Økoprojekt må lukke: 'Tiltagende stress har sat mig på pause'

Økoprojekt må lukke: 'Tiltagende stress har sat mig på pause'
Jens Ovesen har arbejdet som en enmandshær i tre år for at få Marken Bornholm i luften. Nu er drømmen midlertidigt sat på pause. Eget foto
ERHVERV | Torsdag 20. juli 2023 • 11:00
ERHVERV | Torsdag 20. juli 2023 • 11:00

Marken Bornholm er død, meddeler Jens Ovesen, der i tre år har dyrket og solgt økologiske grøntsager i Olsker.

Den 7. juli annoncerede Jens Ovesen på facebook at Markens salgsbod på Fåregårdsvej lukkede i to uger af personlige årsager. Også leveringerne til de bornholmske spisesteder var sat på pause, lød det i opslaget.

Onsdag lød beskeden: Tiltagende stress har sat mig på pause. Marken Bornholm er død.

Økobonden Jens Ovesen og hans kone Lotte Rued Møller startede for tre år siden frilandsgartneriet Marken Bornholm på Fåregårdsvej i Olseker. Her producerede parret lokale, økologiske grøntsager, og missionen var enkel: At dyrke 15-20 afgrøder i den periode på året, hvor vejret tillader det, og sælge det til bornholmerne. Kål, selleri, græskar, rødbeder, gulerødder og så videre – for derved at bidrage til at forsyne bornholmerne og sommergæsterne med lokalt producerede grøntsager i sæsonen.

Stress har sat stop

Et sympatisk og visionært projekt, men for et år siden begyndte de første tegn på stress at dukke op i økobondens opslag på facebook. I juni 2022 fortalte Jens Ovesen på facebook, hvordan han 'kæmpede en indædt kamp for at redde sine økologiske afgrøder fra at gå til i ukrudt'. I de følgende dage meldte tre frivillige sig til at hjælpe med at redde gulerødderne, og Marken Bornholm havde, da det gik bedst, op til 20 disponible frivillige at trække på.

Hverken frivillige eller forudbetalinger fra faste støtter og kunder har imidlertid været nok til at give projektet vinger. På facebook annoncerede Jens Ovesen onsdag, at alle forudbetalinger fra 2023 overføres til sæson 2024, og han giver også et indblik i, hvordan det er kommet dertil.

Jens Ovesen fortæller, at beslutningen om at stoppe med øjeblikkeligt varsel hverken skyldes pladsmangel, vandmangel, dårlig økonomi eller mangel på arbejdskraft. Det var stressen, der fik ham til at trække i håndbremsen.

– Det var min egen evne til ikke at kunne begrænse mig i alsidighed og sortiment. Desuden manglede der et godt fundament: planlægning, budgetstyring og god driftsledelse, skriver økobonden på facebook.

Luftkasteller indtil videre

Men intet er skidt uden at være godt for noget, fortsætter Jens Ovesen og understreger, at Marken Bornholm efter al sandsynlighed vender tilbage i 2024 i en ny model.

Forenklet, men med samme gode kvalitet indenfor klassikerne rødebeder kål selleri og løg og kartofler og græskar.

Boden kommer ikke tilbage, lyder det afsluttende fra Jens Ovesen. Han er tidligere skolelærer og selvlært landmand og sprang først ud som iværksætter i en sen alder. Indtil 2022 var han lærer på Heldagsskolen i Østermarie sideløbende med, at drømmen om at avle grøntsager voksede.

Nu er det første kapitel lukket, siger Jens Ovesen til Tidende og forklarer, at han har brug for tid, før han kan sætte overskrift på det næste kapitel.

– Jeg kunne godt tænke mig at starte et nyt sted med et par gode bygninger at opbevare og pakke grøntsagerne i og samle nogle gode kræfter til at lave regnskaber og hjælpe i marken. Men det er luftkasteller indtil videre, siger Jens Ovesen.

 

 

Jesper Byriel. Arkivfoto: Jacob Jepsen

 

Jesper arbejder 120 timer om ugen

Man kommer ikke sovende til at dyrke grøntsager på Bornholm.

Det kan Jesper Byriel fra Skovfryd i Vestermarie skrive under på. Han startede frilandsgartneriet Skovfryd sammen med partneren Malene Marx i 2017 med forpagtning af jord i blandt andet Østermarie og Nylars. Efter nogle hårde år med skadedyrsangreb og tørke nulstillede parret projektet i 2019 og trak dyrkningen af grøntsager hjem til Skovfryd, der har fem hektar jord. Mest kål, men derudover et sortiment, der i det store hele matcher Jens Ovesens på Marken Bornholm.

To tredjedel af Jesper Byriels tid går med at passe gartneriet og grøntsagerne. Resten går med at køre entreprenørmaskiner.

– Jeg står op klokken 4 og arbejder til klokken 21. Jeg plejer at sige, at jeg arbejder 120 timer om ugen. De første 40 timer bruger jeg på arbejde, de sidste 100 bruger jeg hjemme, siger Jesper Byriel.

Fra april til november er han i marken. Driftsledelse og regnskaber står han selv for. Malene Marx har måttet stoppe med at arbejde i marken af helbredsmæssige årsager.

Det betyder, at Jesper Byriel i dag er en enmandshær.

– Jeg trækker ikke på nogen. Men det har jeg det godt med. Når man er under opstart, er det bare med at køre på. Men jeg håber da, at jeg får færre timer, når jeg kommer hjem, siger Jesper Byriel, der er uddannet landmand.

Skovfryd bliver øko-certificeret til april næste år, og Jesper Byriel håber i den forbindelse at nå i mål med ambitionen om at kunne leve udelukkende af frilandsgartneriet.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT