Jesper er årets soholder: Giver æren videre

Jesper er årets soholder: Giver æren videre
Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 14. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
14. MAR 2023 • 05:30

Årets soholder forklarer årelang succes med dygtige medarbejdere, held og frisk ornesæd.

Det blev til flere kåringer, da de bornholmske svineproducenter fredag var samlet til årsmøde i Aakirkeby Hallerne.

Årets soholder blev for tredje år i træk Jesper Jørgensen på Krusegård i Rutsker.

Han vandt også prisen som årets soholder i 2016 og 2019 og sender straks æren videre til medarbejderne på Krusegård og Brunsgård.

– Der er 100 ting, der spiller ind på sådan et resultat, men det, der fylder 80 procent, det er hvilke hænder der går og passer dem. Det er superengagerede motiverede og dedikerede folk, der passer vores grise. De bruger øjnene, hopper ikke over hvor gærdet er lavest og accepterer ikke meget støj på linjen. Hvis der er noget der stritter ud fra normen, så reagerer de med det samme, siger Jesper Jørgensen, der er 12. generation på Krusegård.

Held og ornesæd

Tallene taler deres eget sprog. Når Jesper Jørgensens 700 søer farer 2,3 gange om året og får en til halvanden levendefødt pattegris mere end gennemsnittet, kommer der over 2.400 grise ekstra ud om året. Udover det daglige management peger Jesper Jørgensen på to andre faktorer, der kan være med til at forklare, hvorfor hans søer får så mange levendefødte pattegrise.

Den ene er held.

– Det er otte procents held, at man ikke bliver ramt af sygdom. Og det skyldes igen stabiliteten – at det er de samme, der har passet dem i nogle år.

Den anden faktor er ifølge Jesper Jørgensen, at ornesæden tappes på Krusegård.

– Det er det eneste sted, vi stikker ud fra de andre. Vi er de eneste på Bornholm, der har vores egne orner. Det betyder, at vi altid har frisk sæd. De andres kommer fra Sjælland, og det betyder alt andet lige, at den er en dag ældre, og den slags er meget følsomt for udsving i temperaturer, siger Jesper Jørgensen.

Vi elsker win-win

Inflationen og stigende omkostninger til el og foder præsenterer enorme udfordringer for landbruget i disse år. Det har krævet tilpasninger og ført til at Jesper Jørgensen har sat gang i et helt nyt tiltag: Grøn strøm.

– Vi sætter solceller op på Brunsgård ret snart, så vi bliver selvforsynende, siger han.

Ifølge svineproducenten fra Rutsker er solceller kun smart, hvis man skal bruge strømmen selv. Og det skal Jesper Jørgensen.

– Det gode ved svineproduktion er, at vi bruger rigtig meget strøm på ventilation, når det er varmt og solen skinner. Det skulle gerne være win-win, og vi elsker win-win.

FAKTA

På Krusegård og Brunsgård produceres totalt 80.000 smågrise om året.

På Krusegård beholder man 22.000 smågrise og feder dem op.

Øvrige priser: 

Årets smågriseproducent: medarbejderne og Henrik Brandt Nielsen på Stamperegård

Årets slagtegriseproducent: medarbejderne og Jacob Svendsen på Pæregård

Årets højdespringer sohold: medarbejder og Henrik Munk, Klinthus

Årets højdespringer slagtegrise: Jesper Anker Sode, Baggård