Flertal gik imod indstilling: Vil sige ja til kæmpe butik

Flertal gik imod indstilling: Vil sige ja til kæmpe butik
Et flertal i natur-, miljø- og planudvalget er indstillet på at sige ja til etablering af en kæmpe butik ved Åkirkebyvej i udkanten af Rønne. Den endelige beslutning er op til kommunalbestyrelsen. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 10. FEB 2022 • 10:31
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
10. FEB 2022 • 10:31

Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre sikrede, at der onsdag var flertal i natur-, miljø- og planudvalget for at sige ja til en ny butik ved Vibegård i udkanten af Rønne. Kommunalbestyrelsen træffer den endelige beslutning.


Et flertal i natur-, miljø- og planudvalget sagde onsdag ja tak til en 6.600 kvadratmeter stor butik i udkanten af Rønne. Dermed gik René Danielsson (DF), Søren Schow (V) og Karen Lynn Jacobsen (S) imod administrationens indstilling, som gik på, at området skal reserveres til produktions- og håndværksvirksomheder. Det er ikke udvalget, men kommunalbestyrelsen, der beslutter, hvad kommunens holdning er til projektet.

– I Venstre har vi det bedst med sige ja, når nogen henvender sig med en plan og nogle penge og gerne vil etablere sig. Så vægter vi det meget højt i forhold til, at der måske er nogen, der har lyst til at komme og etablere et eller andet om nogle år, som vi egentlig ikke er sikre på. Så det her handler om at tage de fugle, man har i hånden i stedet for dem, som kan komme på taget, siger Søren Schow.

René Danielsson hæfter sig ved, at det betyder nye arbejdspladser og nye muligheder for de bornholmske forbrugere.

– Hvis der kan blive skabt et nyt marked, hvor bornholmerne måske havde købt nogle ting på nettet, så vil jeg hellere have, at det bliver omsat til bornholmske arbejdspladser, siger han.

Svært at se

I 2020 blev det besluttet, at en eventuel udbygning med nye boksbutikker i Rønne skal ske i et område omkring Åkirkebyvej tættere på bymidten. Både René Danielsson og Søren Schow lægger i den forbindelse vægt på, at der er tale om relativt stor butik.

– Jeg har svært ved at se, hvordan en butik på 6.600 kvadratmeter umiddelbart skal finde en placering tættere på centrum. Når man tager størrelsen i betragtning, så synes jeg godt, at man kan lommeanalysere sig til, hvilken type butik det måske er, hvorfor jeg synes, at en placering tættere på centrum er en lille smule omsonst, siger René Danielsson.

Søren Schow og Venstre mener, at både plads og adgangsforhold taler imod en placering tættere på centrum.

– Her kommer en forretning, som gerne vil have en bygning, hvor der vel er 6.600 kvadratmeter under tag, og jeg ved ikke helt, hvor den skulle ligge i det område. Tilkørselsforholdene til det område er ikke ideelle, og det ligger heller ikke særlig synligt fra vejen. Det er heller ikke godt, siger han.

Ikke den store frygt

René Danielsson tror ikke, at den type butik, der er tale om, vil fjerne omsætning fra centrum i væsentlig grad, og han synes, at det er til gavn for bornholmerne, at der kommer mere konkurrence.

– Mange af de dommedagsprofetier, der blev skabt i forbindelse med, at vi sagde ja til Lidl og Rema for en række år siden, er udeblevet, siger DF'eren.

For Venstre handler det også om, at man synes, at erhvervsområdet omkring Åkirkebyvej tættere på centrum med fordel kan omdannes til boligområde ved at flytte erhvervet udenfor byen. Spørgsmålet er så, hvor det skal ligge, hvis man siger ja til at lægge en butik i et område, som ellers var tænkt til produktions- og håndværksvirksomheder.

– Vi mener, at erhvervsområderne ved Sandemandsvej plus Fynegård-området er ganske udmærkede. Vi ved godt, at der ligger nogle grundvandsressourcer under, men vi har ikke den store frygt for, at det grundvand tager skade af, at der kommer en produktionsvirksomhed derud. Så for os er det stadigvæk det områder, der er det mest ideelle for produktionsvirksomheder, siger Søren Schow.

Ved ikke hvem

Karen Lynn Jacobsen synes, at Søren Schow og René Danielsson havde gode argumenter og tilsluttede sig dem.

– Jeg synes, det er et tilbud for borgerne på Bornholm, og jeg kan ikke se, hvorfor man ikke skulle kunne placere en butik der. Der var snak om, at det kunne være til nogle produktionsvirksomheder, men når man ikke har en produktionsvirksomhed på bedding, så kan jeg ikke rigtig forstå, hvorfor man skulle sige nej til et koncept ved Vibegård, siger hun.

I forhold til en placering tættere på centrum nævner hun også plads som en udfordring.

– Spørgsmålet var, om der var plads til det netop det firma, som vi ikke ved, hvem er, i det område, som er udpeget. Hvis nogle andre ting faldt på plads, så var der mulighed for det, og når vi har mulighed ude ved Vibegård, og vi har tilsvarende butikker på den anden side af vejen, Jysk for eksempel, så kunne jeg ikke se, at det var et problem, siger Karen Lynn Jacobsen.