Nok at smage på: Et år med øl i 230 varianter

Nok at smage på: Et år med øl i 230 varianter
Jakob Breiner var forbi sammen med Freja Hammerstrand og smager her på en wild ale fra Observatoriet, et bryggeri ved Skanderborg, som Brian Kozuch har skænket ham. Foto: Torben Østergaard Møller
ERHVERV | Lørdag 9. marts 2024 • 19:00

Beerhouse Bornholm i Rønne kunne markere sit først år i Østergade – og kan nu tilbyde cirka 230 forskellige øl.

– Alle har behov for at tro på noget, konstaterede W.C. Fields og tilføjede:

– Jeg tror, ​​jeg vil have en øl til.

Er det sådan, man lige går og har det, kan det være en god idé at runde Beerhouse Bornholm i Østergade 32, Rønne, for der har man ikke kun mulighed for at erhverve sig endnu en øl, man kan faktisk også købe stort ind og sikre sig, at de næste cirka 230 øl, man drikker, ikke smager ens.

Så mange forskellige øl har han nemlig på hylderne, Brian Kozuch, som er manden bag Beerhouse Bornholm, og han kunne lørdag markerer butikkens etårsfødselsdag på adressen.


Ja, hvad skal man dog smage? Brian Kozuch præsenterer en øl for Jakob Breiner. 
Foto: Torben Østergaard Møller

Allerede knap et år inden, han slog dørene op på den lokation, havde han fra hjemmet haft en webshop med ølsalg, som han også stadig har, idet både webshop og butik er hobbyprojekter ved siden af hans fuldtidsarbejde som montør hos Jensen.

Alt sammen, forklarer han, sker med fuld opbakning fra hans kone og den øvrige familie.

Hans oprindelige tanke var udelukkende at sælge dansk øl fra nogle af de cirka 270 bryggerier, der er i Danmark, men det princip har han for længst fraveget, i løbet af det år, der er gået, og som han føler er gået vældig hurtigt.

– Det har på en måde fejet benene væk under os, for vi havde ikke forventet, at det ville gå så godt, siger han.

– Her er kommet flere folk, end vi havde regnet med, og omsætningen har også været større end forventet. Året gav et lille underskud, men det kan nok ikke undgås, for vi har godt nok købt meget øl. Vi startede med cirka 100 forskellige, og i dag har vi cirka 230. Vi er også gået fra cirka 20 bryggerier og til 42, vi bevæger os den rigtige vej, men det er da også lidt voldsomt.

Ingen løn

Så I har haft et mindre underskud, men til gengæld opbygget et lager?

– Ja, vi har opbygget et godt lager. Og så er der jo altid nogle ting, man skal anskaffe sig i starten, når man opbygger en ny virksomhed – kasseapparater, inventar og så videre, som koster.


Brian Kozuch synes, at første år i Østergade er gået over al forventning.
Foto: Torben Østergaard Møller

I har lagt et spor ud, så der med tiden kan komme overskud?

– Ja, det skal der gerne i år, men det er jo altså på hobbyplan, og vi trækker ikke nogen løn ud indtil videre, siger Brian Kozuch, som også lige skal servicere et par kunder, som er mødt op her på fødselsdagen.

På hylderne finder man for eksempel både hollandsk og norsk øl, og alt i alt er smagsvarianterne mangfoldige. Lige denne dag kan han oplyse, at her rent faktisk i butikslokalet står så mange som 221 forskellige øl, som kunderne kan tage i øjesyn, eventuelt smage og naturligvis erhverve sig.

Ølsmagningsarrangementer laver han også ind imellem, og det næste finder sted førstkommende fredag, hvor det altså igen bliver muligt at udfordre sine smagsløg.

 

FÅ ABONNEMENT