Erhvervsfolk: Et selvmål af rang

Erhvervsfolk: Et selvmål af rang
Daniel Barslund, administrerende direktør for Ocean Prawns, mener, at det er et selvmål af rang, hvis Bornholm ikke griber mulighederne for en erhvervspark i tilknytning til energiøens landanlæg. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | 30. SEP 2024 • 11:00
NYHED
30. SEP 2024 • 11:00

Bornholms erhvervsliv kommer med fælles opråb til politikerne: Stop slingrekursen og grib muligheden for en energierhvervspark nu.

Utilfredsheden i det bornholmske erhvervsliv er markant, efter at Natur-, Miljø- og Planudvalget har indstillet til at sætte energierhvervsparken i forbindelse med den kommende energiø på pause.

– Sagen om energierhvervsparken er så afgørende for hele øens fremtid, at vi ikke kan sidde den politiske behandling overhørig. Derfor råber vi nu politikerne op og beder dem sikre, at Bornholm griber denne enestående mulighed for vækst, investeringer, nye arbejdspladser og dermed en lysere fremtid.

Sådan lyder det fra DI Bornholm, SMV Bornholm, TEKNIQ Bornholm og Ocean Prawns i en fælles udtalelse.

Vi kan ikke vente

Hvis den planlagte energierhvervspark i tilknytning til Energiø Bornholm realiseres, vil det ikke alene styrke det eksisterende erhvervsliv, men også åbne dørene for nye industrier, tiltrække investeringer og skabe varige arbejdspladser på øen. Bornholm står dermed overfor en unik chance for at sikre fremtidig økonomisk bæredygtighed, men tiden er knap, og politisk handling er nødvendig nu, lyder det fra erhvervslivets organisationer.

De frygter desuden, at et vigtigt vindue lukker efter beslutningen om at udsætte erhvervsparken.

– Bornholm er nævnt eksplicit i den lovgivning, der gør det muligt at udlægge arealer til en energierhvervspark ved energiøens landanlæg. Samtidig er 2025 fastsat som sidste frist for at identificere og indmelde et areal til staten. Hvis ikke lokalpolitikerne handler nu og godkender identificeringen af de relevante arealer, går Bornholm glip af en historisk chance for at blive en central aktør i fremtidens energilandskab.

– Det bliver formentlig i 2025, at udviklere som Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners skal give deres bud på Energiø Bornholm. Og skal de indtænke investeringer på Bornholm, skal de allerede nu have et klart signal om, at vi på Bornholm er åbne for samarbejde og investeringer. Derfor kan vi ikke vente – vi skal handle nu, lyder det i udtalelsen.

DI Bornholm råber vagt i gevær

Inden kommunalbestyrelsen skal træffe den endelige beslutning om en energipark, skal sagen igennem Økonomi- og Klimaudvalget onsdag  den 2. oktober.

Og det er en af grundene til at advarslerne fra erhvervslivet nu står i kø.

– Bornholm står over for den største mulighed for udvikling i nyere tid, og hvis vi ikke handler nu, forpasser vi en chance, der ikke kommer igen. Derfor skal vi virkelig passe på med, hvad det er for nogle signaler vi sender til Christiansborg og ikke mindst de virksomheder, som overvejer at investerer på Bornholm, siger Michael Almeborg, formand for DI Bornholm.

– Etableringen af en energierhvervspark er en investering i Bornholms fremtid. Det vil skabe nye vækstmuligheder for øens eksisterende erhverv og tiltrække flere erhverv til øen. Den chance har vi ikke råd til at passere, siger Brian Kofod, Formand for SMV Bornholm.

– Bornholm har nu en unik mulighed for at blive et knudepunkt for energi og innovation, men det kræver, at vi tør tænke langsigtet, og har en fælles ambition for at realisere de nye udviklingsmuligheder. At arbejdet stoppes nu, før både borgere og vi i erhvervslivet har haft mulighed for at blive inddraget er dybt problematisk, siger Peter Lund Olsen, formand for Tekniq Bornholm.

Et politisk selvmål

Den stærkeste reaktion kommer fra Ocean Prawns i Nexø.

– Det er et selvmål af rang, hvis Bornholm ikke griber denne mulighed. For et år siden besluttede kommunalbestyrelsen et tillæg til erhvervsstrategien, der netop rummede en energierhvervspark. Nu, et år efter, slår man bak. Den type politisk slingrekurs skaber usikkerhed for investeringer i øens erhvervsliv og underminerer visionen om at skabe arbejdspladser, som vil styrke Bornholm både på kort og lang sigt, siger Daniel Barslund, administrerende direktør for Ocean Prawns.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT