DI Bornholm: Dårlig idé at Biltema får grund ved Vibegård

DI Bornholm: Dårlig idé at Biltema får grund ved Vibegård
Pressefoto: Biltema Sverige
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 17. FEB 2022 • 15:30

Kenn Kjellberg, formand for DI Bornholm, ærgrer sig over, at et politisk flertal vil byde detailhandlen velkommen på en grund, der vil være velegnet til produktionsvirksomheder, der ellers ikke har mange arealer til rådighed.


Torsdag kom det frem, at det er Biltema, som er interesseret i at bygge Bornholms største detailhandelbutik ved Vibegård på sydsiden af Åkirkebyvej.

Grunden har tidligere været i spil som et område, der kan benyttes af industrivirksomheder. Formanden for Dansk Industri Bornholm, Kenn Kjeldberg, ville foretrække, at kommunalbestyrelsen prioriterede produktionsvirksomheder i området.

– Jeg synes, det er en dårlig idé, siger han om planerne om megabutikken ved Vibegård.

– Når vi mangler potentielle områder til produktions- og forarbejdningsindustri i Rønne, så skal man ikke begynde at lægge en detailhandelsbutik på et af de få sammenhængende områder, hvor der er muligheder, siger Kenn Kjellberg.

Onsdag var sagen til afstemning i økonomi- og klimaudvalget, hvor et flertal stemte for at sætte gang i arbejdet med at skabe grundlag for at etablere detailhandel på grunden. Kun Enhedslistens to medlemmer stemte imod, på trods af indstillingen fra kommunens administration var at afvise Biltema.

Et af embedsværkets argumenter var, at området ved Vibegård egner sig til produktions- og håndværksvirksomheder, og at byggeriet og industriens interesseorganisation ønsker, at der udlægges flere erhvervsarealer i umiddelbar nærhed til industriområdet omkring Sandemandsvej.

"Det pågældende areal lever op til disse krav," noterer administrationen, der også henviser til, at kommunen sidste år udlagde et område omkring Aakirkebyvej nærmere centrum af Rønne (hvor man finder blandt andet Jem og Fix, Thansen og Ilva) til netop boksbutikker.

Kenn Kjellberg havde hellere set, at den nyvalgte gruppe politikere fulgte administrationens anbefaling.

 

Kenn Kjellberg fra DI Bornholm mener, at kommunalbestyrelsen burde have fulgt embedsværkets indstilling om at sige nej tak til Biltema. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

– Havde jeg været dem, havde jeg prøvet at se, om jeg kunne finde en anden løsning. Så vidt jeg ved, er det også embedsværkets indstilling. Selvfølgelig skal politikerne i et folkestyre have det sidste ord, men jeg synes, de skal have nogle vægtige argumenter for at gå imod embedsværket, siger Kenn Kjellberg.

DI Bornholm mener, at industri og detailhandel så vidt muligt burde holdes hver for sig på grund af manglen på velegnede arealer i Rønne til nye produktionsvirksomheder, der har brug for lempeligere støj- og miljøkrav. I Kenn Kjellbergs optik findes der alternative placeringer for en butikskæde som Biltema.

– De forretningsdrivende vil selvfølgelig gerne ligge dér, hvor forretningsgrundlaget er størst. Men i min verden ville det giver meget bedre mening et andet sted, hvor kravene ikke er så rigide, at der ikke kan ligge produktionsvirksomheder, siger han.

 

Det er denne grund, som Biltema kan komme til at råde over, hvis den kommende planlægningsproces og forhandlingerne med butikskæden ender med at gøre plads til detailhandel i området, der i dag er udlagt til offentlige formål. Illustration: BRK

 

Fakta om Vibegård-grunden

I dag er arealet, som Biltema er interesseret i, udlagt til "offentlige formål", da Bornholms Amt for mange år siden overveje at bygge administrationsbygninger på arealet.

Skal Biltema bygge på grunden, vil det kræve en længere proces. Først skal der være en for-offentlighedsfase med indkaldelse af idéer og forslag, da detailhandel ikke nævnes som en mulighed i strategien for kommuneplanen. Herefter vil der kunne træffes beslutning om sætte gang i udarbejdelsen af forslag til kommuneplantillæg og forslag til lokalplan.

Da kommunen sidste år tilføjede nye erhvervsområder omkring til kommuneplanen, var grunden ved Vibegård ikke på listen. I stedet for valgte kommunen et område nær stenbruddet på Snorrebakken, der af DI Dansk Byggeri Bornholm blandt andet blev kritiseret for at være for kuperet og utilgængeligt.

 

 

Borntek: Positivt for os

I 2019 afviklede kommunen en høringsfase om grunden, der kan blive Biltemas. Anledningen var, at Jeppe og Casper Poulsen fra Borntek Industri havde det ambitiøse projekt Fynegaard Erhvervs- og Innovationspark i støbeskeen. Den kommunalt ejede grund var en plan B-løsning, der blev aktuel, fordi hensynet til beskyttelsen af drikkevandet havde fået kommunalbestyrelsen til at afvise Borntek-ejernes ønske om at placere produktionsindustri og en erhvervspark på Fynegaards marker, der ligger i landbrugszone på den modsatte side af Aakirkebyvej.

– Grunden henne ved Vibegård er den sidste og dårligste mulighed, sagde Casper Poulsen i 2019, og initiativtagerne valgte ikke at gå videre med projektet på sydsiden af vejen – blandt andet på grund af 60 kilovolt-elmasterne, der går på tværs af grunden.

Derfor har Casper Poulsen, der endte med at flytte Borntek Industri til Bornholms Tidendes tidligere trykkeri på Lillevangsvej, ikke noget imod, at Biltema overtager grunden.

– Det er positivt for os, at den grund bliver taget ud af spil, for så er der kun Fynegaard tilbage, siger Casper Poulsen.

 

Casper Poulsen har i flere år arbejdet med visionen om at skabe en 78.000 kvadratmeter stor erhvervs- og innovationspark i udkanten af Rønne på Fynegaards marker. Han er ikke interesseret i grunden på den modsatte side af Aakirkebyvej, som Biltema har i kikkerten. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

En del af Fynegaards marker ligger over et grundvandsbælte, der er kategoriseret som særligt sårbart, og derfor blev de oprindelige planer afvist af politikerne for tre år siden.

Venstres Søren Schow udtalte i sidste uge i Tidende, at han mener, at Fynegaard-området kan tages i brug, og at han af den grund kunne støtte ansøgningen fra den detailkæde, der siden har vist sig at være Biltema.

– Vi ved godt, at der ligger nogle grundvandsressourcer under, men vi har ikke den store frygt for, at det grundvand tager skade af, at der kommer en produktionsvirksomhed derud. Så for os er det stadigvæk det områder, der er det mest ideelle for produktionsvirksomheder, sagde Søren Schow om Fynegaard.

På grund af de nye politiske vinde over Bornholm overvejer Casper Poulsen at bede kommunen tage stilling til det oprindelige ønske om en erhvervs- og innovationspark på Fynegaards jorder endnu engang, da han mener, at det kan lade sig gøre at tilpasse planerne på en måde, så der er ikke er risiko for, at drikkevandet tager skade.

– Det kunne vi godt tænke os. Vi anser ikke projektet for dødt. Det lever i bedste velgående, siger Casper Poulsen.

FÅ ABONNEMENT