Glasproducent har sadlet om

Baltic Sea Glass har vendt minus til plus ved seneste regnskab, hvor kunderne er vendt tilbage efter et trængt 2022. Michael Brandt, der overtog det hæderkronede glaspusteri i 2020, fortæller, at man nu har skiftet strategi fra at satse globalt til i stedet at fokusere på det lokale med galleriet på Melstedvej som centrum.
Glasset er ikke længere halv tomt hos Baltic Sea Glass, der med sit seneste regnskab kommer ud med et overskud før skat på knap 525.000 kroner.
Her har man fået vendt den dårlige udvikling fra 2022, hvor samme tal lød på minus 342.300 kroner.
Michael Brandt, der er direktør i virksomheden og ejer brandet sammen med Jan Engelbrecht, fortæller, at årsagen til de gode tal er todelt.
– Den ene er et 2022, der var rigtig dårligt med både krigen i Ukraine, inflation og nogle elpriser, der stak af. Og forbrugerne, der blev ramt på deres privatøkonomi. De kunder har vi i stor stil fået tilbage nu. Det andet ben er, at vi har sparet på vores udgifter her i huset, reduceret nogle eksterne udgifter, som ikke bidrog til salget, og fundet ud af, hvor vi skal lægge vores fokus, og hvor vi skal skære ned, fortæller Michael Brandt, der overtog det anerkendte glaspusteri med Jan Engelbrecht i 2020.
Spændende fire år
Jan Engelbrecht er kendt som direktør og 4. generations ejer af den danske designgigant Eva Solo, hvor Michael Brandt har arbejdet som eksportchef.
Brandt, der kommer fra Bodilsker, har desuden årelang erfaring i designbranchen med arbejde for internationale navne som Georg Jensen, Kosta Boda og Ittala. Det var dermed også garvede kræfter, der overtog fra grundlæggere Maibritt Jönsson og Pete Hunner som på 39 år havde bygget Baltic Sea Glass op til et hæderkronet navn.
Michael Brandt ser tilbage på de seneste fire år i chefstolen som 'vildt spændende'.
– Min kone var jo klar til at gå på pension, da jeg købte. Det er hun ikke mere. Og som vi siger; vi kører glade på arbejde hver dag, siger Michael Brandt, der også kan hente opmuntring i tallene, som, med undtagelse af et minus i 22, fortsætter med at vokse.
Gået tilbage til gamle tider
Men én ting har dog ændret sig for direktøren. Da han overtog, var blikket stift rettet mod udlandet, hvor Michael Brandt havde ambitioner om at udbrede det bornholmske glashåndværk til et internationalt publikum.
I dag sælges brandet, foruden egen butik og webshop, hos syv forhandlere fordelt på fem danske ovre og to i Schweiz. Og de beskedne tal skal ses i lyset af en strategi, man i de seneste år har sadlet om, fortæller direktøren.
– Vi er gået tilbage til de gamle tider igen. I stedet for at satse på den store verden, har vi valgt at bevare vores fokus på galleriet og webshop, der også performer rigtig godt, siger Michael Brandt, med henvisning til matriklen på Melstedvej, hvor glasproducenten siden sin begyndelse har haft til huse som kombineret glaspusteri og butik.
Tilbage til rødderne
Skiftet skal igen ses i lyset af en global økonomi, der de seneste år har været hårdt spændt for.
– Da vi startede engrosdelen i 2022, var det et håbløst år, markedet var presset til det yderste, og så tænkte jeg; okay, jeg bliver ikke yngre. Så vi har valgt at køre forretningen på den oprindelige måde igen, siger direktøren, der er født i Bodilsker. Den omlagte strategi handler dermed også om en nostalgisk ambition for brandet.
– Det skyldes også mine bornholmske rødder. Jeg værner mere med stolthed omkring håndværket og vores lokale produktion her i Melsted. Den har jeg mere lyst til at udvikle frem for det, vi får produceret i Polen, siger Michael Brandt, der i butikkens eget glaspusterværksted producerer den mere kostelige Unika linje, mens de klassiske kollektioner med blandt andre storsællerter som trebensvasen og sildebensglas produceres i udlandet.
Skal sælges som firmagaver
Foruden egne salgskanaler har man planer om at søsætte Baltic Sea Glass som firmagaver, som virksomheder kan købe direkte fra producenten.
– Det bliver ikke via firmavaregrossister, men os, der etablerer en direkte kontakt til firmaerne, siger Michael Brandt, der fortæller, at man på nuværende tidspunkt ikke har indgået aftale med nogle virksomheder, men har tiltaget i støbeskeen for 2025.
Og Baltic Sea Glass ser nu også ind i et 2024, der allerede tegner godt. Kunderne er tilbage og det gælder i høj grad også de udenlandske.
– Det betyder meget, at de tyske turister er vendt tilbage. Samtidig ser vi også krydstogtturisterne igen, hvor både canadiere, australiere og amerikanere er nogle rigtigt gode kunder for os, siger Michael Brandt, der med egne ord 'ingen sure kunder har'.
– De findes simpelthen ikke. Det er så vildt at se, hvordan kunderne bare er glade og benovede, når de træder ind i vores galleri, siger direktøren, der i samme ombæring også giver nik til sit kompetente personale og arven fra brandets grundlæggere.
- Vi har nogle forrygende dygtige pustere og dygtige folk i galleriet. Og så er det selvfølgelig også Pete og Maibritts fortjeneste, at de har fået bygget sådan et fantastisk galleri og studie op, siger Michael Brandt.
Ved regnskabsårets afslutning var firmaets egenkapital opgjort til 1.075.918 kroner.
Rusland: Bornholm bruges til at true os!
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration