Mejeri tjener penge men kan ikke betale sine leverandører

Mejeri tjener penge men kan ikke betale sine leverandører
Bornholms Andelsmejeri kan ikke betale mælkeproducenterne for deres leverancer. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 31. AUG 2022 • 21:00
NYHED | ABONNENT
31. AUG 2022 • 21:00

Problemer med fragten til udlandet skaber store udfordringer for Bornholms Andelsmejeri, der ikke kan betale sine mælkeleverandører. Pengene er tjent, men endnu ikke kommet i kassen, lyder det fra mejeriet.

Flere mælkeproducenter på Bornholm får ikke betaling for deres leverancer til tiden.

Bornholms Andelsmejeri, der producerer oste og eksporterer varer til hele verden, er så hårdt ramt, at det ikke er muligt at betale leverandørerne for deres mælk.

Det fortæller bestyrelsesformanden for Bornholms Andelsmejeri, Kim Larsen, der forklarer, at fragten til blandt andet USA tager meget længere tid end normalt, hvilket betyder, at pengene først kommer i kassen meget senere.

– Før tog det måske tre uger, og nu tager det nogle gange fire måneder. Det er klart, at vi binder meget kapital, når vi sender så mange penge afsted, fortæller bestyrelsesformanden til Tidende.

De amerikanske havne har længe været under et enormt pres, og mange containerskibe ligger i kø for at få plads til at aflevere gods i USA. Det gør den globale handel langt mere besværlig, og da Bornholms Andelsmejeri har et stort marked i netop USA, rammer køproblemerne i de amerikanske havne hårdt.

Eneste mulighed for mejeriet er derfor at låne pengene fra dem, der ejer mejeriet, og da Bornholms Andelsmejeri er et andelsselskab, der er ejet af de cirka 24 mælkeleverandører, er de på den måde alle i samme båd, lyder det fra bestyrelsesformanden.

– Det går rigtig godt for mejeriet, og vi har egentlig tjent ret godt. Så når pengene kommer i kassen, får mælkebønderne også betalingen. Det er jo ikke sådan, at vi har pengene og tilbageholder dem, siger Kim Larsen.

Bankerne vil gerne låne penge

Men hvad gør man som mælkeproducent, når man ikke kan få betaling for sine varer til tiden?

Martin Sode Pihl, der selv er mælkeproducent og sidder i bestyrelsen hos Bornholms Andelsmejeri, fortæller, at det er meget forskelligt fra mælkebonde til mælkebonde, fordi nogen måske har tjent lidt ekstra på kornhøsten, og så er der også forskel på den likviditet, som hver landmand har i sin virksomhed. Han tror dog ikke, at det kan ende med, at flere mælkeproducenter er nødt til at dreje nøglen om.

– Det handler om, at betalingen først kommer senere. Det er ikke, fordi pengene ikke kommer, og jeg håber derfor, at bankerne kan se, at pengene er på vej, og at de forskellige leverandører ikke er nødt til at lukke, siger Martin Sode Pihl.

Der afholdes generalforsamling på mandag i Bornholms Andelsmejeri, hvor det skal besluttes, hvordan man løser den kritiske situation fremadrettet. En af løsningerne for andelsmejeriet kan være at låne flere penge i banken, men det tillader de nuværende vedtægter ikke, fortæller Martin Sode Pihl.

– Det kunne godt have hjulpet i denne situation, men det kræver, at vi får ændret i vores vedtægter. Det skal besluttes på en generalforsamling, hvor mange penge vi må låne i mejeriet. Vi vil gerne lave det om, så mejeriet har mulighed for at låne flere penge, for bankerne vil gerne låne mejeriet penge, siger han.

Bestyrelsesformanden Kim Larsen mener, det er vigtigt, at man forbedrer likviditeten i mejeriet, så man kan drive det fornuftigt og være bedre forberedt på de udfordringer, der måtte komme.

Umuligt at spå om fremtiden

Udover udfordringerne i de amerikanske havne, så har krigen i Ukraine også kastet en række prisstigninger af sig, hvilket er med til at presse mælkebønderne yderligere.

– Vi bliver ramt af de ting, der foregår ude i verden, og det skal vi tilpasse os. Det er en af ulemperne ved at være selvstændig. Under corona-pandemien blev mælkeprisen sat ned, fordi vi ikke kunne afsætte vores produkter. Nu stiger prisen på alt, og vi ved ikke, hvor det ender henne, siger Martin Sode Pihl.

Prisen på mælk er også begyndt at stige, og det er afgørende for landmændene, at de får nogle ekstra indtægter, mener han.

– Hvis mælkeprisen ikke var steget, så havde det set sort ud. Generelt prøver vi bare at koncentrere os om passe vores drift bedst muligt, og så håber vi, at det går fremad, fortæller Martin Sode Pihl.

Hvordan ser du på fremtiden?

– Det kommer an på, om skibene kan lægge til i USA. Når det bliver styret af ting, der sker ude i verden, så kan lille mig jo ikke gøre så meget. Det er fuldstændig umuligt at spå om, hvad der sker om et halvt år, men det er ikke en dans på roser i øjeblikket.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT