Farvel til meget af Sydhavnen: Denne bygning forsvinder først

Farvel til meget af Sydhavnen: Denne bygning forsvinder først
Skiltet er på plads, og mandag går STM-Entreprise i gang med at rive ned på Sydhavnen i Rønne. Dermed forsvinder et stykke havnehistorie og giver plads til et nyt kapitel. Foto: Rønne Havn
ERHVERV | Mandag 4. december 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
ERHVERV | Mandag 4. december 2023 • 05:30

I dag går STM-Entreprise i gang med at rive bygninger ned på Sydhavnen i Rønne. I alt 15 bygninger skal væk.

Det er en stor og spændende opgave, STM-Entreprise tager hul på mandag morgen, siger direktør Brian Kofoed. Virksomheden i Klemensker skal rive 15 ejendomme og en række skure ned på Sydhavnen i Rønne.

– Det er blandt de største nedrivninger, vi har lavet til dato, fortæller han.

STM-Entreprise har omkring 10 mand på opgaven, og det er ikke bare at køre en bulldozer ind og begynde fra en ende af.

– Vi har i samarbejde med Rønne Havn forsøgt at finde så mange aftagere til genbrugsmaterialer som muligt, så store dele af det, vi river ned, vil blive genbrugt til bygninger andre steder på Bornholm. Det er primært porte, døre, vinduer, spær, lidt isolering og betonelementer, som vil blive brugt igen. Det er vi rigtig glade for og stolte af. Det er også en god historie miljømæssigt, siger Brian Kofoed.

At materialet skal genbruges, stiller krav til medarbejderne, som skal gå mere nænsomt til værks, end hvis det hele bare skulle på lossepladsen.

– Vi har nogle rigtig dygtige medarbejdere, som har prøvet det mange gange før. Det stiller store krav til dem i forbindelse med nedtagningen, at det bliver gjort så skånsomt som muligt, så vi kan genbruge så mange af de her materialer som muligt, fortæller direktøren.


Det gamle isværk på tværmolen er den første bygning, som forsvinder helt, når nedrivningen på Sydhavnen i Rønne går i gang. Arkivfoto: Berit Hvassum

Følelser knyttet til bygninger

For STM-Entreprise er det ikke nyt, at rive ned med genbrug i tankerne. Brian Kofoed fortæller, at virksomheden har en stor genbrugsrate sammenlignet med gennemsnittet i branchen.

– Vi går op i det og har været med i en del projekter om bæredygtig nedrivning. Derfor er det ikke helt nyt for os at genbruge, det har vi prøvet mange gange før, men det er første gang, vi skal gøre det på så stort et projekt, siger han.

Det tager lidt længere tid at løse opgaven på den måde, men han synes, det er spændende, at man kan flytte noget historie fra et sted til et andet.

– Der er mange mennesker, der har følelser knyttet til de enkelte bygninger, om det så er den gamle redningsstation eller en gammel industribygning. Derfor er det også lidt vemodigt at tage afsked med et helt havneområde, når man river det ned. Det prøver vi at have lidt respekt for på den måde, at vi prøver at genbruge så meget som muligt, så man flytter noget af historien, og det hele ikke går tabt, siger Brian Kofoed.

Svært at rejse mange penge

Aftagerne af genbrugsmaterialet finder STM-Entreprise gennem sit netværk og blandt nogle af dem, som har været på havnen i mange år.

– Folk henvender sig løbende og ser, hvad der er. Der er ikke noget etableret system for at omsætte genbrugsmaterialer i større stil. Det er mere eller mindre mund til mund, siger Brian Kofoed.

Han skal helst have en aftale om genbrug, inden hans folk går i gang. Ting bliver ikke ikke sat på lager i håb om, at der kommer en køber en dag. Det har STM-Entreprise ikke plads til.

– I det øjeblik vi beslutter os for, at for eksempel et vindue skal til genbrug, så er det forbundet med ekstra tid at tage det ud. Derfor vil vi gerne vide, hvad vinduet skal, inden vi tager det ud. Det går ikke, hvis vi skal tage det ud og sætte det på et lager. Det skal helst være noget, der forløber hurtigt, forklarer han.

Der er også andre måder at komme af med brugt bygningsmateriale. Nogle ting sælger Brian Kofoed på Bornholmermarked eller Facebook, andre laver han aftaler om, at aftageren selv henter. Jern kommer til Bornholms Produkthandel.

– Nogle ting er prissat forholdsvis lavt, andet bliver stort set ikke prissat, fordi folk selv piller det ud. Det er svært at rejse mange penge på genbrugsmateriale, for der er ingen garantier eller noget. Portene fra den gamle redningsstation har der været et par mand fra Bådemotorklubben Columbus i Hasle og kigge på. Dem kunne de finde anvendelse for et sted, så dem skal de nedtage, fortæller han.


Brian Kofoed har omkring 10 mand på opgaven, når STM-Entreprise skal rive bygninger ned på Sydhavnen i Rønne. I alt er der omkring 25 ansatte i virksomheden. Arkivfoto: Line Søndergaard Hansen

Nedrivning har fire stadier

STM-Entreprise har lagt en detaljeret nedrivningsplan sammen med Rønne Havn og MT Højgaard, som skal benytte arealet og lave det om til det, det skal være bagefter.

– Vi har en helt fast køreplan for, hvilke bygninger der skal rives ned først, og hvilke der lidt bedre kan vente til lidt senere, så alle arbejdsprocesser kommer til at foregå så glidende som muligt, og vi ikke spærrer for hinanden, siger Brian Kofoed.

Først på listen er havnens gamle isværk.

– Det bliver den første bygning, der bliver revet helt ned, siger entreprenøren.

Brian Kofoed forklarer, at nedrivningen foregår i fire stadier. Den første er almindelig bygningssanering, hvor man piller ting som tapet, paneler, døre, stikkontakter, varmerør og sådan noget ned inde i bygningen. Det er der flere sjak, der tager sig af. Næste fase er, at en enkelt sjak fjerner farligt affald som asbest, PCB og maling med tungmetaller i. Det bliver kørt til Fortum i Nyborg, det tidligere kommunekemi.

Tredje fase er at fjerne klimaskærmen, det vil sige døre, vinduer og tagplader, og sidste fase er det, de fleste nok forbinder med en nedrivning, nemlig nedtagningen af bygningerne.

– Det er step fire, der er meget synligt, og det er det, der ændrer billedet på Rønne Havn. 75 procent af arbejdet ligger i de andre opgaver. Selve den fysiske nedrivning, hvor man kan se bygningen forvinde helt, er faktisk den mindste del af arbejdet, for det går lynhurtigt, og når vi først når dertil, har vi faktisk kildesorteret alt, hvad der er i bygningen, så resten skal bare læsses i nogle ganske få fraktioner og køres væk, siger Brian Kofoed.

Der er udstedt retningslinjer for, hvor meget og hvornår STM-Entreprise må larme. Derudover forsøger virksomheden at være så hensynsfuld som muligt, fortæller direktøren:

– Vi vil forsøge at lave mindst mulig støvudvikling og mindst mulig larm i det hele taget indenfor de rammer, vi har fået.


15 bygninger og en del skure på Sydhavnen i Rønne bliver revet ned i de næste uger. De skal bane vej for et nyt udviklingsområde. Arkivfoto: Berit Hvassum

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT