Ny strategi har løftet Tejn-virksomhed ud af krisen

Ny strategi har løftet Tejn-virksomhed ud af krisen
Emelie Pettersson og Tommy Bager har de seneste fem år knoklet for at få deres virksomhed igennem flere store ændringer. Foto: Jens-Erik Larsen
INTERVIEW | TEJN | ABONNENT | 11. JAN 2022 • 07:30
INTERVIEW | TEJN | ABONNENT
11. JAN 2022 • 07:30

Fremadrettet håber ejerne på stabilietet hos Tejn Smedeforretning efter flere år, hvor regnskabet er bølget op og ned.


Det går op og ned i showbiz. Det samme gør det i Tejn Smedeforretning, der de seneste år skiftevis har leveret overskud og underskud. I begge ender er enten over- eller underskuddet på flere 100.000 kroner. Men måske bliver det fra 2021 og fremover mere stabilt og positivt. Det håber Emelie Pettersson, der ejer Tejn Smedeforretning sammen med Tommy Bager. De købte virksomheden for fem år siden, og der har været bump på vejen. Blandt andet sidste år, hvor virksomheden fik et underskud på 268.000 kroner. Det var en mavepuster. Men det seneste regnskab viser et plus på 208.000 kroner.

– Nu er vi der, hvor vi er glade for, at vi har fået et plus i regnskabet. Vores regnskab i 2020 var et stort minus, og det var et hårdt regnskab, så ja, årets regnskab er noget, vi er glade og stolte af, siger Emelie Pettersson.

Fra hotelkøkken til fiskekuttere

Emelie Pettersson er ikke langsom til at sige, at virksomhedens overskud er skabt som følge af flere strategiske ændringer. Både på grund af corona, men også ændringer de har foretaget, siden de blev ejere af Tejn Smedeforretning for fem år siden.

Hun fortæller, at de har måttet skære og indskrænke sig som virksomhed. Og det har været hårdt arbejde.

– Vi har lavet en strategisk gennemgang af virksomheden. Det gør, at man får balance i det hele, og i det ligger du en frygtelig masse arbejde. For os handler det om at have fingeren på pulsen. Vi har set på, hvad der giver både langsigtede og kortsigtede besparelser, siger Emelie Pettersson.

– Det har meget med arbejdsopgaver at gøre, hvilke type medarbejdere vi skal have. Vi er en alsidig virksomhed, men det er også et spørgsmål om at indskrænke sig til det, man er god til. Vi er gode til udviklingsarbejde og løsningsorienterede produkter. Nichearbejde, vil nogen sige. Det kan være specialfremstillinger til indretning og hotelkøkkener – opgaver, hvor du ikke kan lave en standardfremstilling. Vi laver i det hele taget meget inden for det rustfri arbejde. Fiskekuttere er også en af vores spidskompetencer. Og selvom vi stadig er alsidige, har vi indskrænket os, siger Emelie Pettersson.

Stabilitet

Der er flere gode grunde til, at man har en forhåbning og forventning om, at man hos Tejn Smedeforretning snart er ved at være der, hvor fremtiden byder på et stabilt plus. Årets regnskab giver flere indikationer på det. Blandt andet er det et resultat af nye strategier. De har også flyttet lokaler i år, og alligevel er der plus på kontoen. Det er med andre ord gået godt i 2021, og på mange måder er Tejn Smedeforretning en ny forretning.

– Vi er en virksomhed, der udvikler sig. Den virksomhed, vi købte for fem år siden, er ikke den samme i dag. Vi har investeret en del i en kulturændring og personale blandt andet, siger Emelie Pettersson.

Investeringer i kulturændringer og ændringer i personale har blandt andet betydet, at Tejn Smedeforretning har brugt og mistet penge på erstatning ved afskedigelser, arbejdsulykker og opsigelser. Det har været del af en kulturændring, som Emelie Petterssons virksomhed har skullet gennemgå, og på sigt skal det give en stabil omsætning, men intet er sikkert.

– Vi har en forventning om, at vi holder os på et stabilt plus. Men det kommer an på, om vi ser muligheder i blandt andet at investere penge. Vi ved aldrig, hvad der kan ske. Nogle år har vi store projekter, og andre år har vi ingen, siger Emelie Pettersson.