Jensen-medarbejdere nedlægger arbejdet

Jensen-medarbejdere nedlægger arbejdet
Der er arbejdsnedlæggelse hos Jensen mandag morgen. Arkivfoto
TOPNYHED | 22. MAJ 2023 • 09:31
TOPNYHED
22. MAJ 2023 • 09:31

En stor gruppe medarbejdere hos Jensen Denmark har mandag valgt at pakke deres ting og gå hjem. Arbejdsnedlæggelsen skyldes, at man ikke kan nå til enighed om lønnen. 

Mandag morgen har Jensen-medarbejderne nedlagt arbejdet. 

Det skete efter et møde blandt medarbejderne, hvor der ifølge Tidendes oplysninger var bred enighed om at nedlægge arbejdet. Det skulle dreje sig om cirka 300 Jensen-ansatte, der har valgt at gå hjem. 

Medarbejdernes tillidsrepræsentant André Kahlenberg vil ikke udtale sig om arbejdsnedlæggelsen. 

– Jeg kan ikke udtale mig om det. Jeg har nogle møder med ledelsen nu her, så jeg lader Morten Rask udtale sig om det, fortæller André Kahlenberg. 

Direktøren for Jensen Denmark Morten Rask bekræfter over for Tidende, at medarbejderne har truffet den beslutning. 

– Ja, jeg har hørt, at nogle af dem tager hjem. 

Hvad er din umiddelbare kommentar til det? 

– Jamen, jeg har jo ikke nogen kommentar til det. Det vil jeg helst ikke udtale mig om. 

Hvad skal der ske nu? 

– Hvis man skal følge de overenskomstmæssige retningslinjer, så skal man jo i Arbejdsretten, hvis de ikke genoptager arbejdet straks. De må jo ikke strejke, så på den måde er der ikke så meget at rafle om. Vi følger de regler og aftaler, der er, siger Morten Rask.

Lønforhandlingerne gået i hårdknude

Arbejdsnedlæggelsen skyldes, at forhandlingerne om en ny lokalaftale mellem Jensen Denmark og metalarbejderne samt de ufaglærte er gået i hårdknude. 

Konkret drejer uenigheden sig om, hvordan man i lokalaftalen sikrer reallønnen, hvilket vil sige, at lønnen skal stige lige så meget som prisudviklingen. I den nye overenskomst er der sikret en lønstigning på fire procent over de to år, men det indhenter i sig selv ikke den tabte realløn, som prisstigningerne i 2022 forårsagede. Der er derfor lagt op til, at det skal sikres lokalt hos virksomhederne, og det er altså her, at konflikten hos Jensen Denmark er opstået.

Derudover skulle medarbejderne hos Jensen ifølge Tidendes oplysninger mene, at virksomheden har været tilbageholdende med lønnen særligt under corona, hvor medarbejderne strakte sig langt for, at virksomheden skulle klare sig så smertefrit som muligt. Og nu hvor corona er overstået, og omsætningen er steget markant hos Jensen, føler medarbejderne ikke, at de får noget igen for den indsats.

Allerede onsdag i sidste uge skulle medarbejderne mødes og debattere den mulige arbejdsnedlæggelse, men mødet blev udskudt til mandag af, hvad der blev kaldt strategiske årsager. Timingen for arbejdsnedlæggelsen falder da også sammen med, at Jensen Denmark eftersigende mandag og tirsdag har besøg af den øverste ledelse i Jensen-Group, hvor de bliver vist rundt på fabrikkerne på Bornholm. 

Der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, hvilket vil sige, at medarbejderne ikke har ret til løn, og fortsætter arbejdsnedlæggelsen efter, der er givet pålæg om at genoptage arbejdet, vil de blive idømt en bod.