Embedsmand: Helt nyt tårn på Kongemindet bliver for dyrt

Embedsmand: Helt nyt tårn på Kongemindet bliver for dyrt
– Vi var nødt til at sunde os lidt i forhold til de penge, vi havde afsat til projektet, for det var ikke nok i forhold til de bud, der kom ind, siger Kim Eilif Rasch Pedersen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ALMINDINGEN | ABONNENT | 24. JUN 2022 • 15:30
NYHED | ALMINDINGEN | ABONNENT
24. JUN 2022 • 15:30

Regionskommunens chef for ejendomsservice erkender, at udbudsmaterialet i forbindelse med restaurering af Kongemindet skal være bedre næste gang.

 

Kim Eilif Rasch Pedersen, regionskommunens chef for ejendomsservice, oplyser til Tidende, at kommunen siden første udbudsrunde for et års tid siden på en restaurering af Kongemindet på Rytterknægten i Almindingen har regnet på, om det bedre kan betale sig at bygge et nyt tårn.

Konklusionen er dog, at det ikke er tilfældet.

Når kommunen besluttede sig for at regne på det, skyldes det, at to ud af de tre firmaer i udbudsrunden valgte ikke at afgive et bud, fordi de mente, at den foreslåede løsning var for dyr, hvilket de også dengang var i dialog med kommunen om. Efter sommerferien skal der laves en ny udbudsrunde på ståltårnet, som er placeret på toppen af granittårnet. Før det er blevet restaureret, er der ikke længere publikumsadgang til tårnet.

I forhold til første udbudsrunde siger ejendomsservicechefen:

– Vi tog – jeg vil ikke sige kritikken – men den alternative tilgang til projektet til efterretning og spurgte ud i vores rådgiverkreds, om det eventuelt var muligt at lave et helt nyt tårn, som ville være billigere end en restaurering af det gamle. Vi brugte faktisk lang tid på at undersøge det.

Regionskommunen havde også nogle statikere tilknyttet til at regne på, om tårnet i givet fald skulle konstrueres anderledes.

– Men rent statisk er det optimalt udført. Det kan næppe laves bedre, hvad dét angår, siger han.

– Og når beregningerne også viste, at det ville være billigere at restaurere det gamle, var det den vej, vi valgte.

Markedet sprang i luften

Nu var der altså to ud af de tre firmaer, som valgte ikke at byde sidste gang, så hvad gør I i forhold til det nye udbudsmateriale for at undgå den situation? Vil I sige, at man kan vælge at bygge et helt nyt tårn?

– Nej, det skal være en restaurering, for vores rådgivere siger, at det bliver dyrere at bygge et nyt tårn, siger Kim Eilif Rasch Pedersen.

– Men det er svært for mig lige nu at sige noget mere præcist om udbudsmaterialet. Vi arbejder på det, og umiddelbart er der altså de to muligheder: Reparere det gamle tårn eller bygge et nyt tilsvarende tårn.

KH Maskinfabrik fortæller også, at de efter et halvt års tid blev kontaktet igen og spurgt, om de stadig ville påtage sig opgaven, som de havde budt på, men fået nej til – hvorefter der gik måske en uge, så kom der igen kontraordre, hvilket de betragter som meget utilfredsstillende?

– Ja, det skyldes dels, at vi var uafklarede i forhold til, om der skulle et nyt tårn eller en reparation til, og samtidig udviklede markedet sig i den periode, hvor det her stod på, også eksplosivt rent prismæssigt i forhold til materialer og så videre. Også af den grund trak vi følehornene lidt til os, for vi var nødt til at sunde os lidt i forhold til de penge, vi havde afsat til projektet, for det var ikke nok i forhold til de bud, der kom ind. Markedet sprang fuldstændig i luften, siger Kim Eilif Rasch Pedersen.