Direktør: Kun Christiansborg kan sikre kompensationen

Direktør: Kun Christiansborg kan sikre kompensationen
Lillian Rasch Madsen, Anka Nordvig Sonne og Jacob Trøst fra kommunen besøgte i juni de nærmeste beboere til landanlægget. Her ses de hjemme hos Vibeke og Michael Ellermann (tv.), der havde samlet en halv snes naboer til kaffe på Limensgaden. Arkivfoto: Jakob Nørmark
ERHVERV | Tirsdag 3. oktober 2023 • 05:30
Af:
Jakob Nørmark
ERHVERV | Tirsdag 3. oktober 2023 • 05:30

Kommunens krav til Energinet om at udvide lokalplanområdet var ”et kraftigt vink med en vognstang om, at vi synes, de lader nogle mennesker i stikken”, fortæller direktør Lillian Rasch Madsen. At flere ejendomme ved Søndre Landevej bliver omfattet en ny lokalplan, betyder dog ikke, at naboerne får bedre adgang til et opkøb eller kompensation.

Der har været forholdsvist stille omkring Energiø Bornholm de seneste måneder. Mens arkæologer er i færd med at kortlægge oldtidens bornholmeres gøren og laden på markerne, hvor det største lokale byggeprojekt i moderne tid skal finde sted, arbejder Energinet, Miljøstyrelsen og Bornholms Regionskommune på de indre linjer med miljøkonsekvensvurderinger og en ny lokalplan.

Da lokalplanarbejdet blev skudt i gang i foråret, bebudede kommunen, at den ikke var tilfreds med Energinets udspil, der betød, at de nærmeste af husene langs Sdr. Landevej og Limensgaden var skåret ud af lokalplanen.

– Vi stiller som krav, at stregen flyttes, så lokalplanområdet kommer til at indbefatte de ejendomme, og de dermed kan blive berettiget til erstatning, udtalte Helle Munk Ravnborg (EL), forperson for natur-, miljø- og planudvalget dengang.

Tidende har spurgt kommunens administration, hvad der er sket med udstrækningen af lokalplanområdet siden da.

– Vores politikere har stillet det som et krav, så sådan bliver det, siger direktør i Bornholms Regionskommune Lillian Rasch Madsen.

I sin indstilling til politikerne i marts foreslog hun at kræve af Energinet, at placeringen af lokalplanområdet ”skal revurderes, således at arealer for de allernærmeste ejendomme bl.a. dem langs Sdr. Landevej er indtænkt i den samlede vurdering af den endelige placering”.

I dag anerkender hun, at det ikke i første omgang får nogen betydning for naboernes muligheder for at opnå erstatning, hvis lokalplanområdet bliver udvidet, så flere ejendomme kommer til at ligge inden for stregerne.

– Man kan jo altid diskutere, hvilken betydning det får. Det betyder jo ikke per automatik, at de ejendomme, der ligger inden for området, er sikret et opkøb. Man må sige, at det er dét, der er det interessante for naboerne: Er de købt eller solgt på den måde, at de får opkøbt helt, delvist eller slet ikke, siger direktør Lillian Rasch Madsen.

Vidste I det dengang, I formulerede kravet?

– Vi har jo godt vidst, at Energinet ikke har hjemmel til at opkøbe mere, end de skal bruge. Når vi valgte at sige det på den måde, var det et kraftigt vink med en vognstang om, at vi synes, de lader nogle mennesker i stikken. Vi synes jo, at Energinet skal udbrede det område, hvor de tilbyder opkøb. Og så kan folk takke nej til sådan et tilbud.

– Den måde, hvor lokalplanafgrænsningen var lavet lige uden om nogle huse, syntes vi, var provokerende. Det var for at prøve at lægge et pres på dem – og et pres på, at de kunne få skaffet sig en hjemmel til, at de kunne gå ud og tilbyde opkøb. Jeg anerkender, at de – som det er lige nu – ikke har en hjemmel.

Her bliver det vel et spørgsmål om politik på Christiansborg-niveau?

– Det er det nemlig, siger Lillian Rasch Madsen.

 



Det var dette oplæg fra Energinet, hvor husene langs Sdr. Landevej og Vasegårdsvejen var skåret fri, som fik kommunen til at kræve, at lokalplanområdet blev udvidet.

 

Borgmester Jacob Trøst (K) har tidligere lovet at kæmpe naboernes sag.

– Det gør han fortsat. Det handler både om at tilgodese dem, der lige nøjagtig ligger udenfor, og om i det hele taget at sikre folk en værdig kompensation.

Hvordan er dialogen med Energinet?

– Lige nu ligger den på embedsmandsniveau. Der er fortsat en god og rimelig jævnlig dialog. Det kan vi ikke klage over.

Løbende små justeringer

Anka Nordvig Sonne fra Plan, der arbejder med energiø-projektet og sammen med Jacob Trøst og Lillian Rasch Madsen holdt møder hjemme hos naboer til landanlægget lige før sommerferien, uddyber i et skriftligt svar problematikken, som frustrerer naboerne, der efterlyser kompensation.

”Det vil ikke stille lodsejerne anderledes i forhold til kompensation/opkøbsmuligheder/ekspropriation at indlemme deres ejendomme i lokalplanen. Det skyldes, at Energinet arbejder efter en særlig lovgivning, hvor det er defineret, at de kun må opkøbe de ejendomme, som er nødvendige for at gennemføre projektet, dvs. byggeriet.”

Hun oplyser, at kommunen stadig ”arbejder sammen med Energinet om at fastlægge afgrænsningen af lokalplanområdet i detaljer. Der sker løbende små justeringer”, skrev Anka Nordvig Sonne til Tidende i en mail fra august.

Inden nabomøderne, som blev arrangeret på initiativ fra Jacob Trøst, undrede flere naboer sig over, hvorfor Miljøstyrelsen i forbindelse med miljøvurderingen arbejder med et større område end i lokalplansoplægget fra Energinet. Forklaringen er, at Miljøstyrelsens høring var i den indledende fase, oplyser Anka Nordvig Sonne.

”I Miljøstyrelsens proces vil der komme en 2. offentlighedsfase, hvor arealet skal være indskrænket, så det ligger inden for lokalplanens afgrænsning. Men da lokalplanens afgrænsning ikke er helt på plads endnu, så kan Miljøstyrelsen ikke vide præcis, hvordan projektet skal afgrænses. Miljøstyrelsen er derfor nødt til at holde det åbent lidt endnu”, skriver planlæggeren.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT