– Man kan jo i hvert fald se på, hvor tingene går bedre, og der er eksempelvis dialogen mellem erhvervslivet og kommunens embedsmænd steget betydeligt. Det er også noget, jeg ved, man har satset på – at lave flere dialogfora. Så vidt, jeg husker, er dialogen mellem erhvervslivet og politikerne til gengæld på status quo, men det er nok meget naturligt, fordi vi har haft kommunalvalg sidste år, hvor der kom mange nye politikere til, som lige skal ind i tingene.
– Men i forhold til for eksempel byggesagsbehandlingen har man jo nedsat et udvalg og sammen med erhvervet kigget på nogle forbedringer og også taget nogle beslutninger, som peger i den rigtige retning. Og det er positivt. Det har formentlig også bidraget til, at vurderingen af kommunikationen er bedre i år, og selv om man måske ikke har løst problemerne fuldstændig, så har man dialogen og finder nogle fælles fodslag.
– Jeg tror faktisk også, at erhvervslivet har fået et bedre blik for, hvilke udfordringer det er, kommunen har, så når problemerne skal løses, kan parterne bedre finde sammen om det, og det er grundlæggende lettere, når man har en struktureret dialog.
Og det er naivt at tro, at der er nogle hurtige greb, man lige kan benytte til at gøre tingene bedre?
– Det er der ikke! Det er et langt, sejt træk at ændre de her ting. Man kan for eksempel sige, at kommunen har sat flere ressourcer ind i forhold til sagsbehandlingen, men vi oplever samtidig en kæmpe udvikling i forhold til antallet af ansøgninger, lokalplanændringer og så videre. Det er grundlæggende positivt, fordi det vidner om, at der har været godt gang i hjulene. Så kan man selvfølgelig altid spørge, om ikke vi skulle have været mere forudseende, men der er rent faktisk de senere år sat flere ressourcer af til de områder, hvor der er flaskehalse. Det hele er bare mere komplekst end som så, siger Christa Lodahl.