Overvejer solceller: Elregningen er en katastofe at se på

Overvejer solceller: Elregningen er en katastofe at se på
De første tre kvartaler har været rigtig gode for Møbelfabrikken i Nexø, men de stigende elpriser kommer til at gøre ondt, mener direktør Carsten Aalling. Foto: Anders Liljeroth
NYHED | ABONNENT | 19. OKT 2022 • 10:30

Det bornholmske iværksætterhus, Møbelfabrikken i Nexø, har haft et rigtig godt år indtil nu. Men fjerde kvartal kommer til at gøre meget ondt på økonomien.


Der bliver arbejdet på højtryk for at finde alternativer og nye måder at spare penge på i det bornholmske iværksætterhus, Møbelfabrikken i Nexø. For prisen på energi risikerer at slå bunden ud af årets ellers rigtig gode resultat.

– Den store elregning er kritisk, så lige nu arbejder vi rigtig meget med nye inititativer. Vi kigger på hvad døgnrytmen i huset er, om vi skal gå over til variable priser, om vi skal få etableret et solcelleanlæg, og mange andre ting, fortæller direktøren for huset, Carsten Aalling.

Han oplyser, at hele huset bruger mellem 150.000 og 190.000 kilowatttimer om året, og at prisen i øjeblikket er 4,64 kr. Og med et forbrug der er så højt, kræver det opmærksomhed.

– Vi har nogle lejere, der bliver afregnet efter forbrug, men det hjælper jo ikke bare at sende regningen videre, hvis dem man sender den til også har det svært. For os handler det om at finde ud af, hvad der giver mening i forhold til et solcelleanlæg, for nogle af vores lejere bruger mere strøm om natten end om dagen. Men lige nu står vi overfor en energiregning, som er en katastrofe at se på, siger Carsten Aalling.

Overordnet har Møbelfabrikken haft et rigtig godt år de første tre kvartaler af 2022, og direktøren ville da også meget gerne komme ud af året med et lille overskud.

– Vi har brugt mange penge i år, vi har lavet et bryggeri, vi har reddet vores store tårn, der var ved at falde sammen, og det har alt sammen været en del af strategien. Men nu har vi første år uden corona, og der vil vi jo meget gerne have bare et lille overskud. Men når jeg sidder og fremregner, så bliver jeg i tvivl om vi når det, siger Carsten Aalling, når snakken kommer på de høje elregninger.

Ledige lokaler

Succeskriteriet for virksomheden er en udlejningsgrad på 95, og for at det skal kunne lykkes, skal sommeren være ualmindelig god, da Møbelfabrikken i huset driver et hostel, fortæller Carsten Aalling.

– Lige nu er 25 procent af vores lokaler ledige, og det er på ingen måde bærende for os. Men vi har en vision om at vi kan løfte stedet. Vi er løsningsorienterede, og vi udvikler, for gør man ikke det, så afvikler man. Derfor tager vi hele tiden nogle nye initiativer, som for eksempel vores nye plan med et sunhedshus.

De ledige lokaler og den store energiregning kan gøre, at der ikke kommer sorte tal på bundlinjen i år.

– Det har været et heldigt år for os, et godt år. Turisterne har været her, og til og med tredje kvartal har det været et rigtigt godt år. Og hvis energipriserne bare holdt sig i ro, så kunne jeg være stolt, og gå ud og fortælle om alt det vi har lavet i år, og stadig komme ud med et lille overskud. Men jeg er bange for det ikke kommer til at gå sådan.

Hvad sker der hvis I får et underskkud?

– Så tærer det på vores likviditet. I 2015 fik Møbelfabrikken en redningspakke fra kommunen. I årene efter fik man hvert år et tilskud, og jeg tror stadig der er nogen der tror, at vi får kommunal støtte, men det gør vi ikke. Da jeg kom til i 2018, fik vi 365.000 i tilskud, vi fik 165.000 i 2019 og derefter fik vi ikke noget støtte. I de to år skruede vi på alle de haner vi havde, for at finde ud af, hvordan vi skulle tjene penge. Så siden 2020 har vi stået på egne ben, og har ikke fået noget støtte, og vi har da også klaret 2021, og vi klarer også 22. Får vi underskud, må vi tage noget af vores likviditet.

Hvordan tror du erhvervslivet klarer sig næste år?

– Jeg tror første kvartal af næste år bliver blodrødt på Bornholm. Der er mange virksomheder der nu skal til at betale coronalån tilbage, og det bliver svært for en del, tror jeg. De virksomheder der får det største problem, tror jeg er virksomheder, der er afhængige af en kølekæde. Altså dem der producerer varer, som hele tiden skal være på køl. Vi kan se at rigtig mange kølere og frysere mange steder er blevet slukket. Og så har Bornholm en hel del små startups, der er sårbare, dem der ikke har så meget kapital at gøre godt med. Dem frygter jeg får det meget svært, siger Carsten Aalling.