Nye ejere af Snogebæk Kro: Der skal ske noget helt nyt med stedet

Nye ejere af Snogebæk Kro: Der skal ske noget helt nyt med stedet
Parret Erik Deichmann Haas, ejer af Bornglas, og VIbeke Hass, ejer af en akupuntur- og massageklinik i Rønne, har købt kroen i Snogebæk, hvor de også flytter til. Foto: Berit Hvassum
LOKALSAMFUND | SNOGEBÆK | ABONNENT | 26. SEP 2021 • 11:30
LOKALSAMFUND | SNOGEBÆK | ABONNENT
26. SEP 2021 • 11:30

Entreprenant bornholmerpar lurepassede i 10 år på at købe den gamle, røde, historierige gård på hovedgaden i Snogebæk, hvor der siden 70'erne har været kro.


– Det er altid godt at have en god historie, når man skal sælge noget.

Sådan lyder det fra Carsten Schou, ansvarlig indehaver af EDC Bornholmerbo.

Ordene falder ikke ud i det blå, men er rettet mod to af hans kunder – og venner: parret Erik Deichmann Haas og Vibeke Haas, som i sommer købte Snogebæk Kro.

Men hvilken historie er det så, Carsten Schou hentyder til. Er det parrets eller bygningens, hvor Snogebæk Kro ligger?

Det er faktisk begge.

Rig på lokalhistorie

Bygningen beliggende på Hovedgaden 25 i Snogebæk har gennem årtier været en del af bylivet i det lille fiskerleje.

Fra at være landmandsgård har de gamle længer lagt lokaler til en købmandsforretning, værtshus og danselokaler, cafeteria og senest kro.

Det var tilbage i år 1900, at Nikolaj Bech (1875-1948) lavede gården til Snogebæk Købmandsforretning. Butikken havde sin storhedstid i 20’erne og 30’erne, hvor Nikolaj Bech selv var lidt af en lokal institution. Efter hans død blev forretningen overtager af Ejner Dam, der drev den i omkring 20 år, men i 1970’erne drejede købmanden nøglen om. I stedet slog Snogebæk Kro dørene op, og det blev hurtigt et velbesøgt sted, som tidligere skribent Kenn Erik Bech hos Bornholms Tidende skrev i avisen 15. januar 2000.

”Den nye ejer satsede på at skabe et dansested med levende musik. Og satsningen lykkedes. For 20 år siden var der endnu publikum til den slags. Der kom folk fra hele øen, hvor der var danseorkeste hver fredag og lørdag. Efter en række succesrige år ebbede også dette ud, men endnu en succes kom i hus, da de nuværende ejere skabte en af øens mest besøgte spisesteder”, står der i artiklen, som kan læses på Bornholms Tidendens arkiv på tidende.dk under overskriften ”Fra købmandsforretning til kro”.

Allerede nogle måneder efter Kenn Erik Bechs artikel blev Snogebæk Kro sat til salg – hos samme mægler, som 21 år senere igen skulle stå for salget, Carsten Schou. Det var dog først i februar 2002, at det lykkedes at afsætte kroen til de nu tidligere ejere, Margit og Niels Erik Olsen.


Det er Carsten Schou fra EDC Bornholmerbo, der har været mægler på salget af kroen til Erik Deichmann Haas og Vibeke Haas, og onsdag fejrede de alle tre salget med Asti foran Snogebæk Kro. Foto: Berit Hvassum


Driftigt par overtager

De nye købere, Erik Deichmann Haas og Vibeke Haas, har faktisk gået og luret på at købe Snogebæk Kro i hele 10 år.

Men det er først nu, tiden var helt rigtig til at slå til.

Erik Deichmann Haas og Vibeke Haas er et par entreprenante bornholmere med hver deres forretning. Erik Deichmann Haas er glarmester og ejer Bornglas, mens Vibeke Haas har en akupunktur- og massageklinik i Rønne.

Erik Deichmann Haas er 59 år og Vibeke Haas 57 år. Parret mødte hinanden, da hun var 17 og han 19 på det daværende Højskolehotel i Aakirkeby. Og de afgav deres vielsesløfter for Gud i 1987 eller 1988.

– Det kan vi aldrig helt huske, griner Erik Deichmann Haas.

For de to selvstændige bliver Snogebæk Kro derfor ikke deres første erhvervseventyr sammen, og de har også før levet med store byggeprojekter, hvor de blandt andet totalrenoverede en gammel gård i Lobbæk fra A til Z.

– Vi har altid søgt udfordringer, siger Erik Deichmann Haas.

Han startede som ung mand som tømrer, men havde altid haft en drøm om at være selvstændig. Skæbnen ville imidlertid, at han ikke skulle blive entreprenør, for da chancen for at overtage en virksomhed bød sig, faldt valget på et gammelt glarmesterfirma. Skønt Erik Deichmann Haas ikke havde det store kendskab til glas, endte han med at overtage virksomheden, som i dag hedder Bornglas, og som han snart har ejet og drevet i 25 år.

Foruden ham selv har Bornglas i dag tre ansatte og en lærling.

Dropper restauranten

Parrets plan for Snogebæk Kro er, at det ikke længere skal være kro.

