Her er opskriften på udvikling af Nexø Torv

Her er opskriften på udvikling af Nexø Torv
Formanden for Erhvervsforeningen i Nexø, Carsten Aalling, vil have Nexø's 32 foreninger om bord i udviklingen af byens torv. Foto: Jacob Jepsen
ERHVERV | Torsdag 17. februar 2022 • 15:30
Berit Hvassum
Journalist
ERHVERV | Torsdag 17. februar 2022 • 15:30

Projektgruppen bag udviklingen af Nexø Torv er klar til næste skridt. Nu skal der rækkes ud til byens 32 foreninger.


Onsdag var Nexø Byfornyelse og Erhvervsforeningen værter for et dialogmøde på Jacks Pizza og Grill på Nexø Torv.

Det var netop torvet, som var omdrejningspunktet for debat og dialog med fokus på at opnå enighed om en fællesretning for Nexø Torvs udvikling og fælles spilleregler for brugen af Nexø Torv.

Bag indbydelsen til debat om torvet står en projektgruppe med Carsten Aalling, formand for Erhvervsforeningen Østbornholm, Jens Christian Kofoed fra Borgerforeningen Nexø og Maria Jørgensen, som er projektleder for Nexø Områdefornyelse og repræsentanten fra Bornholms Regionskommune.

Aftenens møde samlede i alt 14 mennesker fra byen, som ifølge Carsten Aalling har mere ’kant’ fra tiden som tidligere fiske- og industriby, end øens øvrige romantiske kystbyer.

– Torvet i byen har levet sit eget liv på godt og ondt. Derfor vil vi have gang i en bredere inddragelse af flere aktører i byen og se koncentreret på Nexø Torv, fortæller han.

Formanden referer til et torv, der fremstår slidt på bygninger og facader, et misligholdt springvand og andre efterladte ting og som nu skal have faste regler og rammer for ren- og vedligehold.

Carsten Aalling brugte sin taletid på dialogmødet til at belyse problematikken omkring oprydning på torvet. – Hvad er kommunens pligt og hvad er de erhvervsdrivendes pligt i det offentlige rum.

Fra projektgruppens hånd var der konkrete idéforslag til at løfte torvet med en farvekoordinering af parasoller, ensartethed i borde og stole, opgradering af facader og en harmoni i skiltningen fra butikkerne.

– Der skal lidt mere stil og ensartethed ind over torvet og vi vil sikre, at det fortsat skal være attraktivt at opholde sig på torvet, forklarer han.

Et af forslagene på mødet er brugen af en QR-kode, hvor man ved brug af en app, kan scanne en kode på en informationstavle, som placeres centrale steder i Nexø.

– På den måde får vi givet ’sandheden’ til borgerne og brugerne med opdateringer på forskellige ting, og så undgår vi al den unødvendige ’tale’ uden om.

– Det kan også være oplysninger om, hvordan fungerer trafikreguleringen hen over sommer og vinter, siger Carsten Aalling.

En af de vigtigste medspillere i processen med at skabe udvikling i mindre byer, er ifølge formanden et samarbejde og samspil med Nexøs’ 32 foreninger.

– Skal man have en by til at fungere, så skal man have foreningerne til at tale sammen. Igennem dem kan man også få skabt fokus til at få byen til at fungere.

– Vi vil rigtig gerne samarbejdet og vi vil samle dem alle. Det sker ved borgerinddragelse og så kommer loyaliteten og ejerskabet til byen, siger han.

Det netop afholdte dialogmøde på Jacks Pizza og Grill er det første ud af flere, som borgerne i Nexø kan forvente i fremtiden.

– Nu har vi talt med en gruppe fra torvet. Snart vil vi kalde foreningerne ind og arbejde videre med de tilbagemeldinger, vi har fået på mødet onsdag og herfra går vi i gang med en dialog med foreningerne i Nexø, fortæller Carsten Aalling.

– Det hele skal ende med et større borgermøde. Det er en lang proces, men man har sikret, at alle har været inddraget undervejs, afslutter han.

Projektgruppen arbejder også med projektet ”Nexø Kulturtorv – til hverdag og fest,” hvor ambitionen er at skabe ro, plads til ophold og samtale i hverdagen og skabe bedre faciliteter for afholdelse af arrangementer ved særlige lejligheder, hvor der arbejdes for en plug’n play-løsning på torvet, som skal sikre en nem og hurtig opsætning af scene, lyd og lys.



FÅ ABONNEMENT