Metal-formand: Ansatte genoptager arbejdet tirsdag

Metal-formand: Ansatte genoptager arbejdet tirsdag
Der kan være en større konflikt på vej hos Jensen Denmark. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 22. MAJ 2023 • 16:10
NYHED | ABONNENT
22. MAJ 2023 • 16:10

Ifølge Dansk Metals formand på Bornholm er meldingen fra tillidsfolkene, at Jensen-medarbejderne genoptager arbejdet tirsdag.

Forventningen hos Dansk Metal Bornholm er, at de Jensen-ansatte, der mandag morgen valgte at nedlægge arbejdet, vender tilbage til arbejdet tirsdag.

Det fortæller lokalformand Klaus Holm mandag eftermiddag til Tidende.

– Forventningen er, at de møder ind igen i morgen, og så regner min tillidsmand med, at der kommer dialog mellem ledelsen og ham.

Så arbejdet bliver genoptaget tirsdag?

– Ja. Meddelelsen er, at de møder ind og arbejder igen i morgen. Vi håber selvfølgelig, at de giver tillidsfolkene en chance og luft til at forhandle et resultat i hus. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg forventer og håber på, at vores medlemmer passer deres arbejde, siger Klaus Holm.

Ifølge Tidendes oplysninger må medarbejderne ikke sige noget om, hvornår de møder ind og arbejder igen, men de skal efter sigende møde igen tirsdag.

Ikke en ret de har

I sidste uge talte Tidende også med Klaus Holm, hvor formanden ikke var meget for at tale om arbejdsnedlæggelse eller strejke.

– Hos os snakker vi jo aldrig om strejke, medmindre det er i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. Det er ikke et redskab, som vi har liggende. Hvis de ansatte går hjem, er det overenskomststridigt, og så skal vi i Arbejdsretten, og det er bestemt ikke noget, jeg anbefaler, lød det fra lokalformanden i fredags.

Og selvom arbejdsnedlæggelsen nu er en realitet, har holdningen ikke ændret sig hos Klaus Holm.

Hvad tænker du om, at dine medlemmer er nået til en decideret arbejdsnedlæggelse?

– Jeg tror, der er flere ting og scenarier, der gør, at de har valgt, som de har. Det er ikke bare en enkelt sag. Min fornemmelse er, at der er flere sager, der skal gennemarbejdes. Men ellers lader jeg det være op til dem, der sidder ved forhandlingsbordet, at finde ud af det. Det vigtigste er, at de går i dialog. Man kommer i hvert fald ikke i hus, uden der er dialog, så det opfordrer jeg til.

Synes du, medlemmerne er gået for langt?

– Altså, min holdning er, at det er ærgerligt, og jeg havde da gerne set det foruden. Det er jo ikke en ret, de har, men det er den ret, de har taget sig. Jeg kan kun sige, at vores tillidsfolk har gjort alt for at holde medarbejderne i beskæftigelse, men det har ikke kunne lykkes, siger Klaus Holm, der stadig tror på dialog mellem ledelsen og tillidsfolkene.

– Jeg ved, at der er mulighed for dialog, og så er der også mulighed for at bruge overenskomsten, og jeg håber, at de vil bruge nogle af de værktøjer, som ligger der. Jeg siger altid, at man skal true med at blive, man skal ikke true med at gå.

Strategisk timing?

Mandag og tirsdag er den øverste ledelse i Jensen-Group på besøg for at blive vist rundt på Jensens fabrikker på Bornholm.

Det har givet noget spekulation om timingen i arbejdsnedlæggelsen, og om den bruges til at lægge ekstra pres på ledelsen hos Jensen. Men den køber Klaus Holm ikke.

– Jeg har hørt snak om det, men jeg tror det ikke. Tillidsfolkene har arbejdet længe på at fastholde medlemmerne, og nu er utilfredsheden åbenbart blevet så stor, og man har valgt, som man gjorde, men jeg tror, det er en tilfældighed, at det rammer sammen med det besøg.

Medarbejdernes tillidsrepræsentant André Kahlenberg har ikke ønsket at udtale sig yderligere og henviser til direktøren hos Jensen, Morten Rask, som Tidende tidligere mandag fangede på telefonen.

– Hvis man skal følge de overenskomstmæssige retningslinjer, så skal man jo i Arbejdsretten, hvis de ikke genoptager arbejdet straks. De må jo ikke strejke, så på den måde er der ikke så meget at rafle om. Vi følger de regler og aftaler, der er, lyder det fra Morten Rask.