Ny ejer giver burgerbar nyt navn

Ny ejer giver burgerbar nyt navn
Marco Hultmann Sloth Frederiksen i færd med sammen med kollegerne at partere en hel ko, da han arbejdede på Biomio Organic Bistro i København. Privat foto
ERHVERV | Torsdag 28. marts 2024 • 05:30

I årevis var den kendt som Gartnervangens Grill, i 2022 blev den så til Reef Burger & Fries, men den nye ejer oplyser, at burgerbaren igen skifter navn – og får ændret konceptet. Var det noget med en burger med nyretapper i?

Han har været vidt omkring i restaurationsbranchen som kok, den 29-årige Marco Hultmann Sloth Frederiksen, men pr. 1. maj får han for første gang foden under eget bord, eller snarere egen burgerdisk.

Da overtager han nemlig Reef Burger & Fries på Gartnervangen i Rønne Nord, og – oplyser han – første åbningsdag har han den 3. maj.

I mange år var burgerbaren kendt som Gartnervangens Grill, men i 2022 blev den overtaget af Cecilie Statager, som ændrede konceptet og omdøbte den til Reef Burger & Fries. Nu, hvor Marco Hultmann Sloth Frederiksen har købt den af hende, får den igen nyt navn – R Burger, bliver dens nye navn – ligesom også konceptet vil blive finpudset, fortæller den nye ejer.

Burgerne, dog i en forfinet udgave, fortsætter han med, men dertil vil han gerne hen ad vejen genindføre smørrebrød, som også Gartnervangens Grill tilbød.

Men hvad er den nye ejer rundet af?

Jo, han er skam bornholmer, født og opvokset her, fortæller han.

– Jeg er oprindeligt fra Aakirkeby, men vi boede også i Rømersgade lige om hjørnet fra Reef Burger & Fries i Rønne, så jeg kender området ret godt, siger han.

Allerede i ung alder arbejdede han med svin på sin mors daværende mands gård, men tog et skridt ind i restaurationsbranchen, da han som 13-årig begyndte som opvasker på Hasle Røgeri.

Senere startede han i lære som kok på Fredensborg Badehotel, en uddannelse han afsluttede ovre, idet han dels var på Det Gamle Røgeri i Greve, dels på restauranten Work in Progress ved Nørreport i København, hvor han blev færdigudlært i 2015.

Køkkenchef

Siden arbejdede han på restauranten Almanak, ligeledes i København, inden han efter kun syv måneder som færdiguddannet blev køkkenchef på Biomio Organic Bistro, Skandinaviens største 100 procent økologiske spisehus, som da lå på Halmtorvet.

– Der mødte jeg også Rune Friberg, som jeg skrev en bog om bæredygtighed sammen med, "Retake your food waste – bedre økonomi og mere bæredygtighed i køkkenet", fortæller han.

Ejeren af grillen, som kommer til at hedde R Burger, sammen med sin familie. Privat foto

 

Efter et par år vendte han hjem til Bornholm og tog en sæson på Restaurant Molen i Nexø.

– Der mødte jeg så min kæreste, som også er uddannet kok, siger han.

Parret tog dog i 2019 videre til det navnkundige Ruths Hotel i Skagen, hvor han fik job.

– Hun ville uddanne sig til klinikassistent i Aalborg – men så kom corona, hun blev gravid, og så flyttede vi hjem til Rønne, hvor vi har boet siden, siger Marco Hultmann Sloth Frederiksen.

Her har han blandt andet arbejdet på Hotel Griffen og Restaurant 1B i Svaneke.

– Men jeg kunne ikke rigtig finde ud, hvad fanden jeg egentlig ville. Så jeg tog et år på elektrikeruddannelsen, men jeg fandt også ud af, at jeg måske ikke er så god til at blive fortalt, hvad jeg skal lave, ler han.

– Jeg blev sendt på hovedforløb på Falster, men min kæreste og jeg har en dreng på tre år og en datter på syv måneder, og efter nogle uger måtte jeg indse, at det ikke gik at være væk fra familien. Valget stod så mellem, om jeg skulle vende hjem og være almindelig kok, eller om jeg skulle finde på noget selv. Min kæreste og jeg blev enige om, at hun sådan set var træt af, at jeg brokkede mig hele tiden, så hun mente, jeg skulle gøre noget selv.

Så du ikke havde en chef?

– Haha, ja. Det er, fordi jeg har adhd for fuld smadder. Jeg elsker at arbejde, have travlt og være presset, men vil gerne gøre tingene på min egen måde, siger han.

Parret tjekkede både Den grønne Tomat og Strøgets Spisehûz i Rønne, hvor der var mulighed for at tage over.

– Men dagen efter, det var mandag i forrige uge, kiggede vi på Reef Burger & Fries, og det, syntes min kæreste, var så god en idé, at vi allerede fredag skrev under. Ejeren, Cecilie, skrev så under i sidste uge – og nu skal vi bare i gang.

Skal din kæreste også være involveret i burgerbaren?

– Nej, ikke her i begyndelsen i hvert fald, der er jo en, der skal være hjemme hos børnene.

Det bliver R Burger

Fortæl om dine planer for stedet?

– Til at starte med kommer vi til at køre med burgere, ligesom det er nu, men jeg kommer til at gøre tingene lidt anderledes. Jeg vil for eksempel lave mit eget kødmiks i form af friskhakket kød, siger Marco Hultmann Sloth Frederiksen.

– Jeg har en rigtig god kammerat, som er slagter, og som sagde, at kødet bliver rigtig godt med en masse tykkam og nyretapper i. Nyretapper lyder ikke så godt, men det franske navn er onglet, og det giver nogle burgerbøffer med meget mere smag. Vi vil gerne arbejde med, at tingene bliver meget simple, men det bliver velsmagende, og det bliver kvalitet.


Cecilie Statager og Marco Hultmann Sloth Frederiksen foran grillen i Gartnervangen, som hun har solgt til ham. Foto: EDC Bornholmerbo Erhverv

 

Rent faktisk siger man da også, at nyretapper eller boeuf onglet netop er kendt for, at slagteren før i tiden gerne gemte udskæringen til sig selv, fordi det er så lækkert et stykke kød.

Planerne stopper ikke der:

– Vi kunne også rigtig godt tænke os at køre med madpakker og smørrebrød, sådan som man også kunne få det på Gartnervangens Grill, da jeg var barn. Det bliver ikke lige i starten, men på sigt vil vi gerne udvide vores sortiment, siger den nybagte ejer af grillen.

Og den kommer til at hedde?

– Jeg har tænkt mig at omdøde den til R Burger, siger han.

– Og R'et kommer fra, at mit firma hedder Retake, ligesom den bog, jeg var med til at skrive. Men det har næppe den store betydning, for jeg kender også Bornholm godt nok til at vide, at den sikkert i folkemunde vil blive kaldt Gartnervangens Grill lang tid endnu, og det har jeg da heller ikke noget imod.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT