Guldmedalje til Bornholm ved VM i smør og ost

Guldmedalje til Bornholm ved VM i smør og ost
Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 10. MAR 2022 • 11:38
NYHED | ABONNENT
10. MAR 2022 • 11:38

Starten af marts bød på verdensmesterskaberne i smør og ost, hvor Bornholm var repræsenteret ved Bornholms Andelsmejeri.

Sidste uge blev der afholdt verdensmesterskaber i ost og smør. Verdens fremmeste folk, når det kommer til ost og smør, var samlet i Wisconsin i USA for at smage på smør, ost og smørreost. Blandt dem var Bornholm repræsenteret ved Per Olesen og Bornholms Andelsmejeri, der stillede op i flere kategorier i både ost og smør.

Med sig hjem fra Wisconsin kan Per Olesen og Bornholms Andelsmejeri tage sig en enkelt guldmedalje, da de kan bryste sig af at være verdensmester i saltet smør. De vandt med produktet Lurpak saltet smør, der blev vurderet til hele 99.85 ud af 100 point. I kategorien saltet smør slog de Arlas fabrik i Holstebro, der laver Lurpak let saltet smør, der "kun" fik 99.8 point.

Et mere skuffende resultat oplevede andelsmejeriet i kategorien for blåskimmelost, hvor Bornholms Andelsmejeri har stolte traditioner med deres blåost danablu, der til seneste VM i smør og ost fik en førsteplads og forrige en tredjeplads. Men de forsvarende mestre i blåskimmel måtte denne gang tage til takke med en 9., 12., 16., og 27. plads ud af 31 deltagere. Arla fik en tredjeplads for deres danablu, der bliver lavet i Vojens.

Der var lidt avance at hente for andelsmejeriet, der igen fik en god placering for deres gorgonzola. Bornzolaen har vist sig vældig populær ved verdensmesterskaberne, og igen i år hev den en sølvmedalje hjem. Bornzolaen blev kun overgået af en anden "dansk" gorgonzola, BelGioioso CreamyGorg. Den er produceret i Denmark, der også er navnet på en by i Wisconsin, af BelGioioso Cheese Inc.

 

VM i smør og ost

Gorgonzola

1. plads - BelGioioso CreamyGorg, BelGioioso Cheese Inc. Denmark, WI, US, point: 99.4

2. plads - Bornzola 60+, Bornholms Andelsmejeri, Klemensker, DK, point: 99.395

3. plads - Mountain Igor, Igor, Cameri Piemonte, IT, point: 99.175

 

Bornholms Andelsmejeri får en 4, 5, og 6. plads for deres Bornzola Organic, Mycella Organic 60+ og Mycella 60+. Der var 13 deltagende.

 

Saltet smør

1. plads - Lurpak Salted Butter, Bornholms Andelsmejeri, Klemensker, DK, point: 99.85

2. plads - LURPAK Butter Slightly Salted, Arla Foods amba, Holstebro, DK, point: 99.8

3. plads - President salted butter, Lactalis Beurre et Creme, Isigny le Buat, FR, point: 99.7

VM i smør og ost har været afholdt af Wisconsin Cheese Makers Association hvert andet år siden 1957. Tilmeldinger vurderes af et team af dygtige tekniske dommere fra hele verden. Med udgangspunkt i maksimalt 100 point, trækkes der fra for forskellige fejl og mangler fundet af hver dommer. Fejl og mangler er noteret inden for områderne smag, krop og tekstur, salt, farve, finish, emballage og andre passende egenskaber. En guldmedalje, sølvmedalje og bronzemedalje tildeles de tre højest scorende i hver klasse.

 



FÅ ABONNEMENT