FOA varsler sager efter stor rokade i ældreplejen

ERHVERV | Torsdag 23. november 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
ERHVERV | Torsdag 23. november 2023 • 05:30

35 ansatte i ældreplejen er blevet flyttet til en anden arbejdsplads. Nogle får deres vilkår ændret så meget, at det skal varsles i bedre tid, end det er sket, siger fagforbundet FOA.

Ikke alle de 35 ansatte i kommunens ældrepleje, der tirsdag fik deres arbejdssted eller arbejdstider ændret, kommer til at acceptere deres nye arbejdsforhold uden videre.

Blandt de 35 får nogle deres vilkår ændret så afgørende, at det normale varsel på en måned, som kommunen benyttede, ikke er tilstrækkeligt. Det siger Dorthe Leah Pedersen, formand for social- og sundhedssektoren i FOA Bornholm.

– Der kommer til at blive nogle sager. Det er en væsentlig ændring af ens arbejdsvilkår, når man for eksempel bliver flyttet fra at have nattevagter til dagvagter. Væsentlige ændringer af den enkeltes arbejdsvilkår skal varsles i god tid, siger hun.

De ansattes kontrakter giver ifølge Dorthe Leah Pedersen de ansatte pligt til at arbejde overalt i kommunen, primært i ældreplejen. Indenfor de rammer skal de ansatte "med passende varsel" påtage sig de opgaver, som de bliver bedt om at tage.

– Efter overenskomsten betyder "passende varsel" fire uger før man bliver omplaceret, som det sker her. I de fleste tilfælde passer det med, at folk bliver omplaceret med virkning fra nytår, som det sker her, siger hun.

– Vi skal vurdere hver enkelt sag for at se, om der er tale om væsentlige ændringer af den enkeltes vilkår. Hvad der er en væsentlig vilkårsændring for mig, er det ikke nødvendigvis for min nabo, siger Dorthe Leah Pedersen.

– Men jeg kan godt forstå, at medlemmerne reagerer, og at de har følelser involveret. Mange har valgt at ville arbejde enten i hjemmeplejen eller på et plejecenter. Eller et vagtrul med dagvagter eller nattevagter. Når man selv har valgt, betyder det meget, når man bliver omplaceret.

Blandt de 35 talte FOA tirsdag med otte ansatte, der henvendte sig til fagforbundet.

Lille rum til hensyn

Dorthe Leah Pedersen fortæller, at alle de berørte blandt ældreplejens ansatte tirsdag blev kontaktet af en leder, enten ansigt til ansigt eller over telefonen. Det skete mellem klokken 6 og 9 tirsdag morgen. Klokken 9 blev en email så sendt ud til alle ansatte.

– Så havde man ikke hørt noget før klokken 9, var det fordi man ikke bliver personligt berørt, fortæller hun.

Den kommende rokade blandt ældreplejens ansatte har i den seneste tid været behandlet i MED-systemet, hvor ældreplejens tillidsfolk og ledelsen i kommunens Center for Ældre samles.

Forløbet får FOA til at gå ud fra, at der ikke har været individuelle samtaler på forhånd med medarbejdere, der var i kikkerten til at blive flyttet. For eksempel for at finde ud af, om nogen gerne vil flytte arbejdssted frivilligt.

– Jeg ved ikke, om kommunen har prøvet at indgå frivillige aftaler med nogen. Men jeg ved, at man har skullet have en hurtig proces, siger Dorthe Leah Pedersen.

– Der kan være op til seks måneders opsigelsesvarsel på folk, der får ændret deres vilkår. Så hvis kommunen havde ventet på det, havde den også udskudt hele processen, siger hun.

Kommunen gik ud fra kriterier, der skabte mindre plads til at indgå frivillige aftaler og tage hensyn til individuelle ønsker.

– Center for Ældre kiggede først og fremmest på de enkeltes kompetencer og faglighed, da man skulle beslutte, hvem man skulle omplacere, siger Dorthe Leah Pedersen.

– Hvis man i et team har brug for en sosu-assistent med nogle bestemte kompetencer, giver det ikke nogen mening at indgå en frivillig aftale med en, der ikke har de kompetencer. Så det er meget muligt, at der ikke har været en dialog med de berørte, siger hun.

Mange er overraskede

En hel del ansatte i ældreplejen har reageret på rokaden med overraskelse. Det gælder både på sociale medier, over for FOA og i samtaler med kolleger. Det får Dorthe Leah Pedersen til at konkludere, at kommunikationen ikke har været god nok, selvom en del har været forsøgt.

– Der er nogle ting, der er gået galt. Ellers ville der ikke være så mange, der er overraskede og utilfredse, siger hun.

– Tillidsrepræsentanterne fortæller os, at de har været ude hos folk og opfordre dem til at læse dagsordener og referater fra møderne i MED (samarbejdsudvalget, red.), hvor rokaden blandt andet blev diskuteret den 30. oktober, siger Dorthe Leah Pedersen.

– Alligevel er det kommet bag på mange, at det her nu sker. Af det kan vi nok lære, at vi er nødt til at tage dialogen mundtligt ude på arbejdspladserne. Men folk skal også huske, at de selv har et ansvar for at følge med de steder, hvor de kan finde information.

– Informationerne har været givet videre. Men derfor kan det godt være, at informationerne ikke er kommet hele vejen rundt. Ligesom den enkelte har et ansvar for at følge med, har ledelsen også et ansvar for også at informere mundtligt. Det er måske der, at det er glippet.



Følg debatten på facebook!


En sijllavitta



‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
FÅ ABONNEMENT