Det vil sige, at de ikke har tænkt sig at drive restaurant på matriklen. I stedet skal der være butik dér, hvor der nu er restaurant. Derudover er der ved at blive bygget om, så Vibeke Haas kan rykke sin klinik ind i den gamle købmandsgård.

Parret vil dog fortsætte med at drive logi. Overetagen vil således blive renoveret, så der kommer to ferielejligheder, der gerne skal stå klar næste sommer. Snarest muligt derefter vil de bygge yderligere to ferielejligheder samt en tagterrasse.

Det er Erik Deichmann Haas, der selv står for hovedparten af renoveringen af ferielejlighederne. Bortset fra alt det, der skal autoriseret arbejdskraft til, som el og vvs.

Hvad angår kroens store køkken, så ved parret endnu ikke, hvad de skal stille op med det.

– Da vi købte det, var planen, at vi ville have ferielejligheder og beholde restauranten, men så dukkede der nogle andre, mere driftssikre muligheder op.

Indtil videre lader parret derfor køkkenet stå, mens de overvejer, om de på sigt skal leje det ud til en restaurant, der udelukkende driver take-away eller lignende – eller måske bare sælge inventaret og rive resten ned.


Erik Deichmann Haas og Vibeke Hass vil efter længere tids overvejelse ikke drive kroen videre. I stedet skal der være ferielejlejligheder, akupunktur- og massageklinik og i den gamle restaurant udlejes til butik. Foto: Berit Hvassum

Et supplement til Snogebæk

En af årsagerne til, at parret ikke restauranten videre, er, at de begge fortsat trives med hver deres nuværende firmaer og ikke har lyst til at nedprioritere.

– Så vi vidste, at det ikke skulle være os, som stod og vendte bøffer, fortæller Erik Deichmann Haas.

Valget stod derfor mellem at forpagte restauranten ud eller påtage sig de store omkostninger med at ansætte køkkenchef, souschef, kok, tjenere og opvaskere samt daglige indkøb af råvarer.

Den første mulighed bød sig ikke rigtig, og parret havde ikke lyst til at løbe risikoen med den sidste.

Med deres plan om at etablere ferielejligheder og udleje ferielejligheder og butikslokale går glarmesteren og massageterapeuten ikke ind i den lille by og konkurrerer direkte med det eksisterende erhvervsliv. Det er noget, som deres ejendomsmægler Carsten Schou fremhæver:

– Det, de laver hernede, er et kæmpe plus for området. Forretningen sidder lige i skabet, og at der ikke er kro her, det tror jeg faktisk er fint nok. Og ferielejligheder vil skabe mere omsætning for købmanden og mere liv til byen.

Og noget som parret selv lægger vægt på:

– Vi flytter herned med et koncept, hvor vi ikke tager noget fra nogle andre. Vi tilføjer noget andet, siger Erik Deichmann Haas.

Kendte lejere

De nye ejere af Snogebæk Kro har deadlines. 1. november skal Vibeke Haas’ nye klinik være færdig, henmod næste års højsæson skal de to eksisterende ferielejligheder være færdigrenoverede, og 1. januar 2022 skal det, der nu er restaurant, være klar til at blive lejet ud som butikslokale.

De nye lejere er fundet, og det er ikke hvem som helst. Det er den gamle, bæredygtige tøjbutik Hvide Hus ved Saltuna, der flytter ind.

Det bekræfter medindehaver af Hvide Hus, Stig Poulsen, overfor Bornholms Tidende

– Vi glæder os til at se, hvordan det er at være dernede i Snogebæk. Det er jo noget helt andet for os, og hvordan folk vil tage imod os dernede.

Sammen med sin kone og ejer af Hvide Hus, Solvej Poulsen, og medarbejderen Merete overtager de butikslokalet i Snogebæk fra januar 2022, og planen er at åbne for kunder i uge 7.

Velmodtaget

Onsdag samledes parret på kroen med ejendomsmægler Carsten Schou. De havde en lille gavekurv med.

Gennem årene har Carsten Schou hjulpet Erik Deichmann Haas og Vibeke Haas, og det vil de gerne takke ham for.

– Der har været en anden ejendomsmægler på før, men kemien var ikke som den skulle være, fortæller Erik Deichmann Haas.

Efter noget tid overtog EDC Bornholmberbo og Carsten Schou salget af kroen, og herigennem lykkedes det for køber og sælger at finde hinanden og lave en aftale.

– Det er hans skyld, at vi står her i dag. Ingen tvivl om det, siger Erik Deichmann Haas.

Købskontrakten blev underskrevet tilbage i juni, og i september gik Erik Deichmann Haas og Vibeke Haas i gang med vedligehold og ombygning. Det er der blevet lagt mærke til af deres kommende naboer, som har taget vel imod dem.

– Det har været fedt, at mens jeg har stået og malet udenfor, så er folk standset op og har sagt tillykke og velkommen til Snogebæk.

Ude foran kroen overrækker parret ejendomsmægleren gavekurven som tak, ligesom proppen ryger af en flaske Asti.

Skønt de er ved at nå en alder, hvor de fleste tænker på pensionen, er Erik Deichmann Haas og Vibeke Haas klar på deres livs næste eventyr.

– Det er en drøm, vi har haft i 10 år, som bliver til virkelighed. Det er da fedt, siger Erik Deichmann Haas.

– Vi glæder os til de nye udfordringer, tilføjer Vibeke Haas.