længere kaj betyder, at der kan ligge flere skibe på samme tid, samt at den kan modtage større skibe i fremtiden. På den måde kan havnen tilgodese flere forskellige typer af havneaktiviteter samtidigt, herunder anløb af søværnets fartøjer.

Nord for området

Rønne Havn har kun bedt om at få lokalplanområdet udvidet, så kajen kan blive længere, men kommunens egne folk lægger op til også at inddrage et areal nord for havnebassinet og hen til Tysklandsvej.

Virksomhederne inden for området forventes ikke at få ændret deres forhold, men til gengæld vil et større område gøre det muligt at tage stilling til, hvordan krydstogtkajen trafikbetjenes, og hvordan det ubebyggede areal umiddelbart nord for kajarealet skal anvendes. Dette er aktuelt et uplanlagt areal beliggende i landzone, og her vil trafikforbindelsen mellem krydstogtkajen og Rønne skulle etableres. Forventningen er, at trafikken hovedsageligt vil bestå af turistbusser og fodgængere, og det bør især belyses, hvordan gående krydstogtgæster skal færdes gennem et industriområde med tung trafik på deres vej til Rønnes by.

Med en trafikforbindelse til den kommende krydstogtkaj, vil der samtidig blive skabt vejadgang til det ubebyggede areal, der ligger lige nord for kajområdet. Det område kan i samme forbindelse gøres planmæssigt klar til relevante havnerelaterede formål, som kan bidrage til havnens udvikling. Derfor foreslår kommunens administrationen, at der indkaldes ideer og forslag for et samlet område, der både omfatter den ønskede krydstogtkaj og det ubebyggede areal umiddelbart nord for.

Efter behandling i natur-, miljø- og planudvalget skal sagen i økonomi- og klimaudvalget, som skal tage stilling til en mulig første høringsperiode med indkaldelse af forslag og ideer.