Ørsted: Udviklingen vil tage årtier

Ørsted: Udviklingen vil tage årtier
Rønne Havn skal i fremtiden levere grønne brændstoffer til Østersøens mange skibe. Arkivfoto: Jacob Jepsen
ERHVERV | Onsdag 6. april 2022 • 10:30
Tommy Kaas
Redaktør
ERHVERV | Onsdag 6. april 2022 • 10:30

Danmarks største energiselskab er en del af Bornholm Bunker Hub, og man forventer, at en lang proces mod alternative brændstoffer er sat i gang.


Cirka 60.000 skibe sejler hvert år forbi Bornholm, og dem vil konsortiet Bornholm Bunker Hub gerne trække ind i Rønne Havn og forsyne med grønne brændstoffer.

Det fortalte Rønne Havn i en pressemeddelelse tirsdag, hvor de internationale virksomheder, som er med i Bornholm Bunker Hub, forklarede, at man sigter efter at kunne være klar med bæredygtige brændstoffer på havnen i 2025.

Men faktum er, at stort set ingen af skibene i dag sejler på andet end fossile brændstoffer. Danmarks største energiselskab, Ørsted, der er en del af Bornholm Bunker Hub, forventer dog, at der sker en udvikling. Men den vil være længe undervejs.

– Der er kun ganske få skibe, der sejler på grønne brændstoffer i dag, men vi forventer en meget klar omstilling af skibsfarten de kommende årtier, forklarer Anders Nordstrøm, der er vicedirektør i Ørsted P2X, i et svar på en række spørgsmål, som Tidende har fremsendt.

Det er dog svært at sige, hvornår eksempelvis halvdelen af de 60.000 skibe i Østersøen sejler på grønt brændstof, siger han. Men:

– I Ørsted tror vi på en verden, der udelukkende kører på grøn energi, så vi håber naturligvis, at det sker hurtigt. Men skibsfarten er ved begyndelse af en omstillingsrejse, lyder det fra Anders Nordstrøm.

Det er dyrt

En af udfordringerne er prisen. Grønne alternativer er nemlig i dag to til fire gange dyrere end fossile brændstoffer, forklarer Ørsted.

– Men vi regner med, at prisniveauerne vil nærme sig hinanden i takt med, at produktionen af grønne brændstoffer bliver industrialiseret, og omkostningerne ved brug af fossile brændsler stiger. Vi regner med, at dette vil ske i de kommende årtier, forklarer Anders Nordstrøm.

En stor indsats

Tirsdag lød det, at efterspørgslen fra skibsfarten er stigende, når det handler om at sejle grønt. Ørsted uddyber over for Tidende, at selskabet er i tæt dialog med "flere virksomheder om mulighederne for at levere grønne brændstoffer til dem."

– Det klareste eksempel er vores samarbejde med Maersk om at bygge et stort metanol-anlæg i USA, som kan levere 300.000 tons grønne brændstoffer til deres kommende flåde af grønne containerskibe, men vi arbejder også på flere projekter i Europa, forklarer Anders Nordstrøm.

Udviklingen er blandt andet betinget af klare mål og rammer for udfasningen af fossile brændstoffer i skibsfarten, mener man hos Ørsted.

– Teknologien til produktion af de grønne brændstoffer eksisterer allerede, og det er i dag muligt at købe skibe, der kan sejle på visse grønne brændsler, og flere typer kommer til over dette årti – men det vil kræve en stor indsats på tværs af energiselskaber, rederier og myndigheder, hvis de grønne brændsler skal erstatte de fossile alternativer, siger Anders Nordstrøm.

Før man kan anlægge en grøn bunkerstation på Rønne Havn, skal konsortiet på udkig efter partnere og kunder, som vil bidrage til virkeliggørelsen af Bornholm Bunker Hub.

FÅ ABONNEMENT