– Men det forklarer måske anslået halvdelen af det, resten handler simpelthen om, at der er mere gang i hjulene, også når vi taler turisme. Det er ser vi også nu så sent på året, men det må jo stoppe på et eller andet tidspunkt, tænker vi. De må vel trods alt lukke ned på et tidspunkt og sende nogen hjem.
Centerchefen for Job, Uddannelse og Rekruttering, Allan Westh, påpeger, at det bliver nødvendigt at kigge mod udlandet efter arbejdskraft. Arkivfoto: Berit Hvassum
Byggeriet buldrer
Der har været en masse podere, som ikke poder mere – det, skulle man tro, ville påvirke statistikken negativt?
– Ja, dem har vi været inde at følge lidt op på, og det, vi kan konstatere, er, at en meget stor del af poderne havde job ved siden af og bare tog nogle ekstravagter, andre var unge, som egentlig var på vej til noget andet, men blev bremset af corona, men de så fortsat til det, de egentlig ville, nu, om det så er uddannelse eller at rejse ud i verden eller noget andet. Derfor er det en begrænset arbejdskraftreserve, der rent faktisk blev frigivet, siger Allan Westh.
– En anden del er, at også de eksporterende erhverv er kommet godt i gang igen, så vi ser for eksempel Jensen og underleverandører efterspørge arbejdskraft. Byggeriet buldrer også derudad. Der ser vi ellers også normalt en sæsonledighed, hvor flere håndværkere og ufaglærte har arbejde i sommerhalvåret, men bliver ledige i vinterhalvåret. De er bare også stadig så meget i gang, at vi ikke har set dem endnu i jobcentret. Situationen er helt atypisk, slår centerchefen fast.