Formand takker af: Mission complete

Formand takker af: Mission complete
Bestyrelsesmøde i april 2022. Fra venstre Peter Brandt Koefoed, Peter Vesløv, Anette Vestergaard, Dorrit Bjerregaard og Michael Bjerregaard.
ERHVERV | Lørdag 16. marts 2024 • 05:30
ERHVERV | Lørdag 16. marts 2024 • 05:30

Man skal tilpasse virksomheden til den spilleplade, man spiller på, siger Tidendes afgående bestyrelsesformand.

Onsdag takkede Peter Brandt Koefoed af efter 22 år i Bornholms Tidendes bestyrelse og overlod formandsposten til Peter Vesløv. Den 61-årige landmand fra Langemyregaard i Aaker har spillet en stor rolle, både på Bornholms Tidende, men også som en del af bornholmsk avishistorie, netop i kraft af sin position på det eneste tilbageværende publicistiske og private dagblad på Bornholm.

Hans afgang giver anledning til at kaste et blik tilbage i tiden og gøre status, og det sker med lige dele alvor og humor, set gennem Koefoeds velkendte pragmatiske linse.

Den uregerlige avisverden

Det var ikke første gang, Peter Brandt Koefoed prøvede kræfter med de højere ledelseslag, da han trådte ind i avisens bestyrelse i april 2002. På det tidspunkt havde han allerede siddet 10 år i repræsentantskabet for Danish Crown. Men det var hans første møde med den til tider uregerlige avisverden og dens stab af mere eller mindre autonome journalister.

Der gik dog 18 år, inden Peter Brandt Koefoed tog over efter Peter Vang, og i den periode havde man råd til at have det sjovt, fortæller den afgående formand.

– I 2002 havde vi et oplag på 14.000, det var avisens storhedstid. Der var ingen konkurrenter, vi havde det hele, inklusive Rytterknægten. Bornholms Tidende var en stor virksomhed med 70 ansatte, husker han.

Kæmpeinvesteringer

Peter Brandt Koefoed erindrer kun svagt de første bestyrelsesmøder. Men han ved med sikkerhed, at det var Niels Brandt Kofoed, som havde siddet i bestyrelsen i rigtig mange år, der havde anbefalet ham.

– Jeg kom ind sammen med Lene Frigaard, og der var gang i nogle store opgaver i huset på det tidspunkt. Vi var i gang med at købe en ny rotation ude på Lillevangsvej, og rykkede ind i 2003.

– Det var nogle kæmpeinvesteringer, vi lavede i de år. Ambitionen var, at vi skulle lave en rigtig avis, som blev leveret om eftermiddagen, to timer efter deadline. Vi havde også en ide om, at vi skulle tage opgaver ovrefra. Som jeg husker det, havde Politiken nogle opgaver liggende. Men over tid blev vi overhalet af udviklingen, erkender Peter Brandt Koefoed.

Overhalet af tiden

Det der med at blive overhalet af tiden er et kapløb, som avisen har været tæt på at tabe. Men sådan har det ikke altid været. Bornholms Tidende er en historisk virksomhed, stiftet i 1866. Indtil 1994 lå avisen i konkurrence med Bornholmeren, som var socialdemokraternes talerør på Bornholm. Efter Bornholmerens lukning havde Bornholms Tidende i princippet monopol på skrevne nyheder, og det kunne både ses på oplaget og bemandingen. Det gjaldt også bestyrelsen, hvor der i mange år sad 12 mand. Dette tal blev halveret til seks, da Berlingske gik ind og overtog 25 procent af ejerskabet i 2012.

– Og så ramte virkeligheden os stille og roligt hen over årene. Og hvad skal man sige til det…, siger Peter Brandt Koefoed og holder en pause.

Så følger den pragmatiske konstatering.

– Altså når man kigger i bakspejlets ulideligt klare lys, så var der måske nogle steder, hvor man skulle have skåret hårdere til på et tidligere tidspunkt... Modsat er det også svært at komme fra en virksomhed, som fylder godt på Bornholm, som er øens nyhedspuls, og så skære hårdt til. Når jeg ser tilbage, er jeg sådan set tilfreds med den udvikling, der har været. Jeg tror ikke, sammenlignet med vores kolleger, at vi kunne have gjort det meget anderledes, siger Peter Brandt Koefoed.

Nogenlunde normalt vande

De seneste fire år har han siddet som formand for bestyrelsen, og kort tid efter han indtog pladsen for enden af bordet, kom Peter Vesløv ind som næstformand. Det nye formandsskab har betydet ikke bare en, men flere kursændringer. Venstre er røget ud af formålsparagraffen, der er investeret kraftigt i at styrke den vanskelige konvertering print til net, og der er blevet ryddet grundigt op i porteføljen og de gamle, til tider uigennemskuelige aftaler. Først nu ser avisen nogenlunde stabil ud.

Det er med andre ord gået, som strategerne i bestyrelsen håbede.

– De tiltag, vi har lavet de sidste fem-seks år får vi benefit af nu. Vi lukkede ugeavisen, vi har solgt Lillevangsvej fra, vi har skåret meget kraftigt til i virksomheden. Og er hardcore gået efter det, vi tror på, vi er sat i verden for, nemlig nyheder. Nu også på nettet.

En holdindsats

Peter Brandt Koefoed er som landmand en del af Bornholms Tidenes traditionelle læserskare. Som bestyrelsesformand har han stået i første række, når der skulle deles øretæver ud for de mange ændringer i udgivelsestidspunkt, ledere og en på mange måder anderledes tilgang til nyheder og andet indhold.

Har du fået slag for nogle af de ting, du har været med til at gennemføre de seneste år som formand? Har der været reaktioner fra landmændene og nogle af de gamle abonnenter?

Neeeej, siger Peter Brandt Koefoed, muligvis for at vinde tid til at få formuleret et diplomatisk svar.

– Det har mere været drillende kommentarer a la, nå, hvor længe overlever avisen? Dem har der ikke været så mange af på det seneste. Og det gik faktisk stille og roligt, da vi løsnede avisen fra Venstre og ændrede formålsparagraffen. Folk kan godt forstå, at vi er en avis for hele Bornholm, siger han.

Faktisk er den afgående formand ligefrem blevet mødt med ros på det seneste, når talen falder på Tidende.

– I dag hører jeg rigtig mange, som roser avisen, og som synes, vi gør det rigtig godt, det er jo rigtig sjovt. Og det er vigtigt for mig at sige, at det er en holdindsats. Det er jo en bestyrelse, det er medarbejderne, det er ledelsen. Hele vejen rundt.

Fem chefredaktører på 22 år

Peter Brandt Koefoed har haft fornøjelsen af hele fem chefredaktører i sine 22 år i bestyrelsen. Bjarne S. Pedersen, Dan Quitzau, Søren Christensen, Øjvind Hesselager og nu Kristoffer Gravgaard.

– Uh, nu skal jeg virkelig passe på, lyder det spøgefuldt fra Peter Brandt Koefoed, da han bliver bedt om at tegne et portræt af de forskellige personligheder, der gennem tiden har tegnet avisen udadtil.

– Altså Bjarne Pedersen var direktør med stort D. Han havde en fænomenal evne til ... altså han havde en stor næse rent fysisk, men han havde sørme også en god næse for forretninger. Det var ham, der spottede, at Lillevangsvej blev sat til salg. Han var 200 procent avismand, han ville udvikle. Det der med at skære til var til gengæld ikke hans stærke side. Men hans ideer gik altid igennem i bestyrelsen.

Dan Quitzau var chefredaktør fra 2008-2014. Var han nemmere at styre?

– Jeg husker især, at han var meget optaget af globale forhold. Fagligt dygtig, men ikke den store optimist.

Og så hyrede I Søren Christensen fra Tønder?

– Ja, så kom Søren Solskin til. Alt var positivt, han tog den fra hoften. Der var sgu ikke så meget pjat der. Ham kunne vi også godt styre, men generelt har de direktører, vi har haft, altid fået meget plads. De har kørt virksomheden som deres egen. Bestyrelsen skal ikke blande sig i daglig drift, den skal lægge sporene ud og sætte retningen.

I ansatte ham vel med et mål om, at han kunne bremse nedgangen?

– Absolut!

Lykkedes det?

– Ja, det synes jeg. Søren fik mange venner på Bornholm. Avisvenner og private venner. Han var åben. Alle kendte ham eller havde set ham på cykel. Han var god til at skabe optimisme. Ingen tvivl om, at han støvede vores image af. Det var også hans ide, da vi renoverede nede i kælderen. Der skulle ske noget.

Benhårde tilpasninger

Søren Christensen forlod Bornholm i 2019 til fordel for en stilling som chefredaktør på Nordjyske. Efterfølgende havde avisen et intermezzo med Øjvind Hesselager, som kom fra fagbladsverdenen. Og så trådte Kristoffer Gravgaard til som chefredaktør i september 2021. Kim Eland var direktør fra september 2019 og tre år frem, men i september 2022 fik Kristoffer Gravgaard titlen som administrerende direktør koblet på, i lighed med Bjarne S. Pedersen og Søren Christensen før ham.

– Der fulgte jeg heldigvis mavefornemmelsen, siger Peter Brandt Koefoed om ansættelsen af Gravgaard og tilføjer så:

– Men det har ikke været uden sværdslag. Men han er ikke bange for at eksekvere. Han er ligesom en terrier.

Det var et vendepunkt?

– Ja, det var det.

Nu er tilbagegangen stort set stoppet. Hvordan analyserer du det?

– Der er nok to-tre-fire punkter på det. En af årsagerne er jo nok, at vi har turdet gennemføre nogle benhårde tilpasninger i virksomheden. Og vi har tilsyneladende gjort det rettidigt, for vi kan jo se, at det er stort set de samme greb de tager nu, vores kolleger rundt i landet. Man skal tilpasse virksomheden til den spilleplade, man spiller på.

Har vi nogle øfordele?

– Vi ligger, hvor vi ligger. Og vi skal huske at rose vores abonnenter. Vi har heldigvis en meget stor, loyal skare af abonnenter. Uden dem, ingen avis. Samtidig hænger det også sammen med, at vi forhåbentlig får lavet noget godt redaktionelt indhold. Men der er stor veneration for avisen. Det er der i et lokalsamfund, mere end hvis man bor i Slagelse, måske.

Og nu er du ikke længere formand for bestyrelsen i Bornholms Tidende A/S. Hvad skal du så lave?

– Jeg skal drive landbrug. Og så sidder jeg stadig i repræsentantskabet for Danish Crown og i bestyrelsen for Agro-Partnere, som er vores indkøbsforening. Og så fortsætter jeg i fondsbestyrelsen. Der kommer jo virkelig til ske noget, nu hvor jeg er væk, det glæder jeg mig til at følge fra sidelinjen, haha.

Timingen er god

Apropos rettidig omhu ser den afgående formand meget frem til, at Peter Vesløv nu påtager sig opgaven som bestyrelsesformand for Bornholms Tidende A/S.

– Han kan løfte Tidende videre ind i fremtiden. Timingen er god, og det betyder rigtig meget for mig. Mission complete.

 

Peter Brandt Koefoed går af som bestyrelsesformand for Bornholms Tidende A/S, men fortsætter i Bornholms Tidendes fondsbestyrelsen. Foto: Jacob Jepsen

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT