Handelsformand trist over lukning: Jeg er stadig optimist

Handelsformand trist over lukning: Jeg er stadig optimist
Jan Bidstrup er optimist: – Mit indtryk er, at det går fornuftigt for de fleste, siger han. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 16. MAJ 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
16. MAJ 2023 • 05:30

Stigende priser er en af grundene til, at El-salg i Rønne må dreje nøglen om og lukke, og indehaveren frygter, at andre butikker i Rønne kan lide samme skæbne, og at byens erhvervsliv på den måde vil udvikle sig i en negativ retning. Formanden for handelsstandsforeningen forstår budskabet, men deler ikke samme bekymring.

I weekenden annoncerede forretningen El-salg i Rønne på deres facebookside, at de lukker butikken, og i en artikel i Tidende mandag uddyber indehaver Flemming von Syberg Rasmussen, at det udslagsgivende blandt andet har været de store prisstigninger på alt fra huslejen, el, vand og varme.

I samme ombæring udtrykker han en bekymring for udviklingen i byens lokale erhvervsliv:

– Jeg har i en overgang på 10 år boet i Roskilde, og jeg kan huske, hvordan den var en handelsby med mange butikker, og nu er der stort set kun burgerbarer og frisører tilbage. Jeg frygter lidt, at det samme kan ske for Rønne, og det vil være ærgerligt, for så mister vi også turister på det, hvis der ikke er nogen butikker, de kan købe ind i udover supermarkeder.

Den bekymring deler formand for Rønne Handelsstandsforening Jan Bidstrup dog ikke.

– Men jeg kan godt forstå, hvad han mener, og jeg forstår Flemmings skuffelse. Der vil altid være en udskiftning af butikker, og det er klart, at vi lever i en tid, der er meget foranderlig, og tingene ændrer sig med lynets hast. Nogle brancher er meget hårdt ramt af nethandel, blandt andet elektronik. Jeg er så trist over, at det er kommet dertil, for Flemming har gjort alt, hvad han kunne og arbejdet med sin forretning, siger Jan Bidstrup.

– På byens vegne er vi kede af, at et aktiv forsvinder, og at mangfoldigheden så bliver en smule mindre.

Optimist

Når Jan Bidstrup kan sige, at han ikke deler den samme bekymring for det lokale erhvervslivs fremtid, skyldes det til dels, at han ikke har hørt andre af byens erhvervsdrivende råbe vagt i gevær.

– Der er ingen tvivl om, at alle har haft to barske år med corona, og vi er stadig midt i en energikrise, og det er svært at øge omsætningen i et marked, der ser ud, som det gør i øjeblikket. Har man ikke meget at stå imod med, så kan man ikke holde stand. Butikker, der har lidt at stå imod med, kan derimod godt ride den her storm af, siger han og understreger, at det gælder for hele Bornholm og resten af Danmark.

– Det er klart, det er sværere at tjene penge nu, end det har været i mange år, og derfor er man lidt påpasselig med, hvad man foretager sig. Men jeg hører ikke nogen sige, at hvis det ikke er bedre om seks måneder, så lukker vi. Og derfor er jeg optimist, og mit indtryk er, at det går fornuftigt for de fleste.

For Flemming von Syberg Rasmussens vedkommende var det blandt andet stigende priser, der var udslagsgivende. Det stopper forhåbentligt på et tidspunkt – kan du komme i tanke om noget andet, der i fremtiden kan være en udfordring for de butiksdrivende i Rønne?

– Ikke andet end det, vi kender og har prædiket om i mange år, nemlig nethandlen. Men den har for de fleste branchers stabiliseret sig, og der er fundet et leje mellem fysiske butikker, vores webshops og de store verdensomspændende mastodonter, som der kun er nogle få af, men som virkelig suger meget omsætning til sig.

– Det er klart, at hvis nethandlen igen begynder at stige markant, så går det udover de fysisk små lokalbutikker. Budskabet om at handle lokalt er lige så aktuelt nu som altid, siger Jan Bidstrup.

Nogen bukker under

Og så er der de mere fluffy "trusler", der ifølge Jan Bidstrup blandt andet handler om folks købekraft og udvikling i demografien – ting, der kan være svært at forholde sig til.

– Men det er ofte noget forbipasserende, der så efter nogle år ændrer sig til det gode igen. Jeg tror, vi står i en situation, hvor det er hårdt at drive forretning, som det har været i et par år efterhånden. Men vi ved også erfaringsmæssigt, at hvis man holder ud, er der noget godt på den anden side. Og så er der undervejs desværre nogen, der bukker under, men det er en del af den brutale virkelighed, vi lever i. Nogen bukker under, og så kommer der noget nyt til igen, fortæller han og tilføjer, at der i Rønne generelt er et højt udlejningsgennemsnit, og at der ikke går længe fra en butik lukker, til der kommer noget nyt – dog med en enkelt udtagelse:

– Der står et meget markant et midt på torvet i form af den tidligere Colbergs Boghandel (Store Torv 9, red.). Den prægtige bygning, der bare står og forfalder. Men lige bortset fra den, så er vi i et godt gænge. Jeg er ikke urolig over udviklingen på den korte bane, men vi arbejder for, at bymidten forskønnelsesmæssigt skal blive mere attraktiv end i dag, for bliver den det, vil det fortsat være attraktivt at drive forretning i centrum af byen.

En anden diskussion

Og her taler Jan Bidstrup ind i en anden diskussion, der handler om, hvad man ønsker med bymidterne fra politisk side.

– Vil vi have bymidter med en forskelligartet detailhandel, eller skal torve og bymidter blot være med hyggelige caféer? Det kan man godt stille spørgsmålstegn ved, for der sker ikke meget i vores bymidter generelt set. Så vi har indimellem en frygt for, om vi skal finde andre steder i byen at drive forretning, men det er ikke noget, vi har en fornemmelse af, er et stort problem.