Havvindmøller kan påvirke vejret helt ind på land

8. MAJ 2022 • 08:11
Af:
Ritzau

Forskning viser, at havvindmøller kan reducere vinden på land, nogle steder.

Selv om havvindmølleparker er langt ude på havet, kan de få betydning for vejret inde på land.

Det peger forskning fra Nationalt Center for Klimaforskning ved DMI på, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge forskerne påvirker vindmølleparker vindens hastighed, nedbøren og temperaturen.

Til Jyllands-Posten fortæller professor Eigil Kaas fra Nationalt Center for Klimaforskning, at han er stærk tilhænger af vindmøller, men at det er vigtigt at undersøge påvirkningen.

– Og når der sker en voldsom udbygning med vindmøller i både Nordsøen og Østersøen, kan det påvirke vejret flere tusinde kilometer væk. Præcis hvor meget ved vi endnu ikke, siger han.

DMI's udlægning af forskningen bliver også bakket op af Jana Fischereit, som forsker på DTU Vindenergi.

Forskerne vurderer, at vindmølleparkerne Horns Rev 1, 2 og 3 - under de rette vindforhold - kan have reduceret vinden i Esbjerg-området med muligvis op til 10 procent. Det er i et område, hvor den kraftige vestenvind er dominerende.

Studier fra USA peger også på, at orkanen Harvey, der ramte landet i 2017, kunne have været mindre kraftig, hvis der havde været vindmøller i Den Mexicanske Golf.

Påvirkningen af vejret ændrer ikke umiddelbart ved Danmarks planer om at bygge flere havvindmøller. Det siger klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S), i en kommentar til Jyllands-Posten.

Regeringen har ambitioner om flere havvindmøller, men følger forskningen, så man i rette tid kan forhindre negative effekter af vindmøllerne.