Håndværksforening frygter: Ventetid på byggeri kan blive fordoblet

Håndværksforening frygter: Ventetid på byggeri kan blive fordoblet
Godkendelser af nybyggerier kan fra næste år bliver forsinket på grund af nye klimakrav, mener håndværkerforening. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 6. NOV 2022 • 10:30

Nye regler om klimadata kan forlænge behandlingstiden for byggesager, hvis ikke kommunen sætter medarbejdere nok af til det, mener Dansk Håndværk.

Efter nytår skal regionskommunen gennemgå og godkende omfattende klimadokumentation ved alle nybyggerier. Det oplyser arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk. Derfor frygter de nu, at kommunen ikke har afsat medarbejdere og ressourcer nok til opgaven og at de lokale håndværkere derfor vil opleve yderligere forsinkelser i den kommunale sagsbehandling.

– Bornholms Regionskommune er med en ventetid det seneste år på 47 dage for villa-byggeri og mellen 63 og 138 dage for større projekter i forvejen bagefter den landsdækkende målsætning om behandlingstid for byggesager. Nu skal de samme embedsmænd løse endnu en opgave. Hvis de bornhomske politikere ikke har afsat ekstra medarbejdere, vil det uværgerligt betyde, at både virksomheder og private må vente endnu længere på at deres byggerier kan blive gjort færdige. I værste fald frygter vi en fordobling af ventetiderne, vurderer direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

De nye regler, som direktøren henviser til, betyder at virksomhederne skal indlevere klimadata for alle materialer, der indgår i et nybyggeri. Først når oplysningerne er gennemgået og godkendt af kommunen, får man tilladelse til at benytte det færdige byggeri. Det betyder at antallet af sager bliver fordoblet, fordi der for hver byggeansøgning fremover også kommer en klimadokumentation, der også skal behandles af kommunen, når byggeriet afsluttes, fremgår det af et skriv fra Dansk Håndværk.

Skærpede klimakrav

Arbejdsgiverorganisationen har derfor foreslået, at man laver en blød overgang for de mindre byggesager - som udgør langt hovedparten af alle ansøgninger. Her stiller de nye regler nemlig ikke krav om ændringer i materialevalget.

– Ved nybyggerier under 1.000 kvadratmeter skærpes klimakravene ikke, så man kan fortsætte med at bygge præcis, som man gør i dag. Men beregningerne skal alligevel indleveres og godkendes, fordi kommuner, arkitekter, bygherrer og håndværkere får indarbejdet de nye rutiner. Vurderingen er at man først i 2025 vil skærpe selve klimakravene for materialer i byggerier under 1.000 kvadratmeter, forklarer arbejdsgiverdirektøren.

Helt konkret foreslår Dansk Håndværk, at det første halvår bliver en indkøringsperiode, hvor forvaltningen vejleder byggeriet, men i det store og hele godkender dokumentationen, selvom der er mindre fejl eller mangler.

– På den måde får kommunens embedsmænd tid til at lære de nye processer. Samtidigt får håndværkerne løbende flere og flere oplysninger, som de blot skal genbruge, fordi en stor del af komponenterne i et byggeri er gengangere fra tidligere projekter. En lempelig indkøringperiode vil derfor også hjælpe de bornholmske håndværkere, så de har tid til at få alle data på plads, vurderer Morten Frihagen.

Dansk Håndværk understreger, at opfordringen om en lempelig overgang ikke er et udtryk for modvilje mod reglerne. Tværtimod er det et ønske om at får de nye arbejdsrutiner indarbejdet på en måde, der hverken belaster kommuner eller byggeriet unødigt, skriver foreningen.