Klip fra arkivet om Bornholm som turistø

Klip fra arkivet om Bornholm som turistø
Billedet er fra 1969 og taget i Gudhjem af Algot Lindau Rasmussen, som var fast pressefotograf for Bornholms Tidende i perioden 1966-1987. Fra Bornholmske Billeder/Bornholms Ø-arkiv
BAGGRUND | BORNHOLM | ABONNENT | 5. JAN 2022 • 19:00
BAGGRUND | BORNHOLM | ABONNENT
5. JAN 2022 • 19:00

Vi er dykket ned i avisens arkiver for at se, hvordan turismen gennem årene har fundet vej til spalterne. Her følger nogle nedslag.

 

Den 5. september 1899:

Jævnt god sæson

"Turistsæsonen for dette Aar er nu endt og maa betegnes som jævnt god. Tyskerne have ligesom det foregaaende Aar udgjort det langt overvejende Flertal, og ikke faa af dem har benyttet Ruten Simbritshamn-Allinge, og omvendt. Også Kjøbenhavnere og Bornholmere have endelig fundet denne naturlige Forbindelse med Hovedstaden, og det er næppe nogen Tilfældighed, naar Antallet af Passagerer, som ad denne Vej ere befordrede til og fra Bornholm, er steget meget betydeligt.

Man hører saa ofte den Ytring: "Ja, i Allinge ere de jo blevne helt tysksindede", at man for en Gangs Skyld fristes til at anføre et lille Træk af Folkelivet en Sommeraften. Ved en Koncert i en af de herværende Hotellers Have spillede Musiken blandt andet ogsaa afvekslende tyske og danske Melodier. Hver Gang en tysk Melodi spilledes, sang Tyskerne med ad fuld Hals og gav bag efter deres Bifald til Kjende ved vældige Haandklap, medens Danskerne i og uden for Haven forholdt sig tavse. Men naar der spilledes danske Melodier, sang Danskerne med og klappede lige saa lydelig bag efter, mens Tyskerne vare de tavse. Paa denne Maade skiftedes man til i Løbet af Aftenen at fortælle hinanden, hvad der var Tysk, og hvad der var Dansk, og hvad man holdt mest af".

 

Allinge den 5. juli 1900:

En fræmmed luftning

"Turistsæsonen maa nu siges at være begyndt for Alvor. I Gaar paabegyndtes Forbindelsen med Tyskland, idet en Damper ankom fra Tyskland med henved 80 Tyskere. Paa Lørdag paabegyndes Forbindelsen med Simbrishamn (ja, sådan stavedes det, red.). Dampskibsfarten paa Kjøbenhavn er fra denne Maaneds Begyndelse udvidet til 4 Gange ugentlig Forbindelse. Det er som en fræmmed Luftning, der for en kort Tid gaar over Byen".

 

Den 13. maj 1902, fra Allinge-Sandvig Byraad:

Pas på epidemier

"Bohn vilde i Forbindelse med denne Sag fræmdrage en anden, der havde stor Betydning for Kommunen, nemlig Sygehussagen. Hvis der her i Kommunen opstod en Epidemi, der skulle tages under offentlig Behandling, vilde vi være ilde stillede. Om vi i Turistsæsonen fik en Skarlagensfeberepidemi, kunde Turistvæsenet blive ødelagt".

 

Den 14. maj 1915 under overskriften "Turistsæsonen":

3.000 kroner til reklame

Nordlandets hoteller forbereder sig. Enkelte lukker op nu i disse dage. Forespørgslerne melder sig. "Kong Christian" skal sejle.

Nu er Tidspunktet snart inde, da de bornholmske Turisthoteller sædvanligvis staar parate til at modtage den Invasion af Turister, der plejer at begynde allerede i Maj Maaned. Hotellernes udskænkningsbevillinger gælder fra Midten af Maj, og i Forfjor, da Pinsen kom meget tidlig, maatte der af den Grund endog dispenseres fra den givne Tilladelse. Man kunde ikke vente saa længe

Men i Aar.

Hvor længe kan man vente i Aar? Og hvad bliver der at vente efter?

Forhaabentlig noget godt, trods de usikre forhold. Visse Ting tyder paa, at der nok kan ventes en Del Fremmede herover, men her plejer jo ogsaa at være mange. Vi talte i Dag med en af Sandvig Bys Forretningsmænd og bad ham sige os lidt om, hvilke Forberedelser man har truffet heroppe i Turistcentret nu, da Sæsonen ikke er altfor fjern. Vor Hjemmelsmand der er et godt Barometer for Bevægelserne indenfor Turistverdenen deroppe, udtalte bl.a.:

– Allevegne paa Hotellerne er man i Aktivitet med at træffe Forberedelser til Sæsonen. Værelserne gøres i Stand, Personale antages osv., og enkelte af Hotellerne lukker op just nu i disse dage. Naturligvis er der ikke endnu liggende Gæster, men derimod ser man andre Besøgende. Kun et enkelt Hotel lukker efter Sigende ikke op, men det er dog vist ikke afgjort endnu.

– Hvordan Sæsonen vil blive, ved man selvfølgelig ikke, men der er Grund til at tro, at der vil komme en Del Fremmede. Hist og her har man faaet Bestilling paa Værelser – mest fra Svenskere – og til Bureauerne bl.a. i Berlin er der kommet Forespørgsler om Plads. Naar blot der kunde komme en god Turistrute paa Tyskland i Gang, vilde der nok komme en Del dernede fra. "Kong Kristian", der fra 1. Juli skal sejle mellem Allinge og Simrishamn, kommer maaske ogsaa til at gaa paa Tyskland, men der forhandles om, om den skal anløbe Sassnits eller Swinemünde. Brauenlich's Baade skal gaa i tysk Rutefart, men kommer ikke til Bornholm og "Kong Kristian" skulde saa overføre Turisterne hertil. Det kunde saa meget lettere lade sig gøre, som at "Kong Kristian" vistnok agter at tage sine Kul fra Tyskland. Som sagt: Der er Sandsynlighed for, at Damperen kommer til at gaa paa Sassnitz, men da den ogsaa skal passe Simrishamn-Ruten, bliver det væsentligst Natfart.

Agter man at foretage sig noget særligt for at hidkalde Turisterne?

– Ja, vi har indsamlet ca. 3.000 Kroner, som skal benyttes til Reklame i danske og svenske Blade samt til Udgivelse af en lille Brochure paa svensk og tysk.

– Fru Reiner, der nylig er kommen fra Berlin, havde henvendt sig i Turistbureauerne dér og erfaret, at der indløb mange Forespørgsler om Plads paa skandinaviske Hoteller, og at der forelaa en Del Forespørgsler specielt for Bornholm. Men det beror jo noget paa, hvorledes Forbindelsen bliver; kan vi faa en god, vil der nok komme en del dernede fra. Som sagt: Man belaver sig allevegne paa Sæsonen, hvilket tyder paa, at man venter Fremmede. Og forhaabentlig vil der komme i alt Fald en god Del Danskere og Svenskere.

Ja, lad os haabe det!

 


Fotografi fra familiefotoalbum i forbindelse med to rejser til Bornholm 1932 og 1933. Afleveret til Bornholms Museum af Møns Museum/Susan Larsen og stammer fra en ekskusion til den Den Sorte Gryde, Helligdomsklipperne. Fra Bornholmske Billeder/Bornholms Ø-arkiv

Den 25. februar 1938:

"Kan Turistsæsonen paa Bornholm forlænges?"

Sådan så overskiften ud til en artikel, som blev trykt på side 3 i Bornholms Tidende den 25. februar 1938.

Videre blev det forklaret, at "en lang Række Forslag, der tilsigter at faa Turiststrømmen øget og mere fordelt, blev forelagt paa Turistforeningens Møde i Gaar", og det oplyses, at "55.000 Turister lagde sidste Aar 5 Mill. Kr. paa Bornholm".

I artiklen fortælles det, at eftermiddagen før, en torsdag, havde Bornholms Turistforening generalforsamling på Dams Hotel med et halvt hundrede deltagere, deriblandt formanden, amtmand von Stemann.

I artiklen nævnes flere forslag til tiltag, som kan udvide turistsæsonen, for eksempel nævnes "En lang Ønskeseddel fra Nordlandet", og om denne står der blandt andet:

"Fra Nordbornholms Turistforening havde man fremsendt en udførlig Redegørelse og anmodet Turistforeningen om gennem Forhandlinger at søge de deri fremsatte Ønsker gennemført. I Redegørelsen var anket over, at "66-Selskabet" havde hævet Taksterne for baade Personer og Biler paa Simrishamn-Allinge-ruten. Det ønskede man atter nedsat, ligesom man ønskede Drikkepengesystemet paa Skibene afskaffet. Man ønskede sæsonen forlænget gennem en Forlængelse af Sverigesruten til Tidsrummet 5. Juni-1. September og billigere Billettakster i For- og Eftersæson, hvorom Reklamen også mere burde koncentreres".

 

Den 20. september 1966:

Der er også rart en efterårsdag

Under overskriften "Har de lært noget af turistsæsonen?" siger driftsbestyrer på Hasle Klinker og sekretær i Bornholms Erhvervsråd Aage Kure blandt andet til avisen:

"Det store Ørestads-område skal have fritidsmuligheder, og dem vil man søge at skaffe sig i Sydsverige, men vi må også se at få dem hertil, og det vil stille krav om golfbaner, rideskoler og mulighed for lystfiskeri, men tanken om at arrangere malekursus og keramikkursus ligger også snublende nær. Musikuger, filmuger og lignende samlinger omkring bestemte emner er måske også en vej, og så mener jeg, at vi må lære at fortælle noget mere på de steder, hvorfra vi henter vores turister, at her er også rart på en efterårsdag. Almindingen er i den tid noget helt for sig selv. Brændingen ved vore kyster er også et uudnyttet aktiv. Tyskerne forstår f.eks. at nyde havet på en helt anden måde. Vi må nå dertil, at vi kan bruge vort område hele året, og det kræver også, at vore hoteller og pensionater samt sommerhuse kan bruges hele året".

 

Den 15. november 1969:

Vi må have opvarmede svømmehaller

Bornholms Tidende fortæller, at direktør Viggo Søgaard-Pedersen, Sandvig, har taget til initiativ til at forsøge at skaffe en bilfærge mellem Travemünde og Rønne.

På spørgsmålet om, hvor længe, der eventuelt vil kunne sejles på ruten, siger han:

– Hele sommeren, men jeg tror, der er en mulighed for at udvide sæsonen. Det viser sig nemlig, at tyskerne gerne rejser ud uden for det, vi kalder for den egentlige turistsæson. På Sild er man f.eks. nået så langt med sæsonens udbygning, at man faktisk i dag driver helårsturisme.

Har vi faciliteter til det herovre?

– Det vil eksempelvis kræve et eget salgsarbejde i Tyskland, og det vil kræve det, man kan kalde en helårskomfort af de bornholmske hoteller, pensionater o.l. Det siger også sig selv, at vi må have opvarmede svømmehaller, der kan benyttes hele året.

 

23. maj 1969: Simon Spies i Tidende:

I tager det ikke alvorligt

– Jeg tror ikke rigtig, Bornholm har de store muligheder for masseturisme. Sæsonen er for kort og priserne for høje. Selvfølgelig kunne man godt opdyrke Bornholm turistmæssigt, men så skal solskinnet op og priserne ned. Og det bliver jo ikke til noget, fordi I ikke tager det alvorligt med turismen. Man skulle snarere sammenligne Bornholm med Sicilien. Her giver man tilskud til de selskaber, der skaffer turister i de ubelagte måneder – "skuldersæsonen". Prøv noget i den retning her.

 

Den 18. oktober 1976:

Arbejder på at sælge vinteren

Under overskriften "Helårsturisme i Rønne" med underoverskriften "De fem store Rønne-hoteller nedsætter priserne for at få øget besøget fra Sverige og det øvrige land i de stille måneder" bliver blandt andre direktør Beino Zimmermann fra hotel Griffen spurgt, hvordan det ser ud med belægningen i efterårsferien. Han svarer:

– Jeg synes, det ser fint ud, men det skal indrømmes, at der godt kunne være flere gæster.

Hvordan ligger det for vinteren?

– Det er ikke til at sige noget om nu (...) men vi gør i hvert fald et stykke arbejde for at få noget solgt hele vinteren igennem. Jeg tænker først og fremmest på det danske og det svenske publikum.

 

Den 27. marts 2012:

En fed ferie i november

Formanden for Hasle Turist-og Erhvervsforening, Peter Hjorth Hansen, da han aflagde bestyrelsens beretning på generalforsamlingen mandag aften på Hotel Herold i Hasle.

– Der er ingen grænser for, hvad naturen kan bruges til, men det skal sættes i system, gøres lækkert og serveres i pakker. Gør man det, kan der sagtens holdes en fed ferie i november i pivende kuling, hvor elementerne står i et og kroppen udfordres til det yderste. Med samarbejde og innovation håber vi på at udvide sæsonen, skabe flere job og styrke turismen i Hasle. Mere åbent i turistkontoret, for hvis vi vil have helårsturisme i Hasle, så går det ikke, at vores turistkontor lukker i oktober og først åbner igen til maj. Vi må selv gå foran og holde åbent hele året, så vi hele året kan betjene vores turister og samtidig være tovholder på alle arrangementerne.