Min Købmand kan være på vej til Østerlars

Min Købmand kan være på vej til Østerlars
Min Købmand kan komme til at erstatte Dagli’ Brugsen i Østerlars. Pressefoto: Dagrofa
NYHED | ABONNENT | 21. FEB 2024 • 15:50
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. FEB 2024 • 15:50

Dagrofa tager positivt imod henvendelse fra borgerforeningen og kommer til møde.

Når Dagli’ Brugsen Østerlars lukker med udgangen af marts, kan den blive erstattet af Bornholms første Min Købmand.

– Jeg er blevet inviteret i starten af marts, og det har jeg naturligvis sagt ja tak til. Så tager vi den derfra, siger Tonny Holm Jensen, projektchef i Dagrofa.

Det er Østerlars Borgerforening, som har henvendt sig til dagligvarekoncernen med henblik på at afsøge mulighederne for, at der kan blive etableret en ny butik til at afløse brugsen.

Dagrofa introducerede i 2016 en forretningsmodel med det formål at understøtte etableringen af flere lokale købmandsbutikker (borgerdrevne butikker) – især i mindre lokalsamfund, hvor andre butikker er lukket.

Tonny Holm Jensen kalder henvendelsen fra Østerlars for ekstra interessant, fordi man ofte er gode "til at træde sammen og ville noget" i de mindre lokalsamfund.

Der skal penge til

Hvad skal der til for, at det kan blive realiteter?

– Når det handler om borgerdrevne eller borgerejede butikker, handler det om, at borgerne skal have samlet en vis sum penge ind. Det er forskelligt fra projekt til projekt, hvor meget det drejer sig om, siger Tonny Holm Jensen.

Hvad er det, I kommer med?

– Det er en stor viden, om hvordan man laver de projekter, for vi har nu et godt stykke over 100 af disse butikker. Alene i de seneste 12 måneder har vi genåbnet 13 lukkede butikker, som er blevet til Min Købmand. De 13 er stort set alle konstrueret ved, at en borgergruppe, som samler penge ind, køber ejendommen og gør den klar. Vi er behjælpelige med indretning, og vi yder et fornuftigt tilskud, så man får en god start. Det gør, at man står med et opfrisket og moderne butiksanlæg. Vi kan også hjælpe med at rekruttere en købmand, siger Tonny Holm Jensen.

Et større fokus

Hvorfor kan en Min Købmand klare sig, hvis for eksempel en Dagli’ Brugs ikke kan?

– Der er flere ting i det. Der er forskellige omkostningsniveauer i de forskellige kæder. Der oplever vi i Dagrofa, at vi har et ret stramt omkostningsniveau, som ikke belaster butikkerne så meget, som nogle af vores kolleger belaster butikkerne med.

– Noget andet er, at selv om det er nogle rigtig dygtige uddelere, som gør det bedste de kan, sker der alligevel noget andet, når man bliver rigtig selvstændig. Der kommer altid lidt større fokus på driften.

– Der kan også komme et større fokus på varesortimentet, når det er en selvstændig købmand, der lytter til, hvad lokalsamfundet har brug for – og ikke hvad Dagrofa eller Coop som kæder vil have ud i butikkerne. Min Købmand har en relativt lille del, som er tvunget sortiment. Resten bestemmer købmanden selv.

Helt afgørende

Kræver det også et frivilligt engagement, når man har fået butikken op at køre?

– Jo større frivilligt engagement, jo flere, der køber anparter, des bedre. Jo flere, der møder ind og hjælper med at male, gøre rent og så videre, des bedre. Jeg kan fortælle som eksempel om en butik i Jylland, hvor den lokale elektriker ikke købte anparter, men lagde gratis arbejdstimer i butikken. Andre steder har byggemarkeder givet al malingen gratis.

– Det lokale engagement er helt afgørende for, at de her borgerprojekter lykkes.

Hvilke udfordringer er det, man kan støde på?

– Den største udfordring er altid økonomien, for der skal altså samles en vis sum penge ind, også selv om vi kommer med god støtte. Selve etableringen plejer vi at få til at lykkes, uanset om der kommer 10 frivillige eller der kommer 100, som der gjorde ved den seneste åbning ved Korsør.

Matcher priserne

– Den allerstørste knast er, at alle begynder at handle i butikken og ikke bare bruger den til at købe den liter mælk, man glemte at købe i discountbutikken i den nærliggende større by, siger Tonny Holm Jensen.

– Men det oplever vi ikke er et problem, når Min Købmand rykker ind. Der er 250 basisvarer, som bliver matchet hver mandag morgen mod Rema 1000 og Netto, og så bliver den laveste af de to priser sat hver mandag. Så på den måde kan man få sine basisvarer som blandt andet leverpostej og rugbrød til samme pris som i de store discountbutikker, og så får man oveni hele den lokale tilpasning, som købmanden har mulighed for, slutter projektchefen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT