Klar til at give fuld gas: 'Man får en sæson mere'

Klar til at give fuld gas: 'Man får en sæson mere'
Sidste år var den særlige Paloma-julepynt et stort hit, og det vender naturligvis tilbage igen i år, fortæller Pia Bajlum. Foto: Sarah Thun Kristensen
ERHVERV | Lørdag 25. november 2023 • 11:00
ERHVERV | Lørdag 25. november 2023 • 11:00

Det lille lyserøde spisested drager særligt børn og smarte storbytyper til, og dem forventer Pia Bajlum at se masser af på årets julemarked, som giver Paloma en ekstra sæson med masser af gæster.

Den var allerede malet lyserød, den lille restaurant på havnen i Nexø, da Pia Bajlum fik nøglerne i starten af højsæsonen sidste år, og så havde den en god placering.

Med sin baggrund fra reklamebranchen ved hun, at vand er vigtigt, så det faldt hun for. Farverne gav åbenlyse associationer til de tropiske, sydamerikanske egne, og da der ikke rigtig fandtes den slags mad andre steder på øen, blev der taget en beslutning om, at der skulle tacos og carnitas på menuen.

– Vi elsker Bornholm, og alle røgerierne og det der, og vi bruger også lokale grøntsager og putter på den måde de bornholmske råvarer ind i det sydamerikanske køkken. Så det er ikke, fordi det skal være enten eller. Men vi vil gerne give tingene et pift og lave noget lidt andet, siger hun.

Sidste år indførte de derfor konceptet med taco-delemenuen, og hendes oplevelse var, at folk var begejstrede for det.

Hun har taget turen fra Nordbornholm til Nexø for at kigge tilbage på en sæson med op- og nedture. Der er nemlig langt fra nord til syd, når den manager, man havde hyret til sæsonen, aldrig kom i gang med arbejdet, og man pludselig selv skal køre et hotel i Sandvig og det lyserøde spisested i Nexø. Men det betyder ikke, at Pia Bajlum er klar til at give op.

– For os giver det mening på den måde, at vi tror på Nexø som by, selvom den har været lidt stille i mange år, men vi tror, at hvis man tilfører byen noget, så sker der også noget, siger hun.

Hun bor selv på Nordbornholm, og det har hun gjort, siden hun flyttede til Bornholm i 2020. Her driver hun og hendes mand også Strandhotellet, og herfra sender de gerne gæster på dagsture til Nexø, når de spørger om råd og vejledning til, hvad man skal se på Bornholm.

– Der skal helst være noget at køre efter, så vi anbefaler både Matter, for vi har deres kopper på hotellet, og Gutemensch. Til frokost eller aftensmad foreslår vi selvfølgelig Paloma, men også andre spisesteder. Turister skal gerne have en undskyldning for at køre en tur, og de synes ikke distancerne er så lange, fortæller hun.

Her er det underforstået, at der godt kan være lidt langt fra kyst til kyst for en fastboende. Derfor er en af de faktorer, hun måler spisestedets succes på, om folk kommer fra Rønne.

– Det betyder, at de synes, her er noget, der er værd at køre efter. Så har det selvfølgelig været ærgerligt, at vi ikke har haft mere stabile åbningstider hen over sommeren, men de fleste booker et bord, fortæller hun.


Mellem træhytter og julelys ligger 'det lyserøde tivoli' og inviterer alle nysgerrige sjæle ind i varmen. Foto: Sarah Thun Kristensen

Skal lære Nexø at kende

På grund af lang ventetid på den nye managers arbejdstilladelse, blev sommeren klaret med adskillige lukkedage og for at føje spot til skade, blev der også en lukkedag i efterårsferien, fordi der opstod sygdom.

Det er udfordrende, når de store åbningsdage bliver til lukkedage, for det er endnu ikke lykkedes Pia Bajlum at knække koden til Nexøboernes madhjerte, som er det, der skal bære restauranten igennem på de stille dage.

Hendes oplevelse er, at Nexø er meget forskellig fra både Rønne og Sandvig, som hun huserer i til daglig. I Sandvig har de på Strandhotellet haft succes med torsdagsmad, som er mere målrettet de lokale, og hun vil ikke udelukke, at nøglen til Nexøs hjerte kunne være at lave torsdags-tacos, hvis hun kan få det til at hænge sammen økonomisk og praktisk.

– Vi skal også lige lære, hvad det er for en by, vi ligger i, og hvad deres mønster er. Jeg havde godt hørt på forhånd, at folk i Nexø er glade for take-away, så man skal også indstille sig på, at det går stærkt om sommeren, og når den er ovre, skal man måske omstille konceptet.

Er der noget, der har overrasket jer ved Nexø?

– Det har overrasket mig, at der har været al den snak om Nexø Strandpark, og så er det ligesom gået lidt i stå. Der havde jeg måske faktisk haft en forventning om, at der var ved at blive sat nogle ting i gang, fortæller hun.

Hun er dog også blevet bevidst om en anden stor forskel på Nexø og Nordbornholm, og det er mængden af overnatningssteder. Hvor det på Nordlandet vrimler med hoteller og overnatningssteder, så er det et mere sjældent syn længere sydpå.

Giver slet ikke op

Forskellene til trods, er Pia Bajlum dog ikke i nærheden af at smide håndklædet i ringen - snarere tværtimod.

– Der er jo lidt forskellige måder at gøre det på. Man kunne også bare lukke ned og så tjene alle pengene i sommermånederne, men vi har alligevel en forhåbning og en formodning om, at Nexø kan holde åbent i lidt længere tid. Så jeg vil sige, at vi havde nok ikke placeret os her, hvis vi ikke troede på, at man kunne få det til at lykkes.

Hun understreger dog, at det også handler om, at alle skal støtte op om de steder, der nu en gang er åbne. Hun prøver selv at komme lidt rundt og spise forskellige steder, når der er mere ro på, på hotellet, og her har hun oplevet, at der er meget få gæster.

– Det er det, der er det svære. For det nytter heller ikke noget at få en masse til øen, og så kan de ikke få noget at spise, så hvis man vil invitere til Vinterøen Bornholm, har man på en måde også en pligt til at holde noget åbent, forklarer hun.

I Nexø kan lavsæsonen mærkes ved, at mange hellere vil hente take-away og spise derhjemme, og det egner hverken konceptet eller Pia Bajlums ambitioner sig til. For konceptet med deletacos egner sig ikke rigtig til take-away. Dermed sluttede sæsonen lidt for hurtigt for den lille restaurant, som stadig er ved at finde sine fødder i øens næststørste by.

– For os handler det også om at få folk ud af hullerne og komme ud og mødes og gøre lidt ud af sig selv og have en aften ude i stedet for bare at sidde derhjemme. Men det kan vi jo ikke bestemme, vi kan kun prøve at påvirke det, forklarer hun.


Det er særligt kaffen, der trækker folk til på julemarkedet, fortæller Pia Bajlum. Foto: Sarah Thun Kristensen

Lun placering på julemarkedet

Pia Bajlum forventer, at åbningsdagene i december kommer til at generere et overskud, der giver sorte tal på bundlinjen i årets regnskaber. Og det kan hun takke den gode placering på havnen for.

– Julemarkedet hjælper meget på det. Man får ligesom en sæson mere. Så vi er stor fan af, at vi ligger lige midt i det hele, fortæller hun.

Virakken med de mange boder, julelys, musik og stemning finder nemlig sted lige udenfor restaurantens dør. Det er også her, hun møder mange af de lokale.

– Her er der mulighed for, at folk får åbnet døren og kigger ind. For selvom vi ikke ser ud som de andre fine juleboder, så ligner vi et lyserødt tivoli her midt i det hele. Det er lidt det, vi kan. Der er nogle af gæsterne - særligt børn og de lidt smarte typer fra København - de bliver draget, og de er bare nødt til at komme ind i det lyserøde hus, griner hun.

Udover den klassiske menu, der køres i højsæsonen, kommer den kommende måned til at byde på både gløgg, varm kakao, churros, tacos med brisling og igen i år de mexicansk inspirerede flæskestegssandwich.

– Vi er mega begejstrede for at være en del af julemarkedet, og de er også glade for, at vi holder åbent. Man kan komme herind og sidde med en kop kaffe, hvis det bliver koldt derude. For det vigtigste på et julemarked er, at folk ikke fryser, for så køber de ikke mad, og de bliver ikke hængende.

På samme måde er det altid en fordel for et spisested med en placering, hvor der er gang i noget rundt om, mener hun. Det bringer folk til byen, og de influencere, der kommer forbi for at promovere julemarkedet, får måske en bid af Paloma med.

– Der er både sommerhusejere, turister og flexboligejere, der husker os fra i sommer, og så de lokale man også får snakket lidt med.

Det giver en god synergi for alle parter, når tingene ligger sammen, og de gode snakke i løbet af december hjælper lidt til på missionen om at tilpasse sig de lokale. Pia Bajlum indrømmer dog blankt, at de ikke helt har regnet Nexø ud endnu.

– Men julemarkedet hjælper. Folk finder ud af, hvem vi er, og så står vi jo bare for vores kvalitet, og så må vi prøve at tilpasse os efter, hvad folk vil have.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT