Helårsåbent afhænger af lokal opbakning

Helårsåbent afhænger af lokal opbakning
Daniel Benzon ejer sammen med Kim Funch Hansen spisestedet "Det griser" i Allinge. En af hans oprindelige mål, da han stiftede virksomheden, var at kunne tilbude mad og take-away til Bornholmerne hele året rundt. Arkivfoto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 30. AUG 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
30. AUG 2024 • 05:30

Mens en stor del af restaurationsbranchen på Bornholm lukker ned i kortere eller længere perioder hen over vinteren, kæmper en række mindre restauranter for at holde fast i princippet om at holde helårsåbent. Men det kræver, at lokalmiljøet bakker op, hvis det skal kunne lade sig gøre.

Sommersæsonen er snart officielt slut, og turisterne er for alvor på vej hjemad. Mens mange af øens restauranter og cafeer på samme måde gør klar til at sige "tak for denne gang, vi ses til næste år", holder nogle af øens restauranter fast i princippet om at holde åben hele året. Selv i en ydersæson, som ikke ligefrem medfører prangende tal på bundlinjen.

Take-away mentaliteten

For Daniel Benzon fra "Det Griser" i Allinge er det en symbolsk principsag at holde helårs åbent. Han oplevede på egen krop, hvordan take-away markedet var noget af en mangelvare, da han for nogle år tilbage vendte hjem til Bornholm for at bosætte sig på øen.

– En af hovedårsagerne til, at jeg gerne ville holde helårsåbent, kom i forbindelse med, at jeg efter mange år på Sjælland flyttede tilbage til Bornholm. Jeg havde i lang tid været vant til, at man havde rig mulighed for at bestille take-away. Den mentalitet er der bare rigtig meget af på Sjælland. Da jeg så flyttede til Bornholm, erfarede jeg hurtigt, at hvis jeg skulle have en helt almindelig burger, så skulle jeg som minimum til Hasle. Man kunne ikke engang få en pizza på Nordbornholm i vintermånederne. Jeg skulle helt til Hasle, og det var det, der gjorde, at jeg tænkte ”nu har jeg muligheden for at tilbyde noget heroppe, og jeg kan dække et stort område”, lyder det fra Daniel Benzon.

Personaletrivsel

For Det Griser er det også vigtigt at sikre et fast personale, som trives. Ved at kunne tilbyde de ansatte timer i løbet af hele året oplever de nemlig, at personalet bliver hængende længere.

– Vi gør det også for at holde på vores personale. Vi vil gerne kunne tilbyde vores personale en del timer hen over vinteren og have dem fastansatte, så vi også har dem til højsæsonen. Det vi så har oplevet i de to vintre, vi har haft åbent, er, at det ikke er her, vi tjener pengene. Det løber kun lige rundt. Vi tjener ikke vores penge om vinteren, men vi gider ikke at være den virksomhed, der åbner når turisterne er her, og lukker ned så snart de tager hjem. Det synes jeg ikke er fair overfor de lokale. Derfor vil vi gerne det her, fortæller Daniel Benzon.

Det er dog ikke uden udfordringer at holde vinteråbent. Budskabet skal spredes og støtten gives, siden helårskonceptet én til én er afhængig af, at lokalområdets beboere udnytter muligheden, og tager ned og spiser en burger.

– Det der kan være udfordringen er, at folk for det første skal vide, at vi har åbent. Det kan godt tage nogle sæsoner før det ligger latent i folk. Det er også fair nok. Men jeg kunne da godt ønske mig, at opbakningen havde været bedre fra de lokale. Selvfølgelig har vi lokale gæster om vinteren, men det er stadigvæk mest gæster fra turbusrejser der lægger vejen forbi. Hvis man ønsker at Bornholm skal holde åbnet hele året, så er man nødt til at komme ud af klappen.

Vores fordel er, at vi både har to-stay og to-go. Man kan godt støtte op ved bare at tage det med hjem, men man kan også støtte op ved at blive siddende og nye udsigten og en øl.

Hvor meget kommer I til at holde åbent i løbet af vinteren?

– Vi kommer til at have åbent fredag, lørdag og søndag hele dagen. Der sker desværre ikke nok i hverdagene, så det giver ikke så meget mening.

Til gengæld vender en klassiker tilbage hen over vinteren, som de mange sommerturister ikke har haft muligheden for at sætte tænderne i. Det Grisers populære ”ko-burger” vender nemlig tilbage på menuen, når sæsonen for alvor slutter efter efterårsferien i uge 43.

– Ko-burgeren er en vinterting. Vi kan simpelthen ikke følge med om sommeren, fordi det tager lidt længere at stege sådan en bøf. Men den kommer tilbage på kortet lige så snart, at der er luft til det. Omkring uge 43. Vi skal lige have efterårsferien overstået.

Opråb fra restaurantejer

Daniel Benzon kan godt frygte, at opbakningen fra lokalsamfundet svigter, og at konceptet dermed bliver sværere at opretholde.

– Men alting har også en ende. Hvis det fortsætter med, at folk ikke kommer ud af busken, så bliver vi jo nødt til at lukke ned om vinteren, for det er den nemme løsning.

Ønsker man at støtte de små bornholmske restauranter, som kæmper for at holde helårsåbent, er det altså bare med at få bestilt take-away, to-go eller to-stay i løbet af de lange og grå vintermåneder.



Brødre Bageri i Tejn hvor man ønsker at være et sociale samlingspunkt ved blandt andet at tilbyde fællesspisning til folket. Arkivfoto: Katrine Westh Sørensen

 

Fællesspisning i Tejn

For Magnus Pomykala fra Brødre Bageri i Tejn er det også forhåbningen at kunne holde åbent, så meget som muligt, hen over vinteren.

– Vores forhåbning er at holde så meget åbent som muligt hen over vinteren. Vi kommer til at holde lukket fra januar til marts, men ud over det forventer vi at holde meget åbent, lyder det fra Magnus Pomykala som fortsætter

– Det er min første vinter på Bornholm, men nu hvor min kæreste Sif og jeg har købt hus, og har valgt at flytte herover permanent, er vi også interesseret i at arbejde så meget som muligt.

– Vi tænker meget over det folkelige princip, det er at holde åbent. Vi vil gerne vise, at vi er her, både mig, Sif og Bertram, som ejer stedet, og at vi ikke bare tager væk, når sommeren er slut. Vi vil gerne være her for de lokale bornholmere. Vi er bestemt ikke bare en sommerfidus.

Hvordan kommer åbningstiderne til at se ud fremover?

– Det der er planen lige nu, er at køre som vi gør lige nu med at have åbent hver dag resten af september måned. Herefter skruer vi en anelse ned for dagene, og kommer måske til at holde lukket mandag og tirsdag. Og så bliver det mere og mere weekendåbent med pizza, lyder det fra Magnus Pomykala.

– Vi er klar på at have åbent så længe, at det bare kører rundt. Vi vil gerne kunne tilbyde brød og pizza til de lokale, siger Magnus Pomykala.

Hos Brødre Bageri ønsker man igen i år at tilbyde ugentlig fællesspisning.

– Igen i år vil vi lave en masse langbordsmiddage, i hvert fald en gang om ugen. Det er ideen at folk melder sig til på nettet eller på de sedler vi hænger op, og så laver vi fællesmiddag med family-style deleretter. Lige nu overvejer vi at købe en stor parasol med varmelamper så vi kan åbne vores skydedøre op og udnytte pladsen udenfor. Vi har oplevet, at de dage hvor det regner, faktisk er nogle af vores bedste dage her udenfor sæsonen. Der vil folk gerne indenfor og sidde og hygge. Hvis vi får lavet et fedt udemiljø også med tæpper og varmelamper, så tror jeg, at det vil gøre, at vi ville kunne huse nogle flere.

"Vi er klar på at have åbent så længe det bare kører rundt"

– Det er vores klare forhåbning at fortsætte med det koncept indtil nytår, hvis der er opbakning og tilmeldinger til det. Det skal selvfølgelig kunne løbe rundt. Hvis vi en hel aften kun sælger tre pizzaer, så giver det ikke mening. Det er ikke fordi vi skal tjene kassen i ydersæsonen.

Hvor skal man skrive sig op henne?

– Man kommer til at kunne skrive sig op til fællesspisning på både instagram og facebook, men i år kommer vi også til at gå lidt mere analogt til værks og hænge sedler op i brugsen og netto. Vi vil gerne ud til de borgere der ikke nødvendigvis er online. Det er et rimelig stille og roligt koncept. Det er lækker mad og gode råvare, men det kommer ikke til at blive vanvittig dyrt. Vi forsøger at gøre det sådan, at de fleste kan være med.

Er I åbne for at udvide konceptet hvis der er nok tilslutning til det?

– Mega gerne. Hvis der er masser af tilmeldinger hver uge, så udvider vi gerne til to dage om ugen med fællesspisning. Det er min største drøm.



Morten Borup Carstensen, restaurantchef på Svaneke Bryghus. Arkivfoto: Jacob Jepsen

 

En lang og sej proces

Et sted som for alvor har fået succes med at holde helårs åbent, er Svaneke Bryghus. Men det har også taget mange år at komme dertil, lyder det fra restaurantchef Morten Borup Carstensen.

Hvornår begyndte I at holde helårs åbent?

– Det startede tilbage i 2006, da Jens Borup overtog restauranten. Der begyndte bryghuset at holde åbent hele året. Jeg kan godt huske, at da jeg selv startede for 16 år siden, at der godt kunne være en februardag, hvor jeg kunne åbne op klokken 11:00 og lukke igen klokken 20:00 om aftenen, hvor der ikke kom et øje. En hel dag uden gæster. De sidste 10 år er det jo ikke sket. De sidste par år har der været flere gæster hver dag, og det giver mere og mere mening.

Men det har været en lang og hård proces. Vi ser det lidt som en samfundspligt. Vi synes, at der skal være et sted, der har åbent hele året. Den har vi taget på os, lyder det fra Morten Borup Carstensen.

For Svaneke Bryghus er det også vigtigt, at man kan tilbyde helårsarbejde til de ansatte.

– Det giver mening på forskellige planer. Det giver både mening i forhold til at kunne byde gæster velkommen hele året, men det giver også mening i forhold til, at vi kan holde på vores personale og tilbyde dem helårsansættelse.

Har I nogensinde genovervejet?

– Selvfølgelig kan vi i kriseår have taget snakken, men det er altid blevet en meget kort en af slagsen. Det har aldrig alvorligt været på tale, at vi skulle droppe at have vinteråbnet. Det er på trods af at der har været flere måneder hvor det rent økonomisk ikke gav mening. Selvfølgelig kan der være korte perioder på et par uger hvor vi er nødt til at lukke restauranten ned for at få malet eller renoveret, men ellers har vi ingen lukkedage. Vi måler ikke kun succesen i ren økonomi. Det handler også om personale og den samfundspligt vi ser det som, beskriver Morten Borup Carstensen.

Har I oplevet, at andre restauranter har fulgt i jeres fodspor?

– Jeg tror faktisk, at der er flere og flere, der ønsker at prøve det af. Jeg kan også fornemme, at mange steder synes, det er rigtig hårdt, og det kan jeg godt forstå. Man skal se det på den lange bane. Det er et langt hårdt og sejt træk og det kan tage rigtig lang tid at få opbygget det billede hos bornholmerne. Jeg tror, at vi er begyndt at være i bornholmernes bevidsthed som et bryghus der altid har åbent. Men det har taget mange år.

Hvad gør man for at sikre bevidstheden hos lokalbefolkningen?

– Det er svært. For vores vedkommende har vi truffet et valgt om at holde åbent alle ugens dage. Det er til at forstå. Det har vi haft succes med, men jeg kan sagtens forstå at det ikke er lige let for alle. Man skal jo også starte et sted og det kunne være at holde åbent fredag, lørdag og søndag, men for vores vedkommende har vi haft stor succes med at holde åbent alle ugens dage.

Hvem er det, der kommer og spiser hos jer om vinteren?

– Vi har jo rigtig mange turister om sommeren, og så vender det stille og roligt i løbet af efteråret til de lokale bornholmere. Men vi oplever faktisk flere og flere turister om vinteren.

Måske er det blevet mere populært efter Corona at komme til et sted hvor der er ro på og masser af natur. Vi ser i hvert fald at der kommer flere helårs turister. Men intentionen var, at vi skulle være her for bornholmerne. Vi ser det som sagt lidt som en samfundspligt, og der skal gå rigtig meget galt før vi opgiver det princip. Bornholmerne skal også kunne gå ud og spise hele året, ligesom man kan i resten af landet.

Håber du på at flere restauranter følger med?

– Selvfølgelig er der ikke nok gæster nu og her til at alle kan holde åbent, men samtidig kommer vi aldrig til at få flere turister herover, hvis vi ikke ændrer på mængden af tilbud. Mere avler mere, fortæller en optimistisk Morten Borup Carstensen til Tidende.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT