Lene åbner speciel salon: Tilbyder stille klipning

Lene åbner speciel salon: Tilbyder stille klipning
Lene Kisum er klar til at tage imod kunder, som normalt ikke føler sig så trygge ved at tage til frisøren. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 3. OKT 2024 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
3. OKT 2024 • 05:30

Lene Kisum er på en mission: Alle skal have mulighed for at blive forkælet og føle sig smukke, uanset om de har en usynlig lidelse eller ej.

I flere år har Lene Kisum hjulpet udsatte borgere, og det har hun tænkt sig at blive ved med, selvom hun har skiftet jobbet som socialrådgiver ud med at være selvstændig hår- og makeup-artist. Nu gør hun det bare på en anden måde.

Den 1. august åbnede hun sin egen salon i Rønne, og her tilbyder hun at tage særlige hensyn, hvis der kommer kunder med autisme, ADHD og andre psykiske lidelser. De kan eksempelvis tilvælge en "stille klipning", når de booker en tid.

– Mange med autisme eller andre psykiske lidelser fravælger at tage til frisøren, fordi de ikke bryder sig om at sidde i rum med andre mennesker, ikke bryder sig om høj musik eller ikke bryder sig om at sidde til skue i et stort butiksvindue nede i byen. Men alle skal jo have mulighed for at blive forkælet og føle sig smukke, uanset om de har en usynlig lidelse eller ej, siger Lene Kisum, som derfor tog sagen i egen hånd.

– Det slog mig bare, at jeg har egentlig mulighed for at tage de her hensyn, fordi jeg har jo min salon i forlængelse af min private bolig, fortæller hun.

Man vil stadigvæk kunne få en normal klipning hos Lene Kisum, hvor man kan snakke om stort og småt, mens man sidder i stolen. Men det er vigtigt for hende at kunne tilbyde begge dele. Stille klipninger er nemlig også noget, som kunder uden psykiske lidelser efterspørger.

– Det har i mange år været lidt implicit, at når man går til frisøren, så skal man også dele lidt ud af sig selv, men sådan behøver det ikke nødvendigvis være. Stille klipninger er allerede blevet ret udbredt i københavnsområdet og andre steder i Danmark, og det er noget, som nogle mennesker synes er mega fedt, siger hun og fortæller, at hun er den første på Bornholm, som tilbyder det. 

Kun én kunde ad gangen

Lene Kisum understreger, at hun ikke laver socialt arbejde, når hun arbejder som hår- og makeup-artist. Der er derfor ikke tale om en rådgivningssalon eller andet. Men da hun har arbejdet flere år som socialrådgiver, kan hun være behjælpelig med at fortælle kunder med sociale problemer, hvor de kan få hjælp.

– Jeg kan blandt andet nemt hjælpe folk hen de rigtige steder, fordi jeg kender de forskellige afdelinger i kommunen. Det er noget, som faktisk kan være ret svært for de forskellige borgere at finde ud af, hvor de skal gå hen for at få den rigtige hjælp, siger Lene Kisum, som senest arbejdede for Center for Familie og Voksenindsatser i Bornholms Regionskommune.

Og uanset om man husker at vælge tilvalg eller ej, så kan man være sikker på, at der ikke er andre, der overhører, hvad man siger af private ting.

– Nej, jeg har kun én klippestol inde hos mig. Og det er, fordi min mission med det her er at skabe et rum, hvor kunden virkelig føler, at der kun er fokus på vedkommende. Der skal ikke være fokus på, at jo flere kunder jeg har i biksen, jo flere penge kan jeg få kastet i kassen.

– Det er faktisk også den feedback, jeg får, at det har været helt dejligt, stille og roligt, fordi det bare er rart, at der ikke er en susen og faren fra stol til stol.

Udlever 10 år gammel drøm

Hvorfor stoppede du med at være socialrådgiver for i stedet at drive den her salon?

– Jeg har små børn, så der er lidt mere frihed i at være selvstændig og kunne få lov til at administrere sin egen tid.

– Og så er jeg glad for at få lov til at udleve den her drøm en gang til, for jeg har været selvstændig med det før. Det var jeg for 10 år siden, hvor jeg desværre blev rigtig syg, og ikke kunne få lov til at udleve drømmen og gøre det færdigt, følte jeg. Og så blev jeg også gravid dengang, og blev nødt til at tage det lidt mere alvorligt med det her sygdom, siger Lene Kisum, som derfor valgte at tage uddannelsen som socialrådgiver.

– Og nu bød den her mulighed sig, og så fik jeg banket en frisørsalon op i sommerferien, og så har det bare gået super godt den første måned, mens jeg har kørt det på deltid. Og så tænkte jeg, hvis jeg gør det på fuld tid, hvordan kan det så ikke se ud? Så det skulle jeg have lov til lige at prøve af også, siger hun.

Stille klipning er blot et af de hensyn, som Lene Kisum tilbyder i salonen 'Lene Kisum - Hair & Cosmetics', som ligger på Grønvangen 19 i Rønne. Hun kalder det for "solsikke-hensyn" med henvisning til den solsikkesnor, man kan have om halsen, som signalerer, at man har en skjult lidelse. Privatfoto



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT