Derfor satser havvindgruppe nu på en placering ud for Snogebæk

Derfor satser havvindgruppe nu på en placering ud for Snogebæk
Havvindmølleparken på cirka 100 MW set fra Snogebæk Havn på de seneste visualiseringer med ni møller. Parken har en størrelse, der er tilpasset strømforbruget på Bornholm og kapaciteten i søkablet til Sverige. Illustration: Bornholms Havvind
ERHVERV | NEXØ/SNOGEBÆK | Søndag 20. november 2022 • 05:30

Statslige arealreservationer langs vestkysten har fået initiativtagerne til havvindmølleprojektet til at pege på en placering ud for kyststrækningen mellem Nexø og Dueodde. Projektet tænkes sammen med et andet havvindmølleprojekt i Østersøen, og der kan derfor blive tale om flere, men lidt mindre møller end tidligere planlagt.

Hvis alt går efter planen, vil der om tre-fire år stå ni havvindmøller på rad og række ud for sydøstkysten mellem Nexø og Dueodde. De nærmeste møller vil stå mindre end seks kilometer fra kysten, mens møllerne længst fra land vil få en afstand på otte kilometer.

Da Bornholms Havvind i april holdt borgermøde, var det ellers en placering på den anden side af Bornholm, 13 kilometer fra Rønne, som var den foretrukne blandt deltagerne, der blev spurgt til råds ved to afstemninger. Dengang arbejdede initiativgruppen med fire kandidater, og Nexø-placeringen var næstmest populær stort set side om side med et område cirka fem kilometer ud for Nordskoven på vestkysten.

Ved lørdagens stiftende generalforsamling af det nye borgerenergifællesskab var flere i salen nysgerrige på, hvorfor valget var faldet på østkysten. Initiativgruppens Helle Munk Ravnborg forklarede, at der var flere årsager. Området ved Rønne er afskrevet, da energimyndighederne har gjort det klart, at den ønskede placering tidligst kan frigives, når man har ført kabler til energiøen, forklarede forpersonen. Ud for Nordskoven kunne man i teorien placere vindmølleparken længere væk fra kysten, men den statslige reservation ville fortsat have været en hæmsko, mens havdybden ville fordyre projektet.

–  Det ville have betydning for prisen og betyde, at vi ville komme til at bruge de længste monopæle i verden som fundamenter, forklarede Helle Munk Ravnborg om Nordskoven.

– En anden fordel er, at vi kan komme i gang allerede i 2025 eller -26 og få gjort noget ved den CO2-udledning, vi har alt for meget af i dag, fastslog hun og nævnte samtidig den lokale interesse fra Nexø og udsigten til at styrke aktiviteten på Nexø Havn som et plus ved den østlige placering.

Nexø-placeringen har desuden skabt mulighed for, at Bornholms Havvind kan "lægge sig i halen på" et andet havvindmølleprojekt, der skal bruge de samme slags massive betonfundamenter, der er nødvendige med havdybderne og bundforholdene ud for Nexø og Snogebæk.

Synergieffekten med det andet projekt i Østersøen har fået Bornholms Havvind til at ændre plan A, hvad angår møllernes størrelse. I stedet for at satse på syv møller á cirka 15 megawatt, arbejdes der efter ni lidt "mindre" møller på hver 11 MW. Denne type møller vil få en totalhøjde fra havoverflade til møllespids på 225 meter, oplyser Helle Munk Ravnborg til Tidende.

'Visuel ødelæggelse'

Ved generalforsamlingen var der udbredt opbakning til placeringen og tidsplanen. Nærmeste mølle skal stå 5,5 kilometer fra Snogebæk Havn, og blot en enkelt spørger erklærede sig utilfreds med nærheden til kysten. 

– Møllerne har en størrelse, som er enormt svær at forholde sig til. De er på størrelse med pylonerne på Storebæltsbroen (som ganske vist er lidt højere, 254 meter, red.). Det vil give en markant ødelæggelse af det visuelle. Hvorfor ikke flytte dem lidt længere ud? Er det ren profitmaksimering? spurgte tilhøreren.

Helle Munk Ravnborg, der på grund af snevejret fulgte med via video fra Østerlars, var den første til at besvare spørgsmålet.

– Om det er ren profitmaksimering? Nej, vi ville gerne have møllerne lidt længere ud, men omkring Nexø bliver vandet hurtigt så dybt, at det vil være besværligt at få dem længere ud. Vi har svært ved at se, at det er ødelæggende, for vi har jo brug for strømmen, og for at der kommer gang i bornholmsk økonomi.

Staten sidder på sydkysten

Også ingeniør Per Vølund, der er en del af ekspertgruppen, adresserede kritikken. Han lagde vægt på, at alle de brugbare og knap så kystnære områder syd for Bornholm, hvor energiøens parker skal etableres, er optaget.

– Vi har ikke været i stand til at finde en placering, der ligger længere væk. Staten har taget langt de fleste mulige placeringer. CIP og Ørsted arbejder på et projekt med bliver flydende møller, hvis de da nogensinde kommer. Der findes i dag ingen flydende møller, der kan drives kommercielt. Der vil i hvert fald gå ti år, vil jeg gætte på, før flydende projekter (som ikke er statsstøttede udviklingsprojekter, red.) bliver til noget, sagde Per Vølund.

Oprindeligt arbejdede initiativgruppen efter at opstille havvindmølleparken på Rønne Bakke, et lavvandet område 8-10 kilometer syd for Arnager, men et nyt fuglebeskyttelsesområde forhindrede denne placering.

 


Snogebæk-formand i bestyrelsen

Initiativgruppen præsenterede visualiseringer af møllerne set fra Aarsdale, Nexø, Snogebæk og Dueodde. Set fra salen virkede møllerne mest tydelige fra Nexø og Snogebæk. Til stede var Snogebæk Borgerforenings formand, Henning Bender. Han betegnede sig selv som ”fan af vindmøller”, men ville ikke tale på hele lokalsamfundets vegne.

– Jeg ville være interesseret i, at en jer ved lejlighed kunne komme ud og holde et foredrag, for det er jo ikke nok, at jeg som formand siger, at jeg er interesseret, sagde Henning Bender, der en times tid senere meldte sig til – og fik en plads i – bestyrelsen.

Det kom frem på lørdagens stiftende generalforsamling, at Bornholms Havvind i december vil fremsende en ansøgning om en forundersøgelsestilladelse til Energistyrelsen for området øst for Nexø og Snogebæk.




Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT