– Vi har prøvet at få fat i så meget confiteret and, som vi kunne, og det er gået rigtig godt med dem. Dels fordi folk er urolige, men også fordi confiteret and er blevet mere populært de seneste år, siger Dennis Jensen.
Bornholmsk juleand
Mange steder i det øvrige land kan man købe nyslagtede ænder hos private avlere. Den mulighed findes imidlertid ikke på Bornholm.
– Det tror jeg faktisk ikke. Ellers er det så småt, at jeg ikke har hørt om det, siger Jacob Dam Nielsen fra Bornholms Landbrug og Fødevarer. Han producerer æg på Frostegård ved siden af jobbet som landbrugskonsulent, og har flere gange tænkt, at det kunne være fordelagtigt, hvis man kunne producere friskslagtede ænder og kyllinger på Bornholm.
– Vi berører jævnligt emnet i BLF. Men det falder ofte tilbage på, at vi mangler et slagteri. Det ville helt klart sætte skub i tingene, siger Jacob Dam Nielsen.
Lokal fødevareproduktion er en væsentlig del af den bornholmske fødevarestrategi. De seneste år har coronapandemien og situationen i Ukraine ifølge Dam Nielsen gjort tankerne om selvforsyning endnu mere aktuelle.
– Vi er nogle stykker, der rigtig gerne vil det her. Ingen tvivl om, at producenterne er derude, både økologiske og konventionelle. Men det er ikke gratis at lave et slagteri, siger æggeproducenten fra Frostegård.
Han vil selv være en af de første, der lægger kyllinger til, hvis det bliver muligt at få slagtet fjerkræ på Bornholm.
Jacob Dam Nielsen tilføjer, at man behøver ikke opføre store anlæg a la Danish Crown-slagteriet i Rønne for at slagte høns og ænder. Den stigende efterspørgsel på lokale fødevarer har for længst fået industrien til at opfinde nye modeller for fjerkræslagteri, fortæller Jacob Dam Nielsen.
– Man kan købe færdige slagterier på trailere, som er lige til at stille op. Der skal selvfølgelig alle mulige godkendelser til og uddannelse af personale og så videre, men det er relativt nemt, og de er bygget til gårdslagterier, siger han.