Hallegaard-selskab på vej mod konkurs – men butik og slagtehus kører videre på fuld kraft

Hallegaard-selskab på vej mod konkurs – men butik og slagtehus kører videre på fuld kraft
August Lund købte i 2019 49 procent af Hallegaard. I dag ejer han hele ejendommen. Til højre Jørgen Toft Christensen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 19. NOV 2022 • 13:32
NYHED | ABONNENT
19. NOV 2022 • 13:32

Hallegaard – gårdbutik og slagtehus langt ude på landet mellem Østermarie og Ibsker – har været i problemer før. Skiftende investorer, konkurser og omstruktureringer har præget aktiviteterne på Hallegaard gennem de seneste seks-syv år. Nu er et af selskaberne igen på vej mod konkurs.

Der er flere selskaber registreret på adressen på Aspevej 3. Flere af dem tilhører beboeren i stuehuset, restauratør og outdoor-specialist Jonas Bagger Sørensen. Andre CVR-numre tilhører pølsemageri og cafe, mens andre igen dækker over et produktionsselskab og et slagtehus.

Denne gang er det Hallegaard Produktion Aps, der er i problemer. Lørdag meddelte Statstidende at selskabet er under tvangsopløsning.

De fleste af selskaberne ejes af August Lund, der investerede flere millioner i Hallegaard i 2019, med intentioner om at forsyne sin restaurantkæde, Cofoco, med kød fra lokalt opdræt på Bornholm. Men 4. oktober forlod han, sammen med en af Hallegaards gamle støtter, sygehusdirektør Kurt Espersen, bestyrelsen, og samme dag meldes Hallegaard Produktion Aps under tvangsopløsning.

 

"Prøver at handle ejendommen"

Hallegaard blev oprindeligt etableret af socialpædagogen Jørgen Toft Christensen, der flyttede til Bornholm i slutningen af 80erne med en drøm at gøre Bornholm selvforsynende med lokalt produceret kød og grøntsager. Mange har delt drømmen gennem årene, både lokale kødproducenter og privatpersoner, restauranter og hoteller. Flere har investeret egne penge i drømmen. I 2017 lykkedes det sågar for en gruppe Hallegaards-entusiaster at virkeliggøre drømmen om et slagtehus på Hallegaard.

I mellemtiden er Jørgen Hallegaard, som han kaldes i folkemunde, gået mere eller mindre på pension. Han solgte i 2021 det meste af virksomheden til August Lund, og ejer ifølge Tidendes oplysninger kun en del af slagtehuset i dag. Dette selskab kom sommeren 2022 i søgelyset på grund af dårlig økonomi. De 18 anpartshavere blev urolige, og en af dem sendte i juni måned en mail til August Lund, og spurgte, hvad planen egentlig var.

Samme dag svarede August Lund: "Kære alle, Vi prøver pt at handle resten af ejendommen. Jeg er meget i tvivl om hvad der er muligt økonomisk, umiddelbart er det min fornemmelse at slagtehuset er massivt tabsgivende og energipriser, timelønninger, generel inflation blot gør det endnu sværere".

En kilde tæt på August Lund mener imidlertid ikke, at ejeren er på vej ud af Hallegaard.

 

Pølsemager: Vi er fuldt booket

Michael Engel overtog driften af den populære gårdbutik og café efter Jonas Bagger Sørensen i februar 2022 og står i dag som lejer af både slagtehus og gårdbutik. Michael Engel, der er uddannet pølsemager, har arbejdet i produktionen på Hallegaard i mange år, og var efter eget udsagn klar til nye udfordringer på stedet.

Engel gør det ifølge kilder tæt på Hallegaard rigtig godt som slagter og driftsleder. Engel er da også ked af den negative omtale, der følger med nyheden om at Hallegaard Produktion Aps er på vej mod konkurs.

– Men det er ikke noget der påvirker hverken slagtehuset eller gårdbutikken. Vi slagter, det hele er åbent, og vi har meget travlt og skal til Hillerød og på Nexø Julemarked, det går rigtig godt, siger han til Tidende lørdag ved frokosttid.

– Der er en fåreavler, der havde en aftale om en slagtning tirsdag, som måtte blive hjemme, fordi Hallegaard aflyste?

– Det er fordi vi er fuldt booket. Vi kan ikke tage mere ind i år, siger Michael Engel.

Det ærgrer ham, at et selskab under Hallegaard-papaplyen er i vanskeligheder igen, men da han ikke er involveret i selskabet, er udviklingen ude af hans hænder.

Ifølge Tidendes oplysninger har Jørgen Toft Christensen været direktør i produktionsselskabet frem til 1. september i år.

August Lund er i dag eneejer af Hallegaard Ejendomme, mens slagtehuset i følge Tidendes kilder fortsat ejes af Jørgen Toft Christensen og en snes anpartshavere.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra August Lund og heller ikke fra Peter Vang, der behandler sagen som advokat.