Tanken er at undersøge en række aspekter af power-to-x-produktion, blandt andet fremstilling, økonomi og muligheder for tilkobling af elsystem og fjernvarmeanlæg på Bornholm og på tværs af Østersøen. Produktion af power-to-x-brændstoffer er en ny type industri, som ikke tidligere har været på Bornholm. Derfor vil en del af projektet også undersøge, hvor på øen et anlæg og lager ville kunne placeres.
Power-to-x handler om at omdanne elektricitet (power) til noget andet (x), det kan for eksempel brint, der enten kan anvendes direkte eller kan kombineres med andre elementer og raffineres til brændstoffer eller kemikalier.
Rønne Havn samarbejder med en række lokale og nationale partnere som Ørsted, Skovgaard Energy, Topsoe, Danfoss Drives, Rambøll, DTU Management, DTU Wind and Energy Systems, Bornholms Energi & Forsyning, Bornholms Regionskommune og Gate 21, fremgår det.
I løbet af et år
For et år siden igangsatte Rønne Havn konsortiet Bornholm Bunker Hub sammen med otte internationale partnere. Konsortiet arbejder for at gøre Bornholm til en tankstation af grønne brændstoffer til skibe, der sejler i Østersøen.
Ifølge havnen er power-to-X-undersøgelsen en naturlig forlængelse af arbejdet med Bornholm Bunker Hub, og den vil derfor også undersøge, hvor store mængder af grønt brændstof, der vil kunne afsættes på Bornholm, samt om nogle af brændstofferne kan afsættes til tung landtransport og industrien på øen.
Undersøgelsen forventes gennemført i løbet af et år og vil munde ud i en business case, der blandt andet skal beskrive omkostninger, potentielt udbytte og eventuelle risici.