Ny færge kan meget mere end turister

Ny færge kan meget mere end turister
Disse svin kunne godt bruge flere hænder til at blive skåret op. Det må gerne være polske hænder. (Arkivfoto: Jens-Erik Larsen)
NYHED | ABONNENT | 1. AUG 2024 • 12:57
Af:
Søren Strandman–Møller
NYHED | ABONNENT
1. AUG 2024 • 12:57

Stor jubel i erhvervslivet. Nu får genboerne i syd mulighed for at prøve Bornholm af som en mulig ny hjemstavn.

130 ledige arbejdspladser. Det tal spytter jobnet.dk ud, hvis man søger på Bornholm. Og tallet stiger i et tempo, som overrasker Tilflytterservice Bornholm.

– Der bliver opslået nye stillinger hver dag her i juli. Det har jeg aldrig set før midt i højsæsonen, siger tilflytterkonsulent Rune Holm.

Dagens nyhed om den kommende færgerute mellem Bornholm og Polen har allerede fået Rune Holm til at gå i tænkeboks. Han ser oceaner af muligheder og er klar til at begynde smederiet, inden jernet overhovedet er blevet varmt.

– Der er et stort marked i Polen for arbejdskraft, som vi vil kunne bruge på Bornholm. De vil kunne arbejde i turistindustrien, som håndværkere, med rengøring, på slagteriet og andre steder, så jeg kan dårligt få armene ned.

Det gad han ikke

Den manglende forbindelse fra Polen til Bornholm skaber allerede i dag problemer, når der skal rekrutteres arbejdskraft.

– Jeg kan dårligt få armene ned over denne her nyhed. Vi har eksempelvis lige været i gang med at finde slagteriarbejdere, og der har vi også talt med polakker. Én af dem sagde, at det ikke var muligt for ham, da der ikke var nogen direkte rute til Polen. Så det gad han ikke, da han ikke kunne komme hjem. Og nede på Slagteriet i Ringsted har de rigtig mange polakker ansat, siger Rune Holm.

Han har allerede udtænkt flere modeller for, hvordan det bornholmske erhvervsliv kan gøre brug af ruten.

– Her i sæsonen kunne det være muligt for polakker at tage op og gøre rent i sommerhuse torsdag og rejse hjem igen søndag. Så kan de prøve tingene af og måske få lyst til at bosætte sig permanent, siger han.

De varme hænder kan også blive polske. For den slags hænder mangler der mange af på Bornholm.

– Måske dukker der også nogle læger eller sygeplejerske op, som gerne vil have en dansk autorisation, men samtidig også have let ved at komme hjem til familien igen. Den mulighed får de nu med den nye rute, siger han.

Kan I ikke sejle lidt mere?

I første omgang kommer Polferries kun til at sejle mellem Kolobrzeg og Rønne fra maj til oktober.

Derfor ligger der ifølge Rune Holm en opgave i hurtigt at vise rederiet, der også er et marked udenfor sæsonen.

– Hvis de alligevel har færgen, kunne det være, at der kan blive en enkelt afgang eller to om ugen i det andet halve år. Det kan vi måske lokke dem til, når det med vindmøllerne kommer. For der er et stort marked for polsk arbejdskraft. Polen er et kæmpestort opsamlingsområde, og det er også et rimeligt befolket land, siger han.

Derfor vil Rune Holm snarest muligt slå pjalterne sammen med Destination Bornholm for at gøre fælles front i en polsk charmeoffensiv.

– Vi ved, at der er turister, som vælger at bosætte sig på øen efter at have været heroppe, siger han.

Flere millioner mulige turister

Destination Bornholms arme strækker sig lige så langt op i luften, som Rune Holms, når det gælder udsigten til den kommende færgerute.

– I første omgang skal vi afsøge, hvad det er for et potentiale. Hvad er det for en type polske turister, der kommer til Danmark. Hvad er deres råderum, og hvilke oplevelser efterspørger de, siger direktør hos Destination Bornholm, Gitte Tvilling.

Her og nu mangler hun data for, hvordan det polske feriemarked ser ud på Bornholm i dag. Men der er hjælp at hente på den front, og det vil Gitte Tvilling gerne udnytte.

– Vi er medlemmer af et netværk, der har forskellige markedskonsulenter på området. VisitDanmark har konsulenter i Tyskland og andre lande, så det er der, jeg vil starte, siger hun.

Polferries direktør Piotr Redmerski har fortalt til Tidende, at hans rederi har kendskab til en million potentielle turister i det nordlige Polen og op mod seks millioner, hvis man kigger lidt længere væk; altså potentielle polske turister, der vil indtage Bornholm. De tal vil Destination Bornholm gerne høre lidt nærmere om.

– Det er interessant, hvad Polferries har af indsigt og grundlag for det her. Dem vil vi naturligvis gerne tale med. Samtidig vil jeg også tage fat i de kontakter, jeg har på Rønne Havn og høre, hvad de har af indsigt, vi kan bruge i Destination Bornholm, lyder det fra den stærkt begejstrede direktør.

Savnede gæster

Selvom der ikke foreligger konkrete tal for den polske turisme på Bornholm, er der alligevel et tegn på, at der er noget om snakken; altså hvad potentialet angår.

– Jeg har hørt fra flere af vores medlemmer, der har savnet de gæster, som tidligere har været her, men ikke kommer mere efter lukningen af ruten til Nexø, siger hun.

Her vil den kommende rute kunne åbne for at tiltrække en anden type turister end dem, der tidligere tog turen med lille færge Jantar til Nexø, som ikke sejler længere. For de kunne kun gå ombord, og sådan bliver det ikke med den nye rute.

– Det er et andet scenarie, vi kigger ind i forhold til, hvad vi tidligere har haft. For nu kommer der en større færge, som også kan have biler med, og det giver et nyt potentiale, siger Gitte Tvilling.

Hun ser en yderligere mulig gevinst i at tiltrække turister, der egentlig ikke har Bornholm som hovedmål.

– Det kan betyde, at Bornholm bliver et knudepunkt for rejsende, der kommer nord fra og måske vil tage et stop her, inden de rejser videre ned i Europa, siger hun.

Alle er velkomne

Formanden for Rønne Handelsstandsforening har sendt armene lige så meget nordpå, som Rune Holm og Gitte Tvilling, efter han hørte nyheden om den kommende færgerute.

– Alt, hvad der kan give os noget ekstra omsætning og nogle flere turister på øen, er naturligvis en god nyhed, siger formand Jan Bidstrup.

Men selvom glæden over udsigten til flere polske kunder er stor, er udsigten til permanent bosatte polakker på samme niveau. For butikslivet på Bornholm fattes faste kunder.

– Vi bliver ikke flere indbyggere, som prognoserne ellers har vist. Vi mærker alle sammen, at det er de store årgange, der forlader arbejdsmarkedet og de små, der kommer ind. Så hvis den nye rute har den sidegevinst, at vi øger befolkningstallet, er det rigtig godt. Her er alle velkomne, siger Jan Bidstrup.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT