Arbejdsgiverorganisationen har derfor foreslået, at man laver en blød overgang for de mindre byggesager - som udgør langt hovedparten af alle ansøgninger. Her stiller de nye regler nemlig ikke krav om ændringer i materialevalget.
– Ved nybyggerier under 1.000 kvadratmeter skærpes klimakravene ikke, så man kan fortsætte med at bygge præcis, som man gør i dag. Men beregningerne skal alligevel indleveres og godkendes, fordi kommuner, arkitekter, bygherrer og håndværkere får indarbejdet de nye rutiner. Vurderingen er at man først i 2025 vil skærpe selve klimakravene for materialer i byggerier under 1.000 kvadratmeter, forklarer arbejdsgiverdirektøren.
Helt konkret foreslår Dansk Håndværk, at det første halvår bliver en indkøringsperiode, hvor forvaltningen vejleder byggeriet, men i det store og hele godkender dokumentationen, selvom der er mindre fejl eller mangler.
– På den måde får kommunens embedsmænd tid til at lære de nye processer. Samtidigt får håndværkerne løbende flere og flere oplysninger, som de blot skal genbruge, fordi en stor del af komponenterne i et byggeri er gengangere fra tidligere projekter. En lempelig indkøringperiode vil derfor også hjælpe de bornholmske håndværkere, så de har tid til at få alle data på plads, vurderer Morten Frihagen.
Dansk Håndværk understreger, at opfordringen om en lempelig overgang ikke er et udtryk for modvilje mod reglerne. Tværtimod er det et ønske om at får de nye arbejdsrutiner indarbejdet på en måde, der hverken belaster kommuner eller byggeriet unødigt, skriver foreningen.