Ny butik: Venter på 'den helt rigtige kunde'

Ny butik: Venter på 'den helt rigtige kunde'
Selvom der stadig er en uge til åbning, så er stativerne i butikken er allerede fyldt op med håndsyede kreationer. Foto: Line Søndergaard Hansen
NYHED | ABONNENT | 3. FEB 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
3. FEB 2023 • 05:30

Amalie Rosenquist laver håndsyet unikadesign af genbrugstøj, og fra sin nye værkstedsbutik i Nexø håber hun at kunne udbrede interessen for redesign. Og så håber hun, at design og mode kan blive en del af byens fremtid.


Kan Bornholms tidligere fiskerihovedstad Nexø have en fremtid som Bornholms modemekka?

Det håber Amalie Rosenquist, der selv vil være med til at trække byen i den retning med sin nye værkstedsbutik med tøj lavet udelukkende af genbrugsmaterialer.

– Det er upcycling, det er slowdesign, det er unika, fortæller beklædningsformgiveren fra sin nye butik Amaliedesign på Aasen 12 i det gamle krambageri. 

Hun lejer sig ind i lokalet, men krambageriet findes stadig, det er bare rykket ud i garagen, skynder Amalie Rosenquist sig at sige. 

Faktisk kender hun den tidligere ejer af krambageriet, Kirsten Folkmann, og hendes mand Jens rigtig godt, og han hjælper hende også med at renovere og lægge gulv i butikken, så den er klar til åbning den 10. februar.

– De var mine naboer i Ibsker, da jeg var barn, fortæller hun og beskriver sig selv om tredjegangsførd.

Hun er opvokset i Ibsker, flyttede væk, kom tilbage for at tage sin uddannelse fra Tekstilseminaret i Hasle for 20 år siden, tilbragte de næste mange år i henholdsvis København og Norge, og for et par år siden vendte hun retur til Bornholm.

Leger med tingene

Gulvet er lagt, hylderne er fyldt med kasser med stofstykker i forskellige størrelser og farver, arbejdsbordet med symaskiner står klar foran det store vindue ud til gaden, og væggene har skiftet farve fra grøn til lyserød. Butikken nærmer sig den æstetik, Amalie Rosenquist ønsker, men selvom alt ikke er helt køreklart endnu, så hænger der allerede en række af hendes kreationer på stativer og hylder klar til at vise frem til kunder.

Der er bomundstrøjer, der har fået syet nye ærmer på, kjoler syet sammen af børnekjoler, og så er der de androgyne skjortekjoler, der er en blanding af gamle, ternede herreskjorter og feminint blomstret stof.

– Jeg arbejder på den måde, at jeg leger med tingene, forklarer hun om sin arbejdsproces, som gør alt andet end at følge en opskrift.

Laver du nogensinde noget, du ikke kan bruge?

– Jaja, jeg fejler en masse. Så lægger jeg det væk og kigger på det næste dag og sprætter det op igen. Det er en del af den kreative proces at turde fejle og lege. Men jeg finder hele tiden løsninger, og det gør også, at hvert stykke tager tid.

Og det kan også tage tid at få tingene solgt, fortæller hun.

– Jeg venter på den kunde, der både kan lide det og kan passe det. Det skal være begge dele, så noget af tøjet kan måske godt ligge på en hylde længe. Men så kommer den helt rigtige kunde, som føler sig helt speciel i den kjole. Det kan jeg godt lide, men det gør det også vanskeligere for mig.

Et lokalt logo

Amalie Rosenquist arbejder primært i uld, og det bliver både til uldkjoler og de uldtrøjer, som hun er begyndt at håndbrodere et helt særligt logo bagpå.

– Efter jeg er flyttet tilbage til Bornholm, er jeg begyndt at brodere fisk på ryggen på rigtig mange af dem. Det er mit nye Nexø-logo, fortæller hun.

Hun arbejder udelukkende med genbrugsmaterialer, som hun enten selv finder rundt omkring, eller som folk leverer til hende. Ting, som andre måske ville smide ud, fordi det er slidt eller hullet.

– Der er også en genbrugsbutik heroppe, som lægger det hullede uld til side til mig. Det, som de ikke kan sælge, og hvor de heller ikke tænker, det har nogen værdi, hvis det bliver sendt til andre lande, hvor det måske kunne rives op til pudseklude. Så kan det nå at få et nyt liv hos mig, inden det bliver til pudseklude, fortæller hun og tilføjer, at folk til åbningsreceptionen hellere end gerne må tage nogle brugte trøjer med frem for blomster.

Er der noget, du ikke kan bruge?

– Hvis det er helt tyndslidt, plejer jeg at klippe det fra, men jeg tænker i, om man kan bruge det til noget alligevel. Jeg udvikler mig også hele tiden og tænker, hvis jeg nu lægger det dobbelt, kan det så quiltes eller broderes? Jo mere jeg kan bruge, jo gladere bliver jeg.

 

– Efter jeg er flyttet tilbage til Bornholm, er jeg begyndt at brodere fisk på ryggen på rigtig mange af dem. Det er mit nye Nexø-logo, fortæller Amalie Rosenquist. Foto: Line Søndergaard Hansen 

 

Vil gøre redesign trendy

Amalie Rosenquist har tidligere været del af forskellige designfællesskaber i København, ligesom hun også har undervist på værksteder i Norge, og hun har en klar mission med brandet Amaliedesign.

– Jeg vil gerne gøre redesign lige så trendy, som Lærke Bagger (landskendt strikkedesigner, red.) har fået gjort strikning, fortæller hun.

– Hun er også lidt fandenivoldsk og binder knuder på restegarn for at se, hvad der sker. Sådan har jeg det også. Jeg syr heller ikke efter den traditionelle opskrift. Jeg sætter sammen og ser, hvad der sker.

Men ikke alle har færdighederne til at give deres gamle tekstiler i skabet nyt liv i stedet for at smide den ud og købe nyt. Men her kommer workshopdelen ind i billedet, for foruden at have værksted og butik, så håber hun at kunne afholde workshops en gang i mellem og undervise folk i, hvordan de for eksempel selv kan sy nye ærmer på gamle bluser.

– Det bliver enmands- eller tomandskursus, så man kan boltre sig på hver sin side af bordet her, forklarer hun.

– Så går man hjem i garderoben eller i genbrugsbutikken og finder noget, der måske kan komme til at passe, eller hvor man kan lide mønstret, og så tager man det med herned og går hjem med noget, der føles som et luksusprodukt.

Amalie Rosenquist har endnu ikke helt besluttet sig for sine åbningstider. I højsæsonen bliver det hele tiden, men uden for højsæsonen vil det som udgangspunkt være onsdag, fredag og lørdag.

Hun holder åbningsreception den 10. februar på fra klokken 11.