Kraftig modstand mod byggeri i Sandvig

Kraftig modstand mod byggeri i Sandvig
Et af de to kæmpesommerhuse på Langebjergvej, set fra Hammershusvej. En lokal borgergruppe i Sandvig frygter, at de 11 sommerhuse, som skal opføres af samme bygherre, bliver lige så store. Eget foto
TOPNYHED | ERHVERV | 13. JAN • 05:30
TOPNYHED | ERHVERV | 13. JAN • 05:30

Både borgere, erhvervsliv og to magtfulde foreninger protesterer mod de aktuelle planer om at bygge sommerhuse på Langebjerg i Sandvig.

Udlægningen af et stykke jord på Langebjerg ud mod Hammerknuden, kaldet lokalplan 153, har i efteråret været i høring. Det har udmøntet sig i en række indsigelser, blandt andet fra en gruppe lokale erhvervsdrivende, beboere og flexboligejere.

Afsenderne mener, at de skitserede huse er for store og dominerende, og at de ødelægger Sandvigs udtryk. Den generelle frygt er, at det kommende sommerhusområde får karakter af parcelhusbebyggelse.

Det fremgår af en mail, som er afsendt til planudvalget den 12. december 2024. Her sammenfatter borgergruppen sin overordnede bekymring i forhold til planen om at bygge 11 nye sommerhuse på Langebjergvej.

Vi er bekymrede

Sandvig-gruppen skriver:

"Kære Natur- Miljø og Planudvalg,

Vi er en gruppe af borgere (fastboende, flexboligejere og sommerhusejere) samt virksomheder i Sandvig, der er meget optaget af at passe godt på vor dyrebare natur og bymiljø i Sandvig. Det er helt i overensstemmelse med såvel de regionale som de statslige politikker og indsatsområder. Men det er også vigtigt for at kunne fastholde og tiltrække indbyggere i byen, og for at vore pensionater og restauranter kan tiltrække gæster året rundt", lyder det i mailen, hvortil indsigelsen er vedhæftet.

Teksten fortsætter:

"Vi er derfor bekymrede for, om en eventuel sommerhusbebyggelse for foden af Langebjerg vil tilføre værdi til Sandvig. Vi synes ikke, at nogle af de seneste eksempler på nybyggeri i området – blandt andet med den samme bygherre som nu har søgt om lokalplan på Langebjerg-arealet – har været vellykkede (for at sige det mildt). Vi er derfor gået sammen om at udarbejde et høringssvar", lyder det i mailen, som Tidende har fået kendskab til.

Blandt afsenderne er blandt andet repræsentanter fra den lokale borgerforening, Hotel Sandvig Havn, Kalas Kalas, Pension Sandbogaard og Langebjerg Pension.

Byggeareal bør reduceres

I borgergruppens høringssvar indgår også en række kommentarer til specifikke forhold i lokalplanen, herunder muligheden for at bygge huse på 130-140 kvadratmeter.

"Dette er et stort sommerhus, som vil syne af meget i landskabet. For at forhindre at området bliver for pakket og får karakter af parcelhusområde, vil vi anbefale at den maximale størrelse på hus og anneks begrænses til 110 kvadratmeter", skriver borgergruppen.

Kommunen foreslår ydermere, at der kan etableres en carport/skur på 30 kvadratmeter.

Det er ifølge borgergruppen unødvendigt. En carport er et fremmedelement i et sommerhusområde og vil yderligere underbygge, at området får karakter af et parcelhusområde, lyder bekymringen.

"Der skal ikke være mulighed for at etablere carport, men alene tilladelse til et skur på 10 kvadratmeter", indvender borgergruppen.

På samme måde mener gruppen, at kommunens forslag om at tillade terrasser på 100 kvadratmeter bør halveres, ligesom bebyggelsesplanen skal tilpasses terrænet.

"Det er utrolig vigtigt, hvis bebyggelsen ikke skal skæmme den landskabelige oplevelse unødigt, at der vælges materialer, der rimer på ”natur” og ”sommerhus”", lyder det fra de bekymrede Sandvig-borgere.

Advarer mod grillovne og parasoller

Danmarks Naturfredningsforening og Foreningen Bornholm er også optaget af sagen og har indsendt et fælles høringssvar mod det kommuneplantillæg, der skal vedtages samtidig med lokalplan 153.

Høringssvaret forholder sig til kommuneplantillæggets indvirkning på blandt andet natur, landskab og friluftsliv.

Området ved Langebjerg er udpeget til potentiel økologisk forbindelse på Det Grønne Danmarkskort, og skal så vidt muligt friholdes for ny bebyggelse, tekniske anlæg og anden anvendelse, der kan forringe mulighederne for at etablere nye naturområder og sammenhænge mellem eksisterende naturområder.

Den intention er ikke forenelig med udstykning af 11 nye sommerhuse, påpeger de to foreninger.

"Naturen kan aldrig få de samme muligheder i et sommerhusområde som på et åbent naturareal. Det forekommer os usandsynligt, at område på 1,7 hektar med 11 store sommerhuse med terrasser, carporte på op til 30 m2, med læhegn og grillovne og parasoller mv. ikke vil have væsentlige forringelser for spredningen og ikke påvirke den omliggende natur, herunder særligt bevoksningen op til det fredede Langebjerg", lyder det i indsigelsen.

Gør øen mindre attraktiv

Kommunalbestyrelsen har ifølge de to foreninger fremført, at de bebyggelsesregulerende bestemmelser muliggør en relativt lav og spredt bebyggelse, som ikke vil forstyrre de kulturmæssige kvaliteter eller rekreative oplevelsesmuligheder – og at planen derfor ikke strider mod retningslinjerne.

Det er de to foreninger uenige i.

"11 sommerhuse på det udpegede areal vil påvirke indsynet fra Hammerknuden og Sandvig til Langebjerg negativt og reducere naturoplevelsen. Naturen er en af øens signaturværdier og største attraktion for turister og fastboende, og enhver begrænsning af denne værdi (fx gennem sommerhusbebyggelser) forringer øens attraktivitet og autencitet", mener altså Foreningen Bornholm og DN Bornholm, der opfatter lokalplan 153 som et markant indgreb i området.

"Hvordan kan 11 store sommerhuse og carporte og læhegn op til et fredet naturområde undgå at forstyrre natur-, landskabs- og kulturmiljøinteresser", lyder det i høringssvaret, som er underskrevet af Thorkild Thorsen fra Foreningen Bornholm og Christian Prip, næstformand i Danmarks Naturforenings afdeling på Bornholm.

Høringsfristen udløb 12. december 2024. Sagen behandles formentlig på kommunalbestyrelsesmødet i februar eller marts.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